Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
154.11 Кб
Скачать

Програма prt Mоделювання електричного поля протектора

  1. Обєкт і мета розрахунків

    1. Фізичний обєкт, який моделюється – плоска металева поверхня, вкрита шаром електропровідного розчину товщиноюh см (рис.1), на якій розташований протектор круглої форми радіусомR0. В цій системі протектор, виготовлений з електронегативного металу ( магній, алюміній, цинк), виконує функцію розчинного анода короткозамкнутого гальванічного макроелемента, а катодні процеси здійснюються на поверхні металу в області круглої форми, яка розташована навкруги протектора.

В програмі розраховується симетрична кругова область поверхні з заданим радіусом RMAX.

Рис. 1. Схема гальванічного макроелемента з протекторним анодом. а-вид зверху, б- перетин по радіусу, в- розподіл густини анодного струму (корозія) по радіусу.

1.2. Мета роботи- вивчення закономірностей роботи системи протекторного захисту. Вивчення впливу термодинамічних (потенціали) та поляризаційних характеристик матеріалів, умов роботи макроелемента ( кислотність середовища, опір та товщини шару електроліту на поверхні) на радіус захисної дії протектора .

1.3. Програма розраховуєелектричне поле протектора в зоні з заданим радіусомRMAX , розподіл по радіусу потенціалу, густин анодного струму, струму протектора (захисний струм), катодного струму.

  1. Механізм процесів

Розглянемо розташоване в зоні дії протектора радіусом R0 кільце шириною dR і радіусом R>Ro .

При відсутності протектора на поверхні кільця (і на всій металевій поверхні в цілому) встановлюється стаціонарний потенціал ЕСТ, значення якого знаходиться всередині інтервалу між рівноважними потенціалами анодного та катодного процесів ЕА0СТКО (рис.2). Через те, що мікрогальванічні корозійні елементи короткозамкнені, фактичні значення потенціалів анода та катода мають бути однаковими і дорівнюють значенню стаціонарного потенціала, ЕАСТК . Це є точка перетину анодної та катодної поляризаційних кривих (ПК). Значення густин анодного і катодного струмів в цій точці однакові і дорівнюють стаціонарній густині струму іСТ. Слід зауважити, що в загальному випадку в окремому корозійному елементі однакові мають бути струми анода і катода, а не густини струмів. Проте в даному випадку і анодний і катодний процеси здійснюються на одній і тій же поверхні металу, тому однакові є не тільки струми, але також і густини струмів.

Якщо тепер до описаної системи приєднати протектор з більш негативним потенціалом, ніж у металу, Е0Р<E0A, виникне новий корозійний макрогальванічний елемент протектор-деполяризатор. В резутаті роботи цього елемента на поверхні кільця встановиться нове значення потенціалу ЕЗАХ < ЕСТ, негативніше стаціонарного (рис.2). В такій системі баланс струмів на кільці матиме такий вигляд:

(1)

тобто швидкість катодного процесу має дорівнювати сумі швидкстей анодного розчинення протектора і металу. Як видно з рисунка, при цьому швидкість анодного розчинення (корозії) металу іА стане меншою за іСТ, а швидкiсть катодного процесу іК– більшою. Різниця між ними згідно з рівнянням (1) є додатковим струмом (від протектора), який має окрему назву «захисна густина струму» іЗАХ.

Рис.2. Діаграма протекторного захисту. Для спрощення поляризаційні характеристики протектора, анода і реакції виділення водню прийняті лінійними

Значення загального захисного струму для кільця дорівнює

, (2)

воно є частиною всього захисного струму протектора.

Макрогальванічний елемент, утворений протектором і кільцевим катодом, вже не є короткозамкнутим, бо в ньому існує внутрішній омічний опір електроліту між протектором і катодом, відстань між якими складає . Електроліт має геометричну форму кругового кільця з меншим і більшим радіусами відповідно Ro та R та товщиною h. Ефективний омічний опір цього кільця rЕФ є інтегралом

, (3)

де Е - питомий опір електроліту, Омсм.

Таким чином, потенціали кільцевого катода і анода-протектора відрізняються між собою на величину падіння напруги в електроліті .

Звідси можна зробити висновок, що ЕРС макроелемента протектор-кільцевий катод,, складається з трьох частин – поляризації протектора, поляризації катода, і падіння напруги в електроліті між протектором і кільцевим катодом шириноюdR. На рис.2 всі ці елементи позначені відрізками вертикалі загальною висотою .

Очевидно, що чим далі розташоване кільце R від протектора радіусом Ro, тим більшим має бути ефективний опір електроліту і тим більша частка від ЕРС падіння напруги в електроліті , викликана протіканням захисного струму між протектором та кільцевим катодом. На значному віддаленні від протектора () значення захисного струму буде близьким до нуля, а значеннябуде асимптотично наближатись до максимальної величини , що формально і відповідає стаціонарним характеристикам незахищеної поверхні металу (робоча точка діаграми - перетин поляризаційних кривих металу і катодного процесу).

Навпаки, якщо кільцевий катод наближати до протектора (), падіння напруги на кільцевому електроліті асимптотично спадає до нуля, і робоча точка на діаграмі рис.2 буде наближатись до точки перетину поляризаційних кривих протектора і катодного процесу.

Таким чином, по мірі віддалення кільцевої області від протектора його захисна дія послаблюється і поступово зникає. Із сказаного стає зрозуміло, що повинен існувати деякий максимальний радіус до якого захисна дія протектора ще значна і забезпечує умову , коли захисний потенціал негативніший за рівноважний потенціал металу і корозія (анодне розчинення) повністю гальмується. Ця величина має спеціальну назву “захисний радіус”, або “радіус захисної дії протектора”. На відстані від протектора, яка перевищує значення , захисний потенціал негативніший за стаціонарний, як на рис.2, але позитивніший за рівноважний потенціал металу, тому корозія існує ( густина струму іА), хоч і частково загальмована ().

  1. Математична модель і алгоритм

Об’єкт дослідження має кругову симетрію, тому рівняння Пуассона, яке описує електричне поле на площині і тому мало б бути двовимірним і в часткових похідних, спрощується. Його можна записати як звичайне одновимірне диференційне рівняння другого порядку із змінним аргументом – радіусом:

. (4)

В цьому рівнянні значення захисного потенціалу Е використовується в нормованій формі з нульовим значенням при R , тобто прийнято Е= ЕЗАХСТ.

Кінетика процесів на електродах (анодне розчинення протектора і основного металу, катодне виділення водню) для спрощення аналізу даних прийнята в формі лінійних рівнянь

, , (5)

де К ,А , Р - поляризаційні опори катодного процесу (виділення водню), анодного розчинення основного металу і протектора. Такі кінетичні умови відповідають малим значенням густин струмів, характерним для корозійних процесів. Для процесу катодного відновлення кисню прийнято чисто дифузійний механізм, що віповідає кінетичному рівнянню

, , (6)

де iГР-гранична густина струму дифузії молекулярного кисню через шар електроліту товщиною h, D10-5 см2/с- коефіцієнт дифузії кисню, СО2- концентрація (розчинність) кисню в електроліті на зовнішній межі шару електроліту. Типова форма поляризаційної кривої для кисню показана на рис.2 на ділянці потенціалів ЕОК…ЕОН. При потенціалах, які негативніші за рівноважний потенціал водню ЕОН , катодний струм складається з двох частин – граничного струму відновлення кисню і струму відновлення водню

, (7)

де K – поляризаційний опір процесу виділення водню, чисельник в другому доданку – частина катодної поляризації, яка припадає на процес виділення водню (на рисунку 2 – інтервал ЕЗАХ0Н).

Якщо використати звичайні прийоми переходу від диференційних рівнянь до різницевих і застосовуючи центральну різницю для першої похідної

, (8)

з рівняння (4) одержимо ітераційну формулу

. (9)

де J=1…N

– номер вузла дискретизації по радіусу R.

Інтегрування рівняння (4) виконується в області від R=R0 (межа протектора) доR=RMAX. На лівій межі R0 гранична умова відповідає відомому значенню захисного потенціалу, який дорівнює рівноважному потенціалу протектора, в нормалізованій шкалі

. (10)

На правій межі R=RMAX потенціал поверхні в загальному випадку невідомий. Але якщо обрати досить велике значення RMAX, де дія протектора малопомітна, можна прийняти, що потенціал дорівнює стаціонарному значенню ЕСТ. Це в нормалізованій формі потенціала відповідало б значенню Е=0. Дещо коректнішим і точнішим є інший варіант фізичної моделі, який використано в цій програмі. Прийнято, що плівка електроліту на поверхні має граничний радіус RMAX , а за межами цього круга поверхня металу суха. В такому випадку з обмеженою плівкою електроліту граничну умову легко вивести з того, що захисний інтегральний струм в електроліті через кільцеву межу RMAX не переходить, а це можна записати як граничну умову - нульову похідну потенціалу по радіусу:

. (11)

Для того, щоб такі наближення справджувались, потрібно, щоб радіус області інтегрування RMAX в 2-4 рази перевищував радіус захисної дії протектора, RMAX >> R3AX . Потрібну оптимальну величину RMAX підбирають в пробних запусках програми, таким чином, щоб на графіку розподілу густини корозійного струму однозначно спостерігалась ділянка виходу на стаціонарне значення , а захисний потенціал наближався до нуля. На рис.1в можна бачити, що цій умові задане значення RMAX не задовольняє, бо анодна густина струму на ділянці до RMAX ще не вийшла на стаціонарне значення. Величину вхідного параметра RMAX потрібно збільшити в 2-3 рази. Ознакою правильності вибору є наближення до нуля захисного потенціалу Е (в нормованій шкалі на графіку, рис. 4) на правій межі шкали.

Зауважимо, що надмірне збільшення RMAX також шкідливе, бо теж фактично зменшує точність рішення (зменшується частка поверхні, на якій існують невідомі нетривіальні рішення .).

Соседние файлы в папке Материалы по электра