Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
154.11 Кб
Скачать

4. Форми вихідних даних

Вихідні дані роботи програми виводяться на екран в формі рисунків-графіків і файла числових даних REZ.REZ.

Рис.3. Перший вихідний рисунок на екрані – діаграма протекторного захисту. 1-ділянка кисневої ,2- ділянка водневої деполяризації, лінійні поляризаційні характиристики анода (3) і протектора (4). Номери на кривих на екрані відсутні. В прямокутній рамці числа змінюються в процесі ітерацій.

Перший екран містить корозійну діаграму (рис.3, за даними наведеної таблиці вхідних даних), яка по формі близька до рис.2. На осі потенціалів крайня нижня точка відповідає рівноважному потенціалу катодної реакції відновлення кисню, який визначається як функція рН електроліту

, (12)

а верхня – рівноважному потенціалу протектора . Тому шкала потенціалів має не “круглі” поділки.

На екрані найбільш важлива інформація одночасно повторюється і в числовій формі (правий нижній кут рисунка) – стаціонарна густина струму первинного корозійного елементу , стаціонарний потенціал ЕСТ, рівноважні потенціали металу , протектора, водню, кисню ().

Під час розгляду і аналізу даних з першого рисунка програма продовжує виконувати головний ітераційний процес - пошук рішення рівняння (4,9). Хід пошуку відображується в окремому вікні під графіком. У вікні відображуються три числа - черговий номер ітерації (iter), відносна помилка рішення на даній ітерації (delta)

, (13)

де IGM , IGM-5 – загальний струм протектора на ітераціях з номерами М та М-5, та сам загальний струм протектора на ітерації М:

(14)

Зупинка ітераційного процесу здійснюється або при вичерпанні ресурсного значення максимума ітерацій (вхідна константа iter), або достроково, при натисканні клавіші Enter, якщо значення помилки на екрані досягне прийнятного (мінімального) рівня.

Рис. 4 Другий графік на екрані. Розподіл характеристик корозійної системи з протектором по радіусу. 1- рівень стаціонарного анодного потенціалу, 2- захисний потенціал, 3- густина струму анодного розчинення металу, 4- густина захисного струму.

На наступному екрані (після сигналу клавішою Enter) виводяться результати інтегрування рівняння (4,9) – графіки розподілу по радіусу захисного потенціалу Е, густин захисного струму і струму корозії металу (рис.4).

Одночасно на екран виводяться в числовій формі найважливіші дані - повний захисний струм протектора IG (це швидкість його витрачання), радіус захисної дії протектора Rz (точка, де перетинаються лінії захисного потенціалу Ez(R) та лінія рівноважного потенціалу метала E0a=const), кількість повних ітерацій iter, фактична помилка на останній ітерації згідно з рівнянням (13), значення стаціонарної густини струму i CT, мА/см2.

На осі потенціалів за нуль прийнято значення стаціонарного потенціалу ЕСТ, а максимальне значення на осі ординат відповідає (в нормованій шкалі) рівноважному потенціалу протектора , Е=ЕСТ0Р .

    1. В файлі результатів rez.rez виводяться дві групи даних – в першій точно повторюється вхідна таблиця даних (як п”ять текстових рядків вхідного файла), і рядок головних вихідних параметрів з заголовком:

PRT_________________________________________________________________

__Ro__Rmax___h____re___rk___ra____rpr_______CO2__pH____E0a____E0p

10 40 1 5 5000 800 100 0.00005 0 -0.5 -1.7

__alf__Imas1,A___Imas2,A____N______MS___iter

1.8 0.001 0.0002 250 500 2000

___Rz,cm____IG,Amp_____Est,B___ist,A/cm2_________ipr

12.4 0.360 -0.364 0.000171 0.000097

Позначення загальних вихідних параметрів:

Rz,cm

Радіус захисної дії протектора, см.

IG,Amp

Сумарний захисний струм, або струм протектора, А.

Est,B

Стаціонарний потенціал металу, В. Має місце при корозії за межами дії протектора.

ist,A/cm2

Стаціонарна густина струму корозії при стаціонарному потенціалі металу, А/см2.

ipr

Гранична дифузійна густина струму (потік дифузії кисню через плівку електроліту), А/см2.

Соседние файлы в папке Материалы по электра