Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TPOO_pz.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
95.76 Кб
Скачать

Деякі особливості трудових правовідносин освітян План заняття

  1. Визначення тривалості робочого дня для працівників ВНЗ

  2. Індивідуальний план як основний документ відображення науково-педагогічної роботи працівника ВНЗ

  3. Підстави для розірвання трудового договору з працівником ВНЗ

Література

1.Конституція України від 28.06.96. – К.: Преса України, 1997.

  1. Кодекси України:

2.1. Кодекс законів про працю України від 10.12.71 (із змінами та доповненнями).

2.2. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.02.02 (із змінами та доповненнями).

2.3. Цивільний кодекс від 16.01.03 (із змінами та доповненнями).

3. Закони України:

3.1. „Про освіту” від 23.03.96 (із змінами та доповненнями).

3.2. „Про вищу освіту” від 17.01.02 (із змінами та доповненнями).

3.3. „Про охорону праці” від 14.10.92 (із змінами та доповненнями).

3.4. „Про відпустки” від 15.04.96 (із змінами та доповненнями).

4. Постанови Кабінету Міністрів:

4.1. „Про впорядкування застосування контрактної форми трудового договору” від 19.03.93 (із змінами та доповненнями).

4.2. „Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю 56 календарних днів керівникам, педагогічним, науково-педагогічним працівникам освіти та науки” від 14.04.97 №346.

4.3. „Умови, тривалість, порядок надання та оплата творчих відпусток” від 19.01.98 №45.

4.4. „Перелік закладів та установ освіти і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років” від 04.11.93 №909; 26.09.02 №1436.

4.5. „Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників” від 14.06.2000 „963; 06.04.01 №432.

4.6. „Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів та коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери” від 30.08.02 №1298.

4.7. „Перелік кваліфікаційних категорій і педагогічних звань працівників” від 26.04.03 №632.

5. Накази Міністерств і відомств:

5.1. „Положення про порядок наймання та звільнення працівників закладів освіти, що є в загальнодержавній власності” від 05.08.93 №293.

5.2. „Про затвердження Норм часу для розрахунку та обліку навчальної, методичної, наукової та організаційної роботи у ВНЗ І-ІІ р.а.” від 13.03.98 №103; 07.08.02 №450.

5.3. „Про затвердження Норм часу для розрахунку та оюліку навчальної, методичної, наукової та організаційної роботи у ВНЗ ІІІ-ІV р.а.” від 07.06.96 №195; 07.08.02 №450.

6. Навчальна література:

6.1. Освітнє право: навч.посіб.для студентів гуманітарних ВНЗ/ [авт.кол.: В.В.Астахов, К.В.Астахова (мол.), О.Л.Войно-Данчишина та ін.]; за заг.ред. В.В.Астахова; Нар.укр.акад.; Міжнар.фонд„Відродження”.-Х.: Вид-во НУА, 2011. – 144с.

6.2. Основи освітнього права та правове регулювання діяльності навчальних закладів в Укураїні: навч.посіб./ О.М.Байталюк, О.Б.Німко. – К.: Видавничий дім „Плеяди”, 2010. – 71с.

6.3. Цивільно-правові договори в сфері освіти: навч.посіб. / Н.О.Давидова, М.В.Ворон. – К.: Видавничий дім „Плеяди”, 2010. – 54с.

6.4. Основи трудового права для керівника навчального закладу: навч.посіб. / Н.О.Давидова, М.В.Ворон. – К.: Видавничий дім „Плеяди”, 2010. – 48с.

6.5. Правові основи діяльності вищих навчальних закладів: навч.посіб. / О.М.Стороженко, О.Б.Німко. – К.: Видавничий дім „Плеяди”, 2010. – 50с.

6.6. Правові основи управління освітньою діяльністю: навч.посіб. / О.М.Стороженко, О.Б.Німко. – К.: Видавничий дім „Плеяди”, 2010. – 55с.

6.7. Валєєв Р.Г. Освітнє право України: навч.посібник. – Луганськ: Луганська правова фундація, 2011. – 287с.

Методичні вказівки

У сфері освіти трудові відносини виникають між навчальним закладом (методичною установою, органом управління освітою, науково-виробничим підприємством) та найманим працівником. Проте, слід наголосити, що специфічні особливості притаманні трудовим правовідносинам лише педагогічних, науково-педагогічних працівниківта стосуються таких інститутів: прийом на роботу, переведення на іншу роботу, звільнення, участь в управлінні справами навчального закладу, регулювання робочого часу та часу відпочинку, матеріальної відповідальності, регулювання дисциплінарних відносин, оплати праці, охорони здоров'я.

Відповідно до п. 2 ст. 51 Кодексу законів України про працю для викладачів ВНЗ ІІІ та ІV рівнів акредитації у зв'язку з підвищеною розумово-емоційною діяльністю встановлено скорочений робочий день.Тривалість робочого часу протягом тижня, як правило, становить не 40, а 36 годин, тобто щоденна тривалість робочого часу викладача при шестиденному робочому тижні становить 6 годин.

Тривалість робочого часу викладача на навчальний рік визначається з урахуванням відпускних, вихідних і святкових днів. Крім того, навчальний заклад може встановити п'ятиденний робочий тиждень. Таке питання за висновком фахівця вирішується адміністрацією ВНЗ «спільно з профспілковим комітетом з урахуванням специфіки роботи, думки трудового колективу та за погодженням з місцевими органами влади і регламентується Правилами внутрішнього розпорядку».

Слід звернути увагу студентів на те, що основним документом, в якому відображається робота науково-педагогічного (педагогічного) працівника ВНЗ є його індивідуальний робочий план, який розглядається на засіданні кафедри та затверджується керівником кафедри (індивідуальний робочий план керівника кафедри затверджується деканом факультету). Зміни в індивідуальний робочий план протягом навчального року можуть бути внесені на підставі рішення кафедри за згодою викладача. Час виконання робіт, які не передбачені графіком, визначається у порядку, встановленому ВНЗ, з урахуванням особливостей спеціальностей та форм навчання. Після завершення навчального року в індивідуальному робочому плані робляться відмітки про кожен запланований та фактично виконаний вид роботи.

Така складова робочого часу викладача, як навчальна робота, виражається в облікових годинах – для читання лекцій та проведення лабораторних, практичних і семінарських занять обліковуються в академічних годинах (45 хвилин), а інші види навчальної роботи – в астрономічних годинах (60 хвилин).

Розрахунок обсягу навчальної роботи викладача здійснюється відповідно до Норм часу, затверджених наказом МОН. Для різних видів робіт норми часу встановлені у конкретних цифрах або в певних межах чи з максимальним обмеженням. Обсяг навчальної роботи викладачів, виражений в облікових одиницях, складає їх навчальне навантаження. ВНЗ на кожний навчальний рік визначає мінімальний та максимальний обов'язковий обсяг навчального навантаження викладачів у порядку, передбаченому його статутом та колективним договором. Крім того, навчальним закладом ІІІ та ІV рівня акредитації може нормуватись виконання викладачем методичної, наукової й організаційної роботи.

Графік робочого часу викладачавизначається не лише розкладом аудиторних навчальних занять та консультацій, а й графіком проведення контрольних заходів, консультацій, а також іншими видами робіт, передбаченими індивідуальним робочим планом викладача.

Окремо слід зупинитися на випадках розірвання трудового договору за вчинення аморального вчинку.Вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального вчинку, несумісного з продовженням даної роботи, може бути підставою для розірвання трудового договору з працівником за пунктом 3 статті 41 КЗпП.

На такій підставі можуть бути звільнені особи, котрі є учасниками навчально-виховного процесута зазначені у третьому абзаці статті 50 ЗУ «Про освіту»: керівні, педагогічні, наукові, науково-педагогічні працівники та спеціалісти системи освіти. У пункті 28 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.1992 № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» зазначено, що на підставі вчинення аморального проступку, несумісного з продов-женням даної роботи, можуть бути звільнені лише ті працівники, які займаються виховною діяльністю, наприклад, вихователі, вчи-телі, викладачі, практичні психологи, соціальні педагоги, майстри виробничого навчання, методисти, педагогічні працівники позашкільних закладів. Керівники ж усіх рангів, які виконують виховні функції опосередковано(звісно, за винятком керівників навчальних закладів), не можуть бути звільнені у зв’язку зі скоєнням аморального вчинку, оскільки виховна діяльність не входить до складу їх трудових обов’язків. До категорії працівників, що виконують виховні функції, належить, наприклад, директор школи (він обов’язково викладає якийсь предмет), а директор дитсадка до цієї категорії не належить.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]