Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2 ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
166.07 Кб
Скачать

1.Порядок відкриття рахунків в банках.

2.Облік операцій з безготівковими пластиковими картками.

3.Облік грошових документів.

Питання 1, 2.

Вільні грошові кошти підприємств повинні обов’язково зберігатися в банку, який підприємство обирає самостійно та відкриває у ньому рахунок.

Основними нормативно-правовими актами, що регламентують загальні правила відкриття банками рахунків суб’єктам господарювання, їх використання, форми і стандарти розрахунків юридичних і фізичних осіб та банків на території України є:

1) Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.01 № 2346-ІІІ;

2) Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затверджена Постановою Правління НБУ від 12.11.03 № 492;

3) Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджена Постановою Правління НБУ від 21.01.04 №22.

Банки відкривають підприємствам рахунки :

1) за договором банківського рахунку – поточні – для зберігання грошей, здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів.

2) за договором банківського вкладу – вкладні (депозитні) – для зберігання грошей, що передаються підприємством банку в управління на встановлений строк або без зазначення такого строку під визначений процент (дохід) і підлягають поверненню.

Між банком і клієнтом укладається в письмовій формі договір банківського рахунку. Для відкриття поточного рахунку підприємства подають установам банків такі документи:

1) заява про відкриття рахунку встановленого зразка;

2) копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі державної виконавчої влади;

3) копію зареєстрованого статуту (положення), завірену нотаріально;

4) копію свідоцтва про реєстрацію підприємства у державній податковій адміністрації;

5) картку із зразками підписів осіб, яким відповідно до установчих документів підприємства надано право розпоряджатися рахунком і право підпису платіжних документів. До карти також додається відбиток печатки підприємства.

Під час відкриття у банку рахунку відкривається особовий рахунок підприємства з наданням номеру у двох екземплярах: один для банку, другий – у вигляді виписки з банку – видається підприємству.

Виписка банку – документ, що видається банком підприємству і відображає рух коштів на поточному рахунку.

До виписки додаються документи, за якими здійснені операції з надходження і списання коштів з поточного рахунку. В кожній виписці обов’язково передбачаються позиції для дати, номерів рахунків дебітора та кредитора.

В банківській виписці за дебетом відображено списання грошових коштів з поточного рахунку, а за кредитом – надходження грошових коштів на поточний рахунок.

Виписка з рахунку підлягає перевірці та обробці, яка полягає в наступному:

1) підбираються документи, які підтверджують факт здійснення господарської операції, а також перевіряється наявність виправдовуючих документів, отриманих від інших підприємств, на підставі яких зараховані або списані кошти;

2) звіряється відповідність записів у виписці банку та доданих документах;

3) проставляються у доданих розрахункових документах та виписці шифри кореспондуючих рахунків згідно характеру операцій;

4) здійснюється окрема за дебетом і кредитом групування сум шляхом підрахунку за однорідними операціями за однойменними кореспондуючими рахунками, коди яких проставлені у виписці;

5) здійснюються записи оборотів за Дт 311 в відомість 1.2 та за Кт 311 в журналі 1.

Для обліку в наявності та руху грошових коштів, що знаходяться на рахунках банку, які можуть бути використані для поточних операцій призначено рахунок 31 «Рахунки в банку», який має такі субрахунки:

311 «Поточні рахунки в національній валюті»;

312 «Поточні рахунки в іноземній валюті»;

313 «Інші рахунки в банку в національній валюті»;

314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті».

За Дт 31 відображається надходження грошових коштів, а за Кт 31 – їх використання.

Кореспонденції на субрахунку 311:

Дт Кт

311  301 – надійшла готівка з каси на рахунок в банк;

311  333 – зарахування готівки зданої в банк через інкасатора;

311  361 – отримана оплата від покупців;

311  374 – зараховані суми, що надійшли за претензіями;

311  501,601 – зарахування сум одержаних кредитів;

313  311 – перераховані кошти на корпоративний картковий рахунок підприємства;

371 311 – перерахована передоплата постачальникам;

501,601 311 – погашена заборгованість за кредитами;

685,631 311 – погашена заборгованість перед постачальниками (іншими кредиторами);

641 311 – погашена заборгованість перед бюджетом за податками;

65 311 – сплачені внески до фондів соціального страхування.

Залежно від потреб та умов розрахункових операцій суб’єкти підприємницької діяльності можуть відкривати в установах банків інші рахунки:

1) акредитиви в національній валюті;

2) лімітна чекова книжка;

3) спеціальний картковий рахунок;

4) поточний рахунок філії.

За кожним з цих рахунків відкривають окремий субрахунок на рахунку 313, залежно від мети відкриття такого рахунку.

Кореспонденції на 313:

Дт Кт

313  311 – відкрито акредитив або лімітовану чекову книжку за рахунок власних коштів;

313 50,60 - відкрито акредитив або лімітовану чекову книжку за рахунок довгострокової або короткострокової позики;

313  311 - перераховані кошти на корпоративний картковий рахунок підприємства або картрахунок для виплати з/п працівникам;

631  313 – проведено розрахунок із постачальниками за рахунок акредитива або розрахунковим чеком;

311  313 – переведено невикористані залишки коштів на інших рахунках на поточний рахунок;

372  311 – одержані кошти з корпоративного рахунку підзвітною особою по картці;

661  313 – перераховані кошти на картрахунок працівників.

Питання 3.

Бенефіціар - особа, якій призначений платіж або на користь якої відкритий акредитив, тобто бенефіціар - одержувач грошових коштів, продавець товарів (робіт, послуг).

Чеки з чекової книжки виписуються в момент здійснення платежу і видаються чекодавцем за отримані ним товари та надані послуг. Строк дії чекової книжки - один рік, чека, що виданий фізичній особі для одноразового розрахунку, - три місяці з дати їх видачі. День оформлення чекової книжки або чека не враховуються.

Подвійний запис в обліку руху грошових коштів передбачає одночасну зміну інших рахунків активів, капіталу чи зобов’язань під час відображення надходжень та витрачань грошових коштів (табл. .1). Надходження грошових коштів фіксується за дебетом рахунків 30 “Каса”, 31 “Рахунки в банках” та 33 “Інші кошти”. Витрачання грошових коштів відображується за кредитом наведених рахунків. Під час обліку руху грошових коштів рахунки грошових коштів можуть кореспондувати з наступними рахунками: 14 “Довгострокові фінансові інвестиції”, 15 “Капітальні інвестиції”, 18 “Довгострокова дебіторська заборгованість та інші необоротні активи”, 30 “Каса”, 31 “Рахунки в банках”, 33 “Інші кошти”, 34 “Короткострокові векселі одержані”, 35 “Поточні фінансові інвестиції”, 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками”, 37 “Розрахунки з різними дебіторами”, 41 “Пайовий капітал”, 42 “Додатковий капітал”, 45 “Вилучений капітал”, 46 “Неоплачений капітал”, 47 “Забезпечення майбутніх виплат і платежів”, 48 “Цільове фінансування і цільові надходження”, 50 “Довгострокові позики”, 51 “Довгострокові векселі видані”, 52 “Довгострокові зобов’язання за облігаціями”, 53 “Довгострокові зобов’язання з оренди”, 55 “Інші довгострокові зобов’язання”, 60 “Короткострокові позики”, 61 “Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями”, 62 “Короткострокові векселі видані”, 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”, 64 “Розрахунки за податками й платежами”, 65 “Розрахунки за страхуванням”, 66 “Розрахунки з оплати праці”, 67 “Розрахунки з учасниками”, 68 “Розрахунки за іншими операціями”, 69 “Доходи майбутніх періодів”, 70 “Доходи від реалізації”,

Таблиця 2.1