Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс.крет.навч.методичка к курсовой.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
279.55 Кб
Скачать

4.5 Виконання третього розділу «Розробка евристичних питань»

Як було вже сказано, креативну частину змісту навчання технічних дисциплін студенти отримують самостійно (під керівництвом викладача). Але студенти дуже часто не можуть правильно себе організувати, вчасно виявити свої помилки при самостійному формуванні змісту навчання тощо. Крім цього творчому процесу заважає висока комфортність, тривожність, емоційна пригніченість, слабка мотивація діяльності, низька самооцінка. Тому викладач має спрямовувати студента у цій справі, коригувати його фрагментарні творчі здобутки, допомагати у осмисленні, систематизації тощо. Розглянемо яким чином можна керувати процесом самостійного формування креативної частини змісту навчання технічних дисциплін. Повернемося на одержання студентом технічного рішення 1.1. та його характеристик. Студент самостійно одержати технічне рішення не завжди в змозі, тому для розв’язання сформульованої задачі студенту необхідна інформаційна підтримка дидактичними засобами. Для студента порція інформаційної підтримки дещо знижує вихідний рівень інформаційної невизначеності задачі. Одним із способів інформаційної підтримки можуть бути евристичні питання, що містять мінімальну інформацію про нове технічне рішення. Розрахунок робиться на те, що при пошуку відповіді на поставлені евристичні питання і буде знайдена необхідна ідея розв’язання задачі. Це відбувається за рахунок того, що шляхом поставлених питань рівень інформаційної невизначеності проблеми знижується до такого рівня, який дозволяє знайти розв’язання задачі. Наприклад, для креативної частини змісту навчання технологів харчової галузі за темою «Хлібобулочні вироби підвищеної харчової цінності» (рис. 4) технічним рішенням 1.1. є додавання бобів в вигляді порошку на стадії замісу тіста. Це технічне рішення має свої переваги та недоліки (рис.2). В даному випадку інформаційною підтримкою у вигляді евристичних (контрольних) питань для отримання технічного рішення 1.1 та його переваг і недоліків можуть бути:

Евристичне питання

Відповідь, що очікується

1. Які бобові культури мають високе стебло, насіння крупне та видовжене?

2. В якому вигляді треба додати бобові для того, щоб в тісто перейшли всі корисні речовини в повному складі?

3. На якій стадії приготування батону треба вводити порошок з бобових, щоб не травмувати тісто і воно гарно підійшло?

4. Яку назву має речовина, яка складається з «не засвоюваних частин» їжі для переробки яких в шлунково-кишковому тракті не має відповідних ферментів?

5. Яку назву мають речовини, яка проходить через травну систему в не переробленому вигляді?

6. Яку назву мають речовини, які потрібні для нормальної життєдіяльності організмів в дуже малій кількості?

7. Який вітамін має другу назву «ретинол»?

8. Який вітамін найбільше всього міститься в печінці морських риб і ссавців?

…………

18. Які ви знаєте хімічні елементи, присутні в організмі в низьких концентраціях?

19. Який мікроелемент міститься в гемоглобіні крові та бере участь в окисно-відновних процесах?

21. Що за необхідний мікроелемент для синтезу гемоглобіну, ферментів, білків сприяє нормальному функціонуванню залоз?

…………..

Боби

В вигляді порошку

При замішуванні тіста

(після опари)

Харчові волокна

Баластні речовини

Вітаміни

Вітамін А

Вітамін А

…………

Мікроелементи

Залізо

Мідь

Для отримання самого технічного рішення обов’язково повинні бути саме евристичні питання, а для отримання переваг та недоліків цього технічного рішення можуть бути як евристичні, так і контрольні питання. Таким чином, виникає можливість контролю знань з попередніх тем дисципліни, що вивчається чи з суміжних фахових дисциплін. Інформацію, що студент може і не знати, наприклад кількість харчових волокон у бобах (7,5 %) необхідно надати викладачу після отримання відповідей на поставлені питання. Отримуючи рішення заданої проблеми студенти також поглиблюють і синтезують знання із суміжних фахових дисциплін.

Таким чином, в цьому розділі необхідно розробити евристичні питання до розробленого «дерева рішень», які представити в таблиці 1.

Таблиця 1

Евристичні питання

№ технічного рішення

Евристичне питання

Очікувана відповідь

1

2

3

Технічний напрямок 1

Технічне рішення 1.1.

Технічне рішення 1.2

Технічне рішення 1…

Технічне рішення 1.n

Технічний напрямок 2

Технічне рішення 2.1

………..

Евристичні питання повинні бути складені до кожного технічного рішення «дерева рішень». Кількість евристичних питань до технічних рішень може бути різною. До складених евристичних питань навести відповідь, яку викладач очікує отримати від учня. Загальна кількість евристичних питань повинна бути не меншою ніж 60.

Цей розділ повинен міститися на 3-6 сторінках.