Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Історія України. Методичний посібник

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
623.83 Кб
Скачать

ті державного ладу князівства та його адміністративний устрій. Проаналізуйте склад, права і компетенцію боярської ради як постійного державного інституту.

Основну увагу при вивченні третього питання слід приділити з’ясуванню статусу українських земель у складі різних держав. Перш за все необхідно показати процес приєднання до Литви ПівденноЗахідної Русі. Чому це стало можливим? Коли і як почало формуватися Велике литовсько-руське князівство? Охарактеризуйте правове становище українських земель, проблему державності і системи управління у його складі: В чому проявилась трансформація форми правління у Литовсько-Руській державі? Розгляд питання доцільно продовжити інформацією про загарбання Польщею у XIV ст. Галичини і Західної Волині: В чому полягала експансіоністська політика Польської держави щодо українських земель? Що ви знаєте про Кревську унію і до чого вона призвела? Коли і за яких обставин Королівство Польське і Велике князівство Литовське об’єдналися у федеративну державу? На підставі якої угоди відбулося зазначене об’єднання? Яке значення мала ця угода для українських земель. Дайте характеристику суспільного ладу. Розкрийте хід формування станової структури суспільства. Особливу увагу зверніть на процес покріпачення селян. Які зміні відбулись у державній системі Речі Посполитої? У чому проявилась і як відбулась ліквідація автономії українських земель?

Характеристику права слід розпочати із з’ясування джерел права. Що сприяло перетворенню звичаїв у норми права? При цьому особливу увагу необхідно звернути на Магдебурзьке право і Литовські статути як джерела права. Необхідно дати ґрунтовну характеристику основних галузей права, класифікацію та основні види злочинів, систему покарань, їх мету і види. Завершити розгляд питання рекомендується висвітленням процесуального права, зокрема розповісти про судовий процес, його характер і форми.

Список рекомендованої літератури

1.Амелин К.Г. Государство и право Руси в период феодальной раздробленности.

М., 1962.

2.Борисенко В. Тернистий шлях державотворення: історичний досвід XIV ст. // Київська старовина. – 1994. – № 1.

3.Брайчевський М. Феодальна роздробленість. Конспект історії України. Нова концепція // Старожитності. – 1991. – Ч. 6.

4.Войтович Л.В. Удільні князівства Рюриковичів та Гедиміновичів у XII-XVI ст.

Львів, 1996.

5.Кіселинчик В. Про надання українським містам у XIV-XVII ст. Магдебурзького права // Право України. – 1996. – № 9.

6.Кобилецький М. Суд у м. Львові за Магдебурзьким правом // Право України. – 2001. – № 10.

Українська академія банківської справи

41

7.Котляр М.Ф. Данило Галицький. – К., 1979.

8.Котляр Н.Ф. Формирование территории и возникновение городов ГалицкоВолынской Руси IX-XIII вв. – К., 1985.

9.Котляр М. Галицько-Волинське велике князівство XIII ст. // Історія України. – 2000. – № 4, 6, 7.

10.Крип’якевич І.П. Галицько-Волинське князівство. – К., 1983.

11.Кудін С. Поняття кримінального штрафу за “Руською Правдою” та Литовським Статутом // Право України. – 2000. – № 11.

12.Рыбаков Б.А. Киевская Русь и русские княжества XII-XIII вв. – М., 1982.

13.Толочко П.П. Киев и Киевская земля в эпоху феодальной раздробленности

XII-XIII вв. – К., 1980.

14.Толочко П. Русь-Мала Русь-руський народ у другій половині XIII-XVII ст. // Київська старовина. – 1993. – № 3.

15.Яковенко Н. Здобутки і втрати Люблінської унії // Київська старовина. – 1993.

– № 3.

16.Яроцький П. Берестейська унія. Про що свідчать її уроки // Віче. – 1994. – № 6.

ТЕМА 3. ДЕРЖАВА І ПРАВО УКРАЇНИ ЗА ЧАСІВ ГЕТЬМАНЩИНИ (1648-1783 РР.)

План

1.Козацька республіка та її право.

2.Державний лад та політичне становище українських земель у другій половині XVII століття. Обмеження української державності і ліквідація Гетьманщини, Запорізької Січі, автономії Слобожанщини.

3.Право за часів Гетьманщини.

Методичні вказівки

Розпочинати вивчення теми слід з визначення причин утворення козацтва. Пригадайте, до якого періоду відносяться його витоки, коли з’явились про них перші письмові згадки. Подумайте, у чому проявився демократизм Січі і які підстави є називати її республікою. Охарактеризувавши форму правління, необхідно визначити її військовий і територіальний поділ. Акцентуйте увагу на органах управління Січі та їх функціях. Як називалась перша військова організація козацтва? З якою метою і коли було створено реєстрове козацьке військо? Чим воно відрізнялось від запорізького низового? Назвіть основні причини, що обумовлювали тривалий конфлікт між козацтвом і польською шляхтою. Вивчіть і проаналізуйте документ “Ординація війська запорізького реєстрового”.

При знайомстві з судочинством і системою покарань на Січі необхідно визначити особливості здійснення правосуддя, принципи та характерні ознаки права на Січі. Доцільно детально розглянути майнові та договірні відносини, цивільне право. Зверніть увагу на види

Українська академія банківської справи

42

карних злочинів. Які характерні особливості законів, що існували у козацтва? Назвіть судові функції військової ради і козацької старшини. Який порядок судочинства був у куренях і паланках? На завершення визначте систему покарань на Січі та її характерні особливості.

Аналіз другого питання варто розпочати проблемою формування української державності в ході народно-визвольної війни середини XVII століття. Зверніть увагу на правове оформлення створення держави по Зборівському і Білоцерківському договорах. Висвітліть правове оформлення переходу України під протекторат російського царя. Проаналізуйте Березневі статті (1654 р.). Вивчаючи державний лад, визначте територію, адміністративний устрій держави, функції Генерального уряду, військової старшини, системи органів публічної влади. Охарактеризуйте нормативні акти, що визначили правовий статус України та її відносини з Росією. Проаналізуйте правовий статус населення. Виясніть зміни порядку затвердження гетьманських статей, формування органів влади, суспільних відносин. Розкрийте політику наступу Російського абсолютизму на права України і українського народу. Завершіть розгляд питання ліквідацією автономного устрою, уніфікацією системи управління, знищенням Січі.

Розгляд третього питання рекомендується розпочати із характеристики джерел права. Висвітлюючи процес кодифікації права, розкажіть про результати роботи кодифікаційної комісії. На закінчення охарактеризуйте риси права у зазначений період.

Список рекомендованої літератури

1.Антонович В. Про козацькі часи на Україні. – К., 1991.

2.Апанович О. Гетьмани України і кошові отамани Запорізької Січі. – К., 1992.

3.Апанович О.М. Українсько-російський договір 1654 р. Міфи і реальність. – К., 1994.

4.Бойко І. Договірне право Гетьманщини за “Правами, за якими судиться малоросійський народ” 1743 року // Право України. – 1998. – № 5.

5.Бойко І. Про цивільне право Гетьманщини за Кодексом 1743 року // Право Ук-

раїни. – 1999. – № 3.

6.Борисенко В. Українська держава у другій половині XVII ст. // Київська старо-

вина. – 1994. – № 5.

7.Гамбург Л. Магістратські і ратушні суди у самоврядуванні міст УкраїниГетьманщини XVII-XVIII століть // Право України. – 2000. – № 4.

8.Голубицький В. Запорозьке козацтво. – К., 1994.

9. Грозовський І. Звичаєве право Запорозької Січі // Право України. – 1991. –

№ 10.

10.Грозовський І. Козацьке право // Право України. – 1997. – № 6.

11.Грозовський І. Право власності на землю в Запорозькій Січі // Право України.

– 1997. – № 8.

12.Дашкевич Я. Гетьманська Україна: Полки. Полковники. Сотні. Лівобережжя // Пам’ятки України. – 1992. – № 2.

Українська академія банківської справи

43

13.Козаченко А. Про державну владу Б. Хмельницького: окремі питання // Право України. – 1998. – № 2.

14.Копиленко О., Копиленко М. Переяславський акт 1654 р. в оцінках першого Президента України // Право України. – 1994. – № 3-4.

15.Кульчицький В. Кодекс Українського права 1743 р. // Право України. – 1994. –

9.

16.Літопис Самовидця. – К., 1971.

17.Макаренко А. Причини створення кодексу Гетьманщини 1743 року // Право України. – 1997. – № 12.

18.Мельник Л.Г. Правління гетьманського уряду (1733-1735) // Український історичний журнал. – 2001. – № 5.

19.Мицик Ю.А. Невідомі листи керівників Національно-визвольної війни українського народу 1648-1658 рр. // Український історичний журнал. – 2001. –

1.

20.Сергійчук В.І. Старшина Запорізької Січі // Наука і суспільство. – 1989. – № 5.

21.Смолій В.А. Українська козацька держава // Український історичний журнал.

– 1991. – № 4.

22.Степанков В.С. Проблеми становлення монархічної форми правління Богдана Хмельницького (1648-1657 рр.) // Український історичний журнал. – 1995. –

4.

23.Струкевич О.К. “Березневі статті” як джерело політичної автономії УкраїниГетьманщини у середині XVIII ст. // Українсько-російський договір 1654 р.: нові підходи до історії міждержавних стосунків. – К., 1995.

24.Яворницький Д.І. Історія запорозьких козаків. – К., 1990. – Т. 1.

ТЕМА 4. СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИЙ ЛАД І ПРАВО УКРАЇНИ У XIX – НА ПОЧАТКУ XX СТ.

План

1.Реформи 60-70-х років XIX століття.

2.Адміністративний устрій і система управління.

3.Кодифікація і основні риси права.

4.Столипінська аграрна реформа та її правове забезпечення.

Методичні вказівки

Перш за все необхідно визначити ознаки кризи феодальнокріпосницької системи. Чому у першій половині ХІХ століття процес розпаду цієї системи посилився? У висновках підкресліть, що більшої ваги постійно набували нові, прогресивні соціально-економічні відносини. Реформи 60-70-х років ХІХ ст. повинні були пристосувати самодержавний лад Росії до потреб капіталістичного розвитку. Як відомо, основне місце серед них займала селянська реформа: В яких документах було викладено умови звільнення селян; порядок складання і запровадження уставних грамот; порядок викупу селянами своїх наділів? Подумайте, чому селяни фактично були позбавлені економічної бази для реалізації своєї правоздатності? Говорячи про земську рефо-

Українська академія банківської справи

44

рму, зазначте на яку територію України вона поширювалась. Хто брав участь у виборах до земств? Визначте коло їх компетенції та значення? Які зміни було внесено контрреформою 1890 р.? Розглядаючи міську реформу 1870 р., зосередьте увагу на новостворених розпорядних і виконавчих органах. Розповідаючи про судову реформу 1864 р., розкажіть про суди загальної та мирової юстиції, а також інститут присяжних засідателів. Які реакційні зміни були внесені до реформи 1889 р.? Зверніть увагу на фінансові реформи 1860-1864 рр., які стосувалися податкової, кредитної системи, бюджету і державного фінансового контролю. На завершення розгляньте військово-судову рефор-

му 1863-1888 рр.

Розгляд другого питання слід розпочати з характеристики адміністративного устрою, перетворення намісництв у губернії. Необхідно визначити центральні органи державної влади і управління, губернське управління, повітовий апарат. Важливим елементом проблеми є визначення структури судової влади та її особливості в Україні: В чому суть адміністративно-судової реформи 1889 р.? Яка система апеляційних і касаційних інстанцій функціонувала у той час?

Аналізуючи кодифікацію права України, необхідно розповісти про створення кодифікаційної комісії, її експедиції та групи, результатах роботи. Який збірник став першим в Україні систематизованим збірником реально діючих норм цивільного права? Необхідно уяснити причини та хід роботи по організації комісій, дати характеристику “Повного зібрання законів Російської імперії”. Розглядаючи “Звід місцевих законів західних губерній”, подумайте, яким чином автори проекту прагнули врегулювати норми російського і місцевого права? Чому проект Зводу, затверджений Державною Радою, так і не набув юридичної сили діючого джерела права? На завершення охарактеризуйте основні риси права.

Вивчаючи наступне питання, необхідно усвідомити, що столипінська реформа це ряд законодавчих актів, спрямованих на перерозподіл селянської землі, введення свободи виходу з общини, зміцнення приватної власності на землю, ліквідацію обмежень у відчуженні надільних селянських земель. Назвіть і проаналізуйте основні законодавчі акти реформи. Визначте мету, форми і методи її здійснення в Україні. Яке значення мала реформа в Україні і чим це було викликано? Чому тут спостерігався нерівномірний вихід з общин? Скільки було створено відрубних і хутірських господарств? Розкажіть про землевпорядкування і переселенську політику. Підсумовуючи розгляд проблеми, необхідно наголосити, що реформа прискорила розвиток

Українська академія банківської справи

45

товарних відносин та соціальне розмежування на селі. Але реформа не була доведена до кінця. Які наслідки це викликало?

Список рекомендованої літератури

1.Архипов И. К истории Уложения о наказаниях 1845 г. // Правоведение. – 1990.

– Вып. 6.

2.Волковинський В.М. Столипін П.А. З життя та державної діяльності // Український історичний журнал. – 1991. – № 2, 4.

3.Воробейникова Т.У. Судебная реформа 1864 года // Проблемы юридической науки и правоохранительной практики. – К., 1994.

4.Головченко В. Сільське самоврядування на Україні (1869-1916 рр.) // Право України. – 1992. – № 3.

5.Ерошкин Н.И. История государственных учреждений дореволюционной Рос-

сии. – М., 1968.

6.Захарова Л.Т. Самодержавие, бюрократия и реформы 60-х годов XIX в. в России // Вопросы истории. – 1989. – № 10.

7.Кириченко В. О проведении столыпинской аграрной реформы на Украине // Проблемы совершенствования законодательства Украины и практики его применения в современных условиях. – К., 1992.

8.Лозанська Т.І. До питання про розвиток капіталістичних відносин у господарствах державних селян Лівобережної України в 30-50-х роках XIX ст. // Український історичний журнал. – 1985. – № 9.

9.Нелин А.И. Собрание малороссийских прав 1807 г., его содержание и значе-

ние. – К., 1990.

10.Павко А.І. Теоретико-методологічні засади дослідження діяльності політичних партій та організацій в Україні наприкінці XIX – на початку XX ст. // Український історичний журнал. – 2001. – № 4.

11.Щербина П.Ф. Судебная реформа 1864 года на Правобережной Украине. –

Львов, 1974.

12.Чайковський А. Адміністративно-силові засоби державного управління // І- сторія України. – 1998. – № 21.

ТЕМА 5. ДЕРЖАВА І ПРАВО УКРАЇНИ У 1917-1921 РР.

План

1.Держава та право за часів Центральної Ради.

2.Українська держава гетьмана П. Скоропадського та Директорії УНР.

Методичні вказівки

Перш за все зверніть увагу на політичну ситуацію в Україні навесні 1917 р., з’ясуйте обставини, що сприяли утворенню національного центру в Україні. Які органи влади утворилися в Україні після повалення царизму? Коли і за яких умов виникла Центральна Рада? Представники яких організацій увійшли до її складу? В загальних рисах розкрийте динаміку взаємовідносин Центральної Ради і Тимчасового уряду. Проаналізуйте зміст І Універсалу. Чому Центральна Рада вва-

Українська академія банківської справи

46

жала своїм першочерговим завданням національно-територіальну автономію, а не боротьбу за політичну самостійність України? Коли і з яких причин було утворено Генеральний Секретаріат. Проаналізуйте зміст ІІ Універсалу. Коли відбувся з’їзд народів і які були прийняті на ньому рішення? Доцільно також зупинитись на постанові Пленуму Центральної Ради про скликання Українських установчих зборів та виборів до них. Визначте обставини, які зумовили видання ІІІ Універсалу і проаналізуйте його зміст. Чому значна частина його положень не була виконана? Проаналізуйте зміст ІV Універсалу та з’ясуйте його значення для процесу становлення української державності. З’ясуйте правові основи державного будівництва та структуру вищих органів держави. Який був правовий статус, функції і принципи формування Центральної Ради? Назвіть верховний орган влади УНР. Як відбувалось формування вищої виконавчої влади УНР? Назвіть місцеві органи влади і управління. Яким чином здійснювалась судова влада? Проаналізуйте судову систему Центральної Ради. Визначте правові основи військового будівництва. Чим була викликана їх зміна? Розгляньте основні галузі права. Особливу увагу зверніть на Конституцію УНР та її основні положення.

Розпочинаючи роботу над наступним питанням, з’ясуйте, чому генералу П. Скоропадському вдалося захопити владу в Україні і утворити свій уряд? Проаналізуйте “Грамоту до всього українського народу” та “Закон про тимчасовий державний устрій України”. Визначте державний лад “Української держави”, вищі та місцеві органи управління. З’ясуйте процес створення війська та судової системи, дайте характеристику законодавства: У чому була суть державотворчих планів П. Скоропадського? Чому не вдалося їх повністю реалізувати? За яких умов гетьман мав би шанс на успіх? З якою метою була утворена Директорія УНР? Проаналізуйте її Програмну декларацію. Хто став соціальною опорою Директорії? Яким був державотворчий потенціал цих сил? З якою метою і за яким принципом були проведені вибори до передпарламенту? Коли відбулась сесія Конґресу і які питання на ній вирішувались? Яким чином Директорія здобувала право на леґітимну, нічим не обмежену державну діяльність? Окремої уваги заслуговує аналіз державного ладу, місцевого управління, виконавчої влади та законодавства Директорії: В чому причини поразки Директорії?

Список рекомендованої літератури

1.Боєчко В., Ганжа О., Захарчук Б. Кордони України: Історична ретроспектива та сучасний стан. – К., 1994.

2.Верстюк В.Ф. Українська революція: доба Центральної Ради // Український історичний журнал. – 1995. – № 2, 5, 6.

Українська академія банківської справи

47

3.Вовк Ю. Вищий судовий орган та Київський апеляційний суд в добу Директорії // Право України. – 1999. – № 11.

4.Гамрецький Ю.М. Універсали – визначальні віхи історії Центральної Ради // Український історичний журнал. – 1991. – № 8.

5.Гошуляк І.Л. Про причини поразки Центральної Ради // Український історичний журнал. – 1994. – № 2.

6.Землянська В. Судове законодавство Директорії // Право України. – 2000. – № 1.

7.Землянська В. Діяльність надзвичайних військових судів у добу Директорії // Право України. – 2000. – № 10.

8.Землянська В. Кримінально-процесуальне законодавство часів Центральної Ради // Право України. – 2001. – № 12.

9.Кобилецький М. Діяльність державної жандармерії в ЗУНР // Право України. – 1998. – № 5.

10.Коваль В. Український проект та остаточний варіант Брестського мирного договору 1918 р. між УНР та Четверним блоком // Історія України. – 2000. – № 7.

11.Копиленко О. Уроки Центральної Ради // Право України. – 1991. – № 11.

12.Копиленко М., Копиленко О. Еволюція українського конституціоналізму (з досвіду конституційного будівництва УНР та Української гетьманської держави) // Право України. – 1992. – № 6.

13.Копиленко О., Копиленко М. З досвіду законотворчості УНР та Української держави // Право України. – 1995. – № 5-6.

14.Копиленко О., Копиленко М. “Друга” УНР: Спроба історико-теоретичного аналізу // Право України. – 1996. – № 8.

15.Копиленко О.А., Копиленко М.Л. Держава і право України. 1917-1920. – К., 1997.

16.Кравчук М. Збройні Сили Української Народної Республіки // Право України.

– 1998. – № 7.

17.Кульчицький С.В. Центральна Рада. Утворення УНР // Український історичний журнал. – 1992. – № 5.

18.Кульчицький С. Українська держава часів Гетьманщини // Український історичний журнал. – 1992. – № 7, 8.

19.Малик Я. Державотворча діяльність Павла Скоропадського // Студії політичного центру “Генеза”. – 1996. – № 1.

20.Малик Я. Земельне питання в Українській гетьманській державі // Республіканець. – 1994. – № 1.

21.Мироненко О.М., Бенько О.П. Правоохоронні органи Центральної Ради (бере-

зень 1917 – квітень 1918). – К., 1993.

22.Німченко В., Сердюк В. Військові суди в Україні у 1917-1919 роках (історикоправовий аспект) // Право України. – 2000. – № 6.

23.Павленко Ю., Храмов Ю. Українська державність у 1917-1919 рр. – К., 1995.

24.Солдатенко В. Становлення української державності і проблема збройних сил (березень 1917 р. – квітень 1918 р.) // Український історичний журнал. – 1992. –

№ 5.

25.Тимощук О. Тюремна реформа гетьмана П. Скоропадського (квітень-грудень

1918 р.) // Право України. – 2000. – № 3.

26.Тимощук О. Воєнізована адміністрація і служба безпеки Гетьманської Української Держави 1918 р. // Право України. – 2000. – № 4.

27.Яковлів А. Основні конституції УНР // Розбудова держави. – 1992. – № 5.

Українська академія банківської справи

48

ТЕМА 6. СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИЙ ЛАД І ЗАКОНОДАВСТВО УРСР (1917-1991 РР.)

План

1.Утвердження державності радянського типу в Україні.

2.Правова система у 30-ті роки. Правові основи масових репресій.

3. Суспільний устрій та державний лад України у ІІ пол. 40-х –

1991 рр.

Методичні вказівки

Вивчення теми доцільно розпочати з формування системи Рад і посилення впливу в них більшовиків. Проаналізуйте рішення Першого Всеукраїнського з’їзду Рад. За яких обставин виникла радянська УНР? Чи було юридично обґрунтованим проголошення України республікою Рад? Як ця подія вплинула на боротьбу Радянської Росії з Центральною Радою? Який документ закріпив радянську владу в Україні? На які органи влади в Україні опирались більшовики? Коли був утворений Тимчасовий робітничо-селянський уряд України і коли його було реорганізовано у постійний? Хто увійшов до складу українського РНК? Коли було створено і хто був першим головою ВУЦВК? Які рішення були прийняті на II-IV Всеукраїнських з’їздах Рад? Конституція України 1919 р. – узаконення більшовицької диктатури чи створення правових норм для нормального державотворчого процесу? Охарактеризуйте елементи “воєнного комунізму” як політику більшовицького режиму в Україні. Яку роль відіграла політика “українізації” у розбудові радянської державності в Україні? У чому полягає суть поглядів націонал-комуністів? Чи життєздатною була їх модель наці- онально-державного відродження України? Поясніть, яким чином відбулось перетворення КП(б)у в основний елемент державного апарату? Назвіть місцеві органи влади. Проаналізуйте постанову РНК “Про організацію місцевих органів”. Які органи влади здійснювали політику більшовиків на селі? Чи могли комітети бідноти трансформуватись у повноцінні органи влади на місцях? Що собою являли комнезами? Розкажіть про створення судової системи і збройних сил.

Характеризуючи правову систему, зверніть увагу на пріоритетність загальносоюзного законодавства над республіканським. Проаналізуйте цивільне і сімейне право і, зокрема, законодавство про охорону соціалістичної власності, зміцнення трудової дисципліни, страхове забезпечення, моральні стимули праці. Розкрийте правовий режим забезпечення політики суцільної колективізації, правове регулювання діяльності колгоспів. Розглядаючи кримінальне право, зосередьте увагу на деформаціях, що зруйнували гарантії прав особистості. Чим було викликане посилення системи покарань? Назвіть нормативні акти,

Українська академія банківської справи

49

спрямовані на боротьбу з господарськими злочинами, приватногосподарською діяльністю та спекуляцією. Коли було прийняте і на які злочини поширювалось кримінальне покарання за зраду Батьківщині? Розкажіть про ліквідацію демократичних принципів судочинства та масові позасудові репресії. Які основні завдання повинен був виконувати репресивний апарат? Чим можна пояснити масовий характер репресій? З діяльністю яких органів пов’язані масові позасудові репресії? Покажіть масштаби і конкретні приклади “великого сталінського терору” в Україні у 30-х роках.

Вивчення суспільного устрою у повоєнні роки варто розпочати із з’ясування сталінської концепції побудови соціалізму як офіційної державної політики. Визначте стан економіки та її вплив на суспільний розвиток. Проаналізуйте демографічні зміни в суспільстві. Які причини голоду 1946-1947 рр.? Зверніть увагу на роль командноадміністративної системи управління, надмірність планів хлібозаготівель, байдужість до місцевих умов, жорстку реґламентацію. Характеризуючи становище населення, подумайте, яка мета грошової реформи 1947 р. та її наслідки? Чим був зумовлений ідеологічний наступ тоталітарного режиму (“жданівщина”) наприкінці 40-х – на початку 50-х років? Назвіть останні з т. зв. “справ”, спровокованих сталінським режимом. Висвітлюючи процес радянізації західних областей, назвіть методи і визначте, чим супроводжувалась колективізація. Які особливості перетворень у західних областях? Які причини операції “Вісла” і в чому її суть? Назвіть стратегічні цілі і дайте характеристику тактики ОУН-УПА у 1945-1952 рр. Проаналізуйте зміни суспільнополітичного життя після смерті Й. Сталіна. Який характер мала політика дестанілізації? Чому її заходи не привели до корінного реформування суспільно-політичної системи? Яким чином обмежувалась індивідуальна трудова діяльність селянства? У повоєнний період у сільському господарстві податок на городні культури був у 7,5 рази вищий, ніж на зернові. Чи виправданим був такий підхід до селянських підсобних господарств? Чи могли органічно співіснувати у радянській системі господарювання селянське присадибне господарство і колгоспи? Проаналізуйте рівень життя населення. Розкажіть про зародження дисидентського руху. Чому він не був масовим? У чому полягали його сильні та слабкі сторони? Чому стихійні народні виступи та діяльність інакомислячої інтелігенції не об’єднувались в один опозиційний рух, а існували паралельно?

Розкриваючи наступне питання, розкажіть про територіальні зміни, яких зазнала Україна у повоєнний період. В якому році і в зв’язку з якою подією завершилось формування сучасної території України?

Українська академія банківської справи

50