Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варіант 6.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
391.7 Кб
Скачать

Варіант 6

1. Процес створення страхової компанії: реєстрація та ліцензування.

2. Управління інвестиційним портфелем страховика.

3. Задача.

Визначити фактичний та нормативний запаси платоспроможності і з’ясувати чи виконує страховик вимоги Закону України «Про страхування» щодо платоспроможності, виходячи із наступних даних (тис. грн.):

сума страхових премій – 1250;

сума премій, що надійшли протягом року за договорами перестрахування – 400

сума премій, переданих в перестрахування – 560

сума математичних резервів – 940

валюта балансу – 4000

сума нематеріальних активів – 200

сума нестрахових зобов’язань – 1100

сума сплаченого страхового відшкодування – 160

в т.ч. за договорами перестрахування – 40

сума доходів від депозитного вкладу в банк – 434

дохід від здачі майна в оренду – 143

комісійна винагорода за передачу ризиків у перестрахування – 40

Рекомендується така структура контрольної роботи, основними елементами якої в порядку їх розташування є наступні:

Титульна сторінка.

План.

Теоретична частина.

Розрахункова частина.

Список використаних джерел.

Додатки.

За умови виконання роботи на комп’ютері, кожна сторінка обмежується полями: зліва – 30 мм, справа – 10 мм, зверху – 20 мм, знизу – 20 мм; шрифт – Times New Roman, розмір шрифту – 14, інтервал – 1,5.

Обсяг контрольної роботи – 10-15 стор. друкованого тексту (у тому числі – таблиці, схеми, діаграми, графіки тощо).

Кожне питання, зазначене в плані роботи, починається з нової сторінки і повинно мати свій заголовок.

Титульна План

Теоретична частина

1. Процес створення страхової компанії: реєстрація та ліцензування

2. Управління інвестиційним портфелем страховика

Розрахункова частина

Список використаних джерел

Додатки

Теоретична частина

  1. Процес створення страхової компанії: реєстрація та ліцензування.

Створення і реєстрація страхової компанії умовно можна поділити на такі етапи:

  1. реєстрація юридичної особи – страхової компанії у формі акціонерного, повного, командитного товариства або товариства з додатковою відповідальністю.

На першому етапі відбувається утворення компанії як юридичної особи, її реєстрація в місцевих органах влади і реєстрація першого випуску акцій.

Тобто, збираєтьсяініціативнагрупакотра виступає засновником товариства. Членів такої групи повинно бути не менше трьох (юридичних або фізичних осіб). Після досягнення домовленості між собою про утворення компанії вони проводять перші, так звані "установчі" збори, на котрих приймається рішення утворити страхову компанію, затвердити її назву і статут, адресу, величину статутного фонду і призначити директора та головного бухгалтера. На цих же зборах підписується установча угода про заснування компанії.

В чинному Законі України «Про страхування» від 07.03.1996 № 85/96-ВР існує обмеження щодо мінімального розміру статутного фонду (гарантійного депозиту) страховика:

  • для страховика який займається іншими видами страхування, ніж страхування життя, становить сумі, еквівалентній 1 млн євро;

  • для страховика, який займається страхуванням життя - 10 млн євро за валютним обмінним курсом валюти України.

Статутний капітал страховика повинен бути сплачений виключно в грошовій формі. Забороняється використовувати для формування статутного капіталу векселі, кошти страхових резервів, бюджетні кошти, а також кошти, одержані в кредит, позику та під заставу, і вносити нематеріальні активи.

Також згідно з розпорядженням № 1590 Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України » від 13.07.2004 «Про затвердження Професійних вимог до керівників та головних бухгалтерів фінансових установ» майбутній директор страхової компанії повинен відповідати таким професійним вимогам:

  1. мати повну вищу освіту (спеціаліст, магістр);

  2. пройти підвищення кваліфікації та скласти екзамен на відповідність знань професійним вимогам за типовою програмою підвищення кваліфікації керівників, складеною за напрямом діяльності фінансової установи та затвердженою Нацкомфінпослуг. Тривалість курсу підвищення кваліфікації повинна бути не менше 72 годин;

  3. мати не менший ніж 5-річний загальний стаж трудової діяльності, з якого стаж роботи на керівних посадах не менший 2 років, зокрема, не менший одного року на ринках фінансових послуг;

  4. протягом останніх 5 років не бути керівником, фінансовим директором або головним бухгалтером фінансової установи, визнаної банкрутом, підданої процедурі примусової ліквідації або до якої було застосовано захід впливу відповідним органом, який здійснює регулювання ринків фінансових послуг, у вигляді відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації;

  5. не мати не погашеної або не знятої в установленому законом порядку судимості за умисні злочини, злочини у сфері господарської та службової діяльності, а також не бути позбавленим права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю;

  6. мати бездоганну ділову репутацію.

Подібні вимоги застосовуються і для головного бухгалтера страхової компанії.

  1. Отримання статусу фінансової установи для страхової компанії – внесенння до Державного реєстру фінансових установ.

На даному етапі керівні особи компанії відкривають в банку тимчасовий рахунок і розпочинають продаж акцій. Після того, як не менше половини акцій буде продано і за них надійдуть кошти, страхову компанію реєструють в райдержадміністрації або виконкомі міської чи районної в місті ради депутатів. На підставі постанови про реєстрацію обласне управління статистики видає свідоцтво про реєстрацію компанії з необхідними кодами. Тепер компанія реєструється як платник податків і внесків з усіх видів обов'язкового соціального страхування та виготовляє печатку і штамп. Після цього рахунок в банку міняється на постійний і завершується продаж акцій. Коли перша оголошена емісія закінчена, здійснюється її реєстрація в Державній комісії з цінних паперів і фондового ринку в Києві.

  1. Отримання ліцензій на здійснення страхової діяльності – ліцензія на страхову діяльність.

Ліцензія - документ державного зразка, який засвідчує право фінансової установи здійснювати страхову діяльність з конкретного виду страхування протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. Дані умови прописані в розпорядженні Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України 28.08.2003 N 40.

Окрім цих вимог, страхова компанія розробляє правила страхування і страхові тарифи, а також бізнес-план на 3 або 5 років діяльності. Ці документи, а також установчі документи, список акціонерів, копію реєстраційного свідоцтва та свідоцтва про реєстрацію першого випуску акцій, довідки банків або висновки аудиторів про підтвердження розмірів сплаченого статутного фонду, інформацію про керівників страхової компанії та їх освіту представляють в Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України. Спеціалісти комісії перевіряють документацію на відповідність чинному законодавству. Термін розгляду ліцензійної справи — ЗО днів з часу одержання всіх передбачених документів. Після експертизи компанію заносять в Єдиний державний реєстр страховиків України і видають їй відповідні ліцензії. Тільки після цього компанія набуває прав страховика і може розпочинати діяльність. Ліцензії є безстроковими. Страховики, які отримали ліцензію на страхування життя, не мають права займатися іншими видами страхування.

Підставою для відмови у видачі юридичній особі ліцензії може бути невідповідність документів, що додаються до заяви, вимогам чинного законодавства України. Суперечки щодо відмови у видачі або відкликанні ліцензії вирішуються у судовому порядку.

Страховики, які отримали ліцензію на страхування життя, не мають права займатися іншими видами страхування.

http://shron.chtyvo.org.ua/Hovorushko_Tamara/Strakhovi_posluhy.pdf