Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2434.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
484.35 Кб
Скачать

Норми радіаційної безпеки нрбу-97

Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97) охоплюють систему принципів, критеріїв, нормативів та правил, виконання яких є обов'язковим в політиці держави щодо забезпечення протирадіаційного захисту людини та радіаційної безпеки.

НРБУ-97 є основним державним документом, що встановлює систему радіаційно-гігієнічних регламентів для забезпечення прийнятих рівнів опромінення як для окремої людини, так і для суспільства взагалі та є обов'язковими для виконання всіма юридичними та фізичними особами, які проводять практичну діяльність з джерелами іонізуючого випромінювання.

Варіант висновку: Доза опромінення людей та Тгод перебування у сховищі буде Д, що відповідає (не відповідає) нормам радіаційної безпеки; призведе (не призведе) до захворювання людей променевою хворобою.

Підсумкова таблиця Захисні властивості

Дози опромінення людей – Д

Кпосл.

Кпосл-2

За год

За год

За год

За год

Надмірний тиск

∆Рф =

∆Рф.м. =

Висновок:

  1. Оцінка системи повітрозабезпечення (див. приклад 3)

    1. Оцінка системи в режимі фільтровентиляції – Режим ІІ:

      1. Визначити обладнання – сумарна потужність n – кількості ФВК-1 або ФВК-2 (формула 9).

      2. Визначити необхідну кількість повітря на кожну годину перебування людей у сховищі, з урахуванням відповідних норм і кількості місць у сховищі (формула 10).

      3. Порівняти отримані величини і зробити попередній висновок.

3.2. Оцінка системи в режимі чистої вентиляції – Режим І.

3.2.1. Визначити можливості обладнання – сумарна потужність наявного обладнання, що може працювати в режимі І (формула 11).

3.2.2. Визначити необхідну кількість повітря на кожну годину перебування у сховищі з урахуванням кліматичної зони та кількості місць у сховищі (формула 12).

3.2.3. Порівняти отримані величини і зробити попередній висновок.

3.3. Оцінка системи в режимі регенерації – Режим ІІІ:

3.3.1. Встановити, яку кількість людей буде забезпечено повітрям наявною кількістю РУ-150/6.

3.3.2. Порівняти величину пункту 3.3.1. з величиною кількості місць у сховищі і зробити попередній висновок.

3.4. Проаналізувати наслідки пунктів 3.1, 3.2, 3.3 і зробити висновок про можливість (не можливість) забезпечення повітрям людей за кількістю місць у сховищі в усіх режимах (яких режимах).

3.5. При необхідності внести пропозиції про необхідність додаткового обладнання (якого саме і скільки).

Варіант висновку: Наявне обладнання забезпечує (не забезпечує) повітрям людей за кількістю місць у сховищі (за чисельністю НРЗ) в усіх режимах (не забезпечує в яких режимах). Для вирішення проблеми постачання повітря у сховище, додатково необхідно придбати і встановити (яке саме обладнання і скільки).

Підсумкова таблиця Повітропостачання

Режим І,

м3/год

Режим ІІ,

м3/год

Режим ІІІ,

чол.

Можливості встановленого обладнання

Необхідні показники

Додаткове обладнання – яке і скільки

Примітка: Якщо завданням передбачено оцінити можливість укриття НИЗ, розрахунки повітрозабезпечення вести з використанням формул (13), (14).

  1. Оцінка аварійного запасу питної води

    1. Визначити необхідний запас питної води для забезпечення людей за кількістю місць у сховищі (формула 15,а) або за кількістю НРЗ (формула 15,б);

    2. Порівняти величину пункту 4.1 з наявною кількістю аварійного запасу питної води у сховищі, зробити висновок, а при необхідності і відповідну пропозицію з усунення виявленого недоліку.

Варіант висновку: Аварійний запас питної води з урахуванням вимог до сховищ відповідає (не відповідає) нормі на одну людину за кількістю місць у сховищі (за чисельністю НРЗ).

Для вирішення проблеми недостатньої кількості питної води встановлюють додаткові резервуари, вмонтовані в систему централізованого водопостачання або бачки з краниками – в приміщеннях, де розміщуються люди.

  1. Оцінка санітарно-технічної системи

    1. Визначити необхідний об'єм аварійного резервуара під стічні води за кількістю місць у сховищі (формула 16,а) або за кількістю НРЗ (формула 16,б);

    2. Порівняти величину пункту 5.1 з наявним об'ємом аварійного резервуару під стічні води, зробити висновок, а при необхідності і пропозицію з усунення виявленого недоліку;

    3. Визначити необхідну кількість унітазів, пісуарів та умивальників, відповідно до норм, за кількістю місць у сховищі або за НРЗ.

Примітка до пункту 5.3 При розрахунках брати до уваги чисельність жінок та чоловіків. При округленні чисел користуватися правилами математики.

Підсумкова таблиця (до розділів 4,5)

Аварійний запас питної води, л

Маємо

Необхідно

Додати

Аварійний резервуар під стічні води, л

Маємо

Необхідно

Додати

Санітарно-технічне обладнання:

Унітази

Пісуари

Умивальники

– жінки

– чоловіки

Примітка: в найбільшій робочій зміні 30% жінки.

  1. Оцінка своєчасного укриття людей

Див. приклад 5.7. там наведені різні можливі варіанти оцінки своєчасного укриття. Для укриття у сховищі при загрозі, що виникла в межах об’єкту, враховувати “попередні зауваження” до розділу 6 вихідних даних.

  1. Встановити відстань від сховища до робочих дільниць та кількість працюючих на кожній дільниці.

  2. Керуючись “попередніми завантаженнями”, розрахувати час укриття людей з кожної робочої дільниці.

  3. Порівняти час укриття людей з кожної дільниці з нормативним часом та зробити висновок про своєчасне (не своєчасне) укриття людей.

  4. За формулою (23) розрахувати коефіцієнт своєчасного укриття.

  1. Визначити коефіцієнт надійності інженерного захисту

Послідовність виконання даного пункту див. приклад “Розрахунки коефіцієнтів, що характеризують можливості сховища”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]