Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pereddiplomna_PRAKTIKA_4-5_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Придбати навики:

1. Робота на одному з робочих місць: апаратника, оператора, контролера ВТК, лаборанта, розробника технічної документації, майстра зміни.

2. Прийняття самостійних рішень з управління технологічними процесами в умовах різних виробничих ситуацій (ділова гра).

3. Використання ЕОМ, мікропроцесорних пристроїв і робототехніки (закріплення вміння і навиків).

4. Участь у громадському житті колективу цеху (відділення).

2. Зміст практики

В період проходження практики студент повинен вивчити наступні питання.

По підприємству в цілому

Ознайомитися з історією підприємства, його перспективою, виробничою структурою (основні і допоміжні цехи, загальнозаводське господарство, внутрішньозаводський транспорт, ремонтна база, складське господарство). Джерела забезпечення основними видами сировини. Взаємодія окремих виробництв і цехів. Технологічні ланцюги. Водо- та енергозабезпечення. Парове господарство. Централізоване забезпечення інертним газом, стисненим повітрям. Технологічна вода, оборотні води. Заходи до охорони природи. Централізоване очищення стічних вод.

По об’єкту (цеху, установці, станції)

Призначення об’єкта. Продукція, що випускається. Взаємодія з іншими об’єктами. Технологічні ланцюги об’єкта. Сировина, яка використовується. Матеріальне забезпечення. Транспортування сировини, готової продукції. Вантажопідйомні засоби для сировини, продукції, ремонту і заміни обладнання. Енергопостачання. Зв’язок з енергогосподарством підприємства. Аварійне водо- та енергозабезпечення. Заходи до запобігання аварій у випадку відключення водо- і енергозабезпечення. Теплопостачання цеху для виробничих і побутових потреб. Централізовані і локальні (місцеві, цехові) установки для одержання пари. Параметри теплоносіїв. Вакуум-установки. Пароежекційні установки, вакуум-насоси. Водопостачання. Вода для технічних потреб. Локальні установки для одержання очищеної води (без солей, зм’якшеної). Оборотні води об’єкта.

Розташування і компонування обладнання. Розташування апаратів (реакторів, теплообмінників) у плані і по відмітках. Поверховість будівель. Вибір поверху, використання самопливу, безперервного потоку матеріалів. Майданчик для розташування обладнання (реакторів, теплообмінників і ін.). Перемішування розчинів і змішування газів. Насоси (типи, специфікація). Транспортування твердих компонентів. Обладнання (конструкції, принципи роботи).

Технологія природоохоронних виробництв і допоміжних об’єктів промисловості

Характеристика технологічних потоків, матеріалів і речовин. Фізико-хімічні і теплофізичні властивості речовин. Кількість основних речовин і домішок. Характеристика товарної продукції.

Технологічна схема виробництва. Співвідношення компонентів, режим процесу, параметри, що характеризують процес. Матеріальні потоки.

Відходи виробництва. Попутна продукція. Кількість і склад відходів виробництва на тонну продукції за добу, що виготовляється. Утилізовані і знищені відходи. Вузькі місця виробництва і шляхи їх усунення. Аналіз пропозицій, внесених з метою удосконалення технології, підвищення якості продукції і використання відходів стічних вод і шкідливих викидів.

Основи стандартизації і контролю якості (ДСТУ, ГОСТ, ТУ) на матеріали, що виготовляються і продукцію, що випускається. ЄСКД на оформлення технічних умов, правила розробки і затвердження. Основна технологічна документація в цеху. Технологічний регламент, його розробка і затвердження. Цехова лабораторія (призначення, випробування, що виконуються з контролю якості процесів). Засвоєння методик аналізу продукції у відповідності до вимог ДСТУ, ГОСТ, ТУ. Відділ технічного контролю, аналізи, що виконуються. Підпорядкованість. Контроль якості продукції, що виготовляється. Загальнозаводська лабораторія (ЦЗЛ, ЦЛК). Призначення виконуваної лабораторією роботи. Ознайомлення із стандартами на виконання аналізів (методи виконання). Стандарти на аналітичні прилади, обладнання. Очищення і рекуперація промислових викидів, охорона навколишнього середовища. Розрахунок викидів “умовно чистої” води (вода для охолодження теплообмінників, реакторів, промвода, незабруднена розчинними речовинами). Кількість домішок в “умовно чистій” воді. Паспорт на такі води. Розрахунок викидів виробничих стоків. Кількість домішок в абсолютному значенні (кг/т, кг/час) і концентрація їх у виробничих стічних водах. Об’єм абгазів, склад шкідливих домішок в абсолютному значенні і концентрація їх в абгазах. Опис установок для локального очищення абгазів. Використання абгазів для технологічних і енергетичних потреб. Накопичувачі, сховища, відстійники, усередники і змішувачі їх з “умовно чистими” водами і господарсько-побутовими стічними водами. Шляхи зменшення промислових викидів за рахунок удосконалення технології або переходу на нову технологію. Рекуперація промислових викидів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]