Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінар. занять Політекономія.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Література:

1. Політична економія. Навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів. /За ред.В.О. Рибалкіна, В.Г. Бодрова, - К.: Академвидав. -2007, с.313-341.

2. ФедоренкоВ.Г., Діденко О.М., Руженський М.М., Іткін О.Ф., Політична економія: Підручник / За ред. В.Г.Федоренка - К.:Алерта, 2008, с.363-281.

3. Конспект лекцій. Тема 11

Семінарське заняття № 18

Аграрні відносини і земельна рента

(2 години)

Вимоги до знань та вмінь студентів

Студент повинен знати:

- особливості бізнесу в сільському господарстві;

- сутність та види земельної ренти;

- як обчислюється ціна землі та причини її підвищення у світі за сучасних умов.

Студент повинен вміти:

- обчислити абсолютну, диференційну ренту;

- розрахувати ціну землі.

Питання для підготовки доповідей:

  1. Земельна власність як основа аграрних відносин.

  2. Взаємодія абсолютної, диференційної та монопольної рент.

  3. Проблеми реформування аграрних відносин в Україні за сучасних умов.

Питання для обговорення:

  1. Особливості бізнесу в сільському господарстві. Аграрні відносини.

  2. Монополія на землю як об’єкт господарювання і диференційна рента І, ІІ.

  3. Монополія приватної власності на землю і абсолютна рента.

  4. Монопольна рента. Ціна землі.

Методичні поради

Вивчаючи особливості сільськогосподарського виробництва, потрібно, по-перше, звернути увагу на те, що в даній галузі економічний процес відтворення тісно переплітається з природним. Це виявляється в тому, що наслідки господарювання в сільському господарстві залежать як від працівника, його технічної озброєності, так і від природних умов.

По-друге, до особливостей сільського господарства належить і надзвичайна роль землі як чинника виробництва. В інших галузях виробництва земля не бере безпосередньої участі у створенні продукту. У сільському ж господарстві земля безпосередньо виступає як засіб виробництва. При цьому особливе значення має родючість ґрунту. Далі, сільське господарство характеризується сезонністю виробництва.

По-третє, в системі аграрних відносин провідними є земельні відносини, тобто відносини власності на земельні ділянки, що використовуються для виробництва сільськогосподарської продукції.

Продовжуючи вивчення теми, слід звернути увагу на те, що в системі аграрних відносин значне місце посідають відносини оренди земельних ділянок і рентні відносини. Рентні відносини в аграрному секторі являють собою відносини між людьми щодо виробництва, розподілу і присвоєння земельної ренти.

По-четверте, розвиток капіталістичних відносин у постсоціалістичному сільському господарстві передбачає перетворення загальнодержавної власності на землю в такі форми, які пристосовані до законів капіталістичного виробництва. Наслідком цього може бути перетворення вітчизняного землеробства на капіталістичний лад. Аграрні відносини за капіталізму специфічні економічні відносини, зумовлені особливостями вкладення капіталу до землеробства.

Земельна рента - це ціна, що сплачується за використання землі, кількість якої (запаси) строго обмежені. Саме унікальні умови пропонування землі - їх фіксована кількість - відрізняють рентні платежі від заробітної плати, відсотка прибутку. Слід мати на увазі й те, що рентні відносини у ринковій економіці виникають у всіх сферах виробництва, де можлива монополія на той чи інший природний чинник виробництва. Це насамперед стосується видобувних галузей національної економіки та будівництва.

Далі слід ознайомитися з основними видами ренти, чітко виділяючи причину, умови та джерело їх утворення. Підкреслимо, що в Україні є всі види ренти. В Донбасі, зокрема, переважає диференційна рента І виду, умовою для якої є місцезнаходження ділянок, в Криму - монопольна рента.

Вимагає особливої уваги студента і проблема ціни землі. Тут треба не лише зрозуміти її суть, а й виявити причини, що викликають подорожчання землі в усьому світі, зокрема:

1) зменшення обсягів аграрних земель через їх забудову;

2) можливість мати надприбуток (ренту) навіть на гірших землях завдяки НТП.

Таким чином, підприємництво в сільському господарстві найвигідніше, найприбутковіше, бо через монополію на землю надприбуток тут постійний та набуває форму ренти.