Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойчук курсова.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
246.22 Кб
Скачать

Висновки

Розглянуті теорії не слід протиставляти, адже кожна з них відбиває різні сторони економічного життя, і всі вони справляють вплив на цінність товару. Більше того, життя довело, що цінність товару інтегрує в собі різноманітні фактори, в тому числі витрати живої й уречевленої праці, ступінь корисного ефекту, попит і пропозицію тощо.

Розвиток товарного виробництва напряму залежить від соціального, політичного та економічного розвитку країни. Якщо ефективно використовуються нові досягнення в технології виробництва, запроваджуються досягнення в науці та техніці по виробництву того чи іншого товару, існують нормальні ринково-економічні умови попиту та пропозицій тих чи інших товарів на ринку країни, працюють основні економічні закони, все це свідчить про країну з розвинутою економікою.

Обидві властивості товару - споживна вартість і вартість - тісно взаємопов'язані й впливають одна на іншу. Ця взаємопов'язаність знаходить свій вияв в такій ознаці товару, як цінність. Вона визначається, з одного боку, суспільне необхідними витратами на виробництво товару, а з іншого - індивідуальним сприйняттям кожним покупцем споживної його вартості.

Звідси категорія цінності поєднує в собі як об'єктивне, так і суб'єктивне сприйняття товару покупцем. Через цю категорію відбувається поєднання різноманітних теоретичних підходів до визначення ціни товару як грошового вираження, насамперед його вартості, а також споживної вартості.

Виготовлення тих чи інших товарів - особиста справа кожного товаровиробника. Його конкретна праця виступає безпосередньо як приватна праця. Водночас суспільний поділ праці пов'язує між собою окремих товаровиробників - власників знарядь, предметів і продуктів праці, які фактично працюють один на одного.

Тому їх праця виступає й як суспільна праця. В результаті виникає і розвивається суперечність між приватною і суспільною працею. Суть її полягає в тому, що лише на ринку, в процесі обміну товарів і ринкової конкуренції, виявляється суспільний характер втіленої в них праці, залежність учасників обміну один від одного. На ринку відбувається процес суспільного обліку праці.

Вивченням вартості товарів займалося дуже багато вчених-економістів. Це дійсно дуже важлива тема. Як на мене, найсучаснішою і найбільш актуальною є інформативна теорія вартості товару. З кожним роком все більшою стає частка людей, зайнятих у інформаційній сфері. Необхідно йти в ногу з часом. Домінуючим типом у структурі суспільної праці є не структурно розчленована, а цілісна, переважно інтелектуальна, озброєна науковими знаннями праця.

Списоквикористаноїлітератури

  1. Ажнюк М. О., Передрій О.С. Основи економічної теорії. Навчальний посібник – К.: Знання, 2008. – 368 с.

  2. Бастиа Ф. Экономические софизмы / Пер. с фр. – М.: Экономика, 2002

  3. Мэнкью Г. Принципы экономикс. 2-е изд. / Пер. с англ. – СПб-Питер, 2003. – 624 с.

  4. Маркс К. К критике политической экономии // К.Маркс, Ф. Энгельс. Соч., изд. 2, Т. 13.

  5. Економічна теорія / За ред. Андрющенко А.М. – К.: ЦУЛ, 2009. – 520 с.

  6. Сэй Ж. Трактат по политической экономии. – М.: Дело, 2001.

  7. Основи економічної теорії. Підручник. / За ред.. Ю.В. Ніколенка. – К.: ЦУЛ, 2008. – 540 с.

  8. Степура О.С. Політична економія. Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2009. – 408 с.

  9. Економічна теорія: політична економія. Підручник. / За ред. С.І. Юрія. – К.: Кондор, 2009.

  10. Сломан Дж. Экономика. Экспресс-курс. 5-е изд. – СПб: Питер, 2007.

  11. Бузгалин А.В., Колчанов А.И. Трудовая теория стоимости: проблемы адекватности трактовки и реактуализации. // Вестник Моск. ун-та, 2010. - №1. – с. 94-105

  12. Брежнєва-Єрмоленко О.В. Інтелектуальна складова в структурі елементів нової економіки // Актуальні проблеми економіки , 2010. - №3. - с. 4-12.

  13. Гальчинський А.С., Єщенко П.С. Економічна теорія. Підручник. – К.: Вища шк., 2007. – 503 с.

  14. Економічна теорія - Чепінога В.Г.

  15. Політична економія О. К. Гаршина

  16. Політична економія - Кривенко К.Т.

  17. Історія економічних вчень В.В.Кириленко, О.М.Стрішенець, М.М.Фаріон та ін. автори, 2007 Вид. „Економічна думка”, 2007