Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
184.32 Кб
Скачать

Програма por-tf

Mоделювання розряду пористого твердофазного електрода

Обєкт і мета розрахунків

1.1 Фізичний обєкт, який моделюється – пористий електрод з хімічного джерела струму, товщиною h і габаритною площею 1 см2, виготовлений із суміші активної речовини, яка має низьку електропровідність, та електропровідної домішки (графіт, сажа, металеві порошки). На електроді здійснюється твердофазна топохімічна реакція розряду, внаслідок якої твердофазна активна речовина перетворюється в твердофазний продукт. В цій реакції катіон електроліту розряджається на поверхні активної речовини і дифузією проникає в глибину кристалічної гратки [1]. Такі реакції відомі в хімічних джерелах струму, наприклад на електродах :

; (1)

, (2)

де протон в лужних розчинах (друга реакція) утворюється при розряді молекули води і через малий розмір легко проникає в кристалічну гратку оксидів. В літієвих ХДС з неводним електролітом катіоном є , який також має досить малий розмір (кристалографічний радіус іона– 0.7810-8см ) і проникає в кристалічні гратки різних матеріалів :

. (3)

1.2 Програма розраховує динаміку зміни параметрів розряду твердофазного пористого електрода в процесі розряджання при постійній заданій поляризації. Розраховуються та виводяться на термінал і в файл результатів такі (головні) дані:

  • графік зміни габаритної густини струму в процесі розряду, А = А/(1см2) ;

  • графік зміни загального ступеню зарядженості електрода (Z)СУМ

  • графіки зміни локального ступеню розрядженості Р=(1-Z)=fх), в глибині електрода (перетини в точках n = 0, 20, 50, 100 % від повної товщини електродa х=h);

  • графіки розподілу густини струму по товщині електрода i(х) в чотири моменти часу розряду– 0, 10, 50, 90 (в % від заданої тривалості процесу );

  • графіки розподілу ступенів зарядженості активної речовини по товщині електрода в ті ж самі моменти часу ;

  1. Математична модель і алгоритм

2.1 Розрахунки виконуються в зовнішньому часовому циклі, який складається з Nt =500=const кроків заданої тривалості dt (годин). Тому ступінь зарядженості електрода в кінці розрахунку (Z)СУМ залежить від обраної величини кроку dt. В процесі розряджання електрода в потенціостатичному режимі =const струм іt зменшується через поступове зростання внутрішнього опору, а кінцевий ступінь зарядженості електрода в цілому визначається як сума

, (4)

де Q0 – початкова (повна) ємність електрода.

Таким чином, визначити спочатку значення Z неможливо, і бажане значення можна підібрати емпіричним шляхом, змінюючи в пробних запусках тривалість одного кроку dt .

"Розряд" можна зупинити достроково, натиснувши клавішу "Enter" (при цьому кількість кроків Nt буде меншою за 500).

2.1 Задача розподілу процесу по глибині пористого електрода виконується на кожному часовому крокові як окрема процедура вирішення системи двох диференційних рівнянь другого порядку в часткових похідних. Це одновимірні рівняння Пуассона, які описують розподіл потенціалів електроліту U та твердої фази V по глибині пористого електрода:

, , (5)

де Е та АМ - ефективний питомий опір електроліту та активної маси –твердої фази (з урахуванням пористої структури фаз), і – локальне (на глибині “х” ) значення об’ємної густини струму (А/см3). Різниця потенціалів фаз (U-V)=f(x) розглядається як поляризація в рівняннях кінетики, через які визначається локальна густина струму і= f(x).

Числове рішення цієї задачі за ітераційним алгоритмом програма знаходить в k101 вузлах осі 0-Х (k ділянок-шарів пористого електрода товщиною h , dx=h/k ). Більш детально ітераційний алгоритм вирішення цієї задачі описано в [2].

2.2 Питомі опори електроліту та активної маси Е та АМ в електроді з твердофазним реагентом є функціями ступеню розрядженості активної маси, і тому вони в процесі розряджання також змінюються і по глибині електрода і з часом.

Форма залежності АМ() визначається через задані значення початкового питомого опору активної маси 0АМ та емпіричного коефіцієнта kRT :

. (6)

Якщо kRT =0, це означає, що активна маса має постійний опір 0АМ, який не змінюється в процесі розряду. Значення 0АМ можна виміряти експериментально, а оцінити величину константи kRT можна за цією ж формулою, додатково вимірюючи питомий опір частково розрядженої активної маси .

Ефективний питомий опір електроліту Е також змінюється через те, що в процесі розряджання змінюється пористість р і геометрична структура порового простору (активна речовина замінюється продуктом реакції, який має інше значення питомого об'єму, см3/г, або оберненої величини – густини  г/см3). Цю залежність також вказують аналогічною лінійною формулою через задані значення р0 і емпіричного коефіцієнта kV:

, . (7)

Значення коефіцієнта kV залежить від того, який питомий обєм мають активна речовина і продукт її розряду. Його можна визначити за цією ж формулою, з двох вимірювань пористості –на початку і в кінці розряду. Коефіцієнт може мати позитивний або негативний знак, в залежності від того, зростає чи зменшується пористість при розряджанні.Коефіцієнт kV можна оцінити як відношення питомих об′ємів кристалів продукта і реагента, kV-1 (в см3/моль-еквівалент). Наприклад, для перетворення значення kV = 48/26-1=0.846, для kV =48/18-1=1.667, для kV=8.2/4.81-1=0,7. З формули видно, що при значення коєфіцієнтаkV=0, тоді p=p0 =const.

2.3. Геометрична структура пористого електрода в моделіпредставлена як система сферичних часток активної речовини і домішки, із радіусами rAі rD. Маси активної речовини і домішки на одиницю габаритної площі, m0А, m0D, г/см2, їхнігустиниА,D, г/см3, і початкова пористість р0активної маси (вона може бути виміряна експериментально) задаються як вхідні константи. З цих даних визначаються умовні еквівалентні товщини окремих структурних складових (активної речовини, домішки і пор) і обчислюється загальна товщина електрода h:

, ,,. (8)

Структурні параметри зв'язані між собою співвідношеннями

; ;;, (9)

де NA,D– кількість частинок компонентів A чи D (активної речовини чи добавки) на електроді, S*-безрозмірний коефіцієнт збільшення поверхні активної речовини (см2дійсної поверхні на 1 см2габаритної площі електрода), S**– питома внутрішня поверхня активної речовини (см2/см3). Вважається, що працює вся поверхня частинок активної речовини.

В процесі розряджання маса активної речовини, пористість маси, загальна товщина електрода змінюються. Ці зміни враховуються в програмі при визначенні питомих опорів обох фаз через додаткові вхідні коефіцієнти, але умовно вважається, що при цьому значення товщини електрода h не змінюється і є таким же, як на початку розряду..

2.4 Кінетика розрядного процесу моделюється як змішана. Поляризація представлена як сума активаційної та концентраційної частин. Вхідними даними є істинна густина струму обміну електродної реакції і0 А/см2 та істинна густина граничного дифузійного струму в твердій фазі активної речовини iD0, а також два коефіцієнти сN1 та cN2, якими можна “регулювати” характер кінетики локальних процесів. В частинках активної речовини швидкість процесу еквівалентна швидкості дифузії катіонів в глибину фази.

Коефіцієнт сN1 вводить формальну залежність граничної густини струму дифузії в твердій фазі від ступеню зарядженості Z в формі виразу

. (10)

Характер вказаної залежності показаний на рисунку 1 – із зростанням ступеню розрядженості Р =1- Z ( на рис. 1а - справа наліво) гранична густина струму зменшується тим швидше, чим більше значення коефіцієнта сN1. Якщо сN1=0, гранична густина струму буде константою iD = iD0.

Рис.1 Залежність множника в рівнянні для граничної густини струму в твердій фазі від показника ступеню СN1 (числа на графіках)

Рис. 2 Форми поляризаційних характеристик концентраційної поляризації при різних значеннях коефіцієнта СN2(числа на графіках)

а б

Значення iD0 в програмі підраховується з вхідних даних – ефективного коефіцієнта дифузії катіона електроліту в твердій фазі активної речовини D0, електрохімічного еквівалента активної речовини э і її густини  таким чином. Прийнято, що градієнт концентрації катіона в кристалі активної речовини на початку процесу (перші хвилини розряду) дорівнює приблизно СА/10-6, де СА- концентрація в поверхневому шарі насиченого кристала (шар продукту реакції), 10-6 – товщина початкового дифузійного шару ( 30-100 вузлів кристалічної гратки), а концентрація на внутрішній частині шару (на фронті дифузії) нульова. Тоді можна записати

, моль/см3 ; , A/см2. (11)

Якщо частинки малого радіусу мають складну дендритну форму і дефектну структуру кристалічної гратки, величина D0 реально визначається поверхневою дифузією і дифузією через макродефекти гратки, тому вона може досягати значень 10-1 10-6 см2/с, на багато порядків більших, ніж значення коефіцієнтів обємної дифузії в твердих тілах (10-10-10-18 см2/с).

Значення iD0 далі використовується як початкова константа в моделі дифузійної кінетики електрохімічного процесу, що здійснюється за твердофазним механізмом.

Концентраційна поляризація обумовлена гальмуванням дифузії в твердій фазі, і визначається рівнянням, яке виводиться з рівняння Нернста

, (12)

а коефіцієнт сN2, який за змістом відповідає константі , дозволяє “регулювати” форму поляризаційної характеристики–чим менше значення коефіцієнта, тим коротша початкова ділянка ПХ від початку до виходу на значенняiD (рис. ). Таким чином, концентраційна складова поляризації і відповідне значення дифузійного струму iD визначаються кінцевим рівнянням

. (13)

Електрохімічна поляризація визначається рівнянням загальмованого розряду

. (14)

Загальна локальна густина струму розраховується із співвідношення

, ,, (15)

де rD, rE – локальні поляризаційні опори дифузії та електрохімічної реакції, (U-V). Всі вказані параметри безперервно змінюються протягом розряджання.

* Для рідиннофазних реакцій, в яких твердофазний продукт формується шляхом кристалізації із розчину, наведена модель концентраційної складової поляризації не відповідає механізму реакції.

Соседние файлы в папке Материалы по электра