Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
53.05 Кб
Скачать

1.2. Планування та фінансування діяльності органів державної статистики

З метою забезпечення держави і суспільства статистичною інформацією спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі статистики за участю інших центральних органів виконавчої влади та зацікавлених органів щорічно розробляється план державних статистичних спостережень, який затверджується Кабінетом Міністрів України. Державні статистичні спостереження виконуються за рахунок коштів Державного бюджету України.

Статистичні спостереження, не внесені до плану державних статистичних спостережень, виконуються за наявності джерел додаткового фінансування або за рахунок коштів замовників цих спостережень.

Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у галузі статистики,територіальні органи державної статистики в Автономній Республіці Крим, областях, районах та містах утримуються за рахунок Державного бюджету України.

Підприємства, організації, установи, окремі підрозділи органів державної статистики можуть проводити свою діяльність на принципах господарського розрахунку. Крім того, для розвитку та забезпечення функціонування органів державної статистики можуть використовуватися інші кошти, що не заборонені законодавством.

1.3. Порядок та умови доступу до статистичної інформації

Доступ до статистичної інформації забезпечується шляхом:

систематичної публікації її в друкованих виданнях;

поширення її засобами масової інформації;

безпосереднього її надання органам державної влади та органам місцевого самоврядування, іншим юридичним, а також фізичним особам.

Безкоштовне надання органам державної влади та органам місцевого самоврядування статистичної інформації, передбаченої планом державних статистичних спостережень або окремими рішеннями Кабінету Міністрів України, здійснюється органами державної статистики у межах коштів, виділених на зазначені цілі з Державного бюджету України. Зазначена інформація надається із дотриманням вимог конфіденційності, визначених Законом України «Про державну статистику». Порядок і умови надання органам державної влади, органам місцевого самоврядування, іншим юридичним, а також фізичним особам статистичної інформації за запитами встановлюються згідно із Законом України «Про інформацію» та Законом України «Про державну статистику».

У випадку, коли надання статистичної інформації здійснюється на договірній основі, порядок і умови визначаються відповідними договорами. Запитувачі відшкодовують витрати, пов'язані з виконанням запитів щодо доступу до статистичної інформації та її наданням. Виконання та оплата робіт, пов'язаних з цими запитами, здійснюються відповідно до Положення про проведення статистичних спостережень та надання органами державної статистики послуг на платній основі.

2. Правовий статус Головного управління статистики та державних службовців організаційна структура та функції.

В управлінні статистики зайнято 350 осіб. Майже половина з них працівники територіальних органів статистики - управлінь (відділів) статистики в районах.

Регулювання правового стану працівників Головного управління статистики у Сумській області здійснюється відповідно до закону України «Про державну службу».

Організаційна структура системи державної статистики, побудована відповідно до адміністративно-територіального поділу України, включає три рівні: державний, обласний і районний. Центральне керівництво роботою органів державної статистики на державному рівні здійснює Державна служба статистики України, яка є головним обліково-статистичним центром і віднесена до центральних органів виконавчої влади України, що забезпечує статистичною інформацією Апарат Президента, Кабінет Міністрів, Верховну Раду України, центральні органи виконавчої влади, а також широку громадськість і міжнародні організації. На Державну службу статистики України покладається відповідальність за своєчасне і достовірне оброблення та подання статистичної інформації зазначеним органам і широкій громадськості на основі функціонування статистичної інформаційної системи на загальнодержавному, галузевому, обласному та районному рівні на базі єдиної наукової методології.

Перебуваючи в безпосередній близькості й постійному інформаційному контакті з низовими ланками економіки, обласні органи статистики надають практичну допомогу підприємствам та установам в організації обліку та звітності і є основними джерелами інформації про їхню діяльність. В Головному управлінні статистики у Сумській області на обласному рівні функціонують галузеві підрозділи статистики, а саме:

Управління координації статистичної діяльності, взаємодії з користувачами і респондентами та забезпечення доступу до публічної інформації:

  • Відділ координації статистичної діяльності, комплексних інформаційно-аналітичних робіт та взаємодії з користувачами і респондентами, який здійснює комплексну інформаційно-аналітичну роботу щодо соціально-економічного розвитку області; планування роботи Головного управління статистики. Проводить розрахунки окремих показників системи національних рахунків, займається аналітичною та публікаційною діяльністю, надає методологічні роз’яснення користувачам з цього питання.

  • Відділ організації статистичних спостережень, поширення статистичної інформації та комунікацій із засобами масової інформації й громадськістю. Відділ здійснює організацію статистичних спостережень, комплексну публікаційну роботу, відповідає за ведення Web-сайту Головного управління статистики та організацію доступу до публічної інформації.

Управління статистики виробництва:

  • Відділ статистики промисловості, який бере участь у реалізації державної політики в галузі статистики промисловості. Організовує і забезпечує збір, опрацювання, узагальнення, всебічний аналіз, збереження статистичної інформації з питань статистики промисловості, виробництва та розподілення електроенергії, газу, тепла та води, вибіркових та інших обстежень.

  • Відділ статистики будівництва, капітальних інвестицій та інвестицій зовнішньоекономічної діяльності. Здійснює збір, розробку, узагальнення та всебічний аналіз статистичної інформації з питань статистики капітальних інвестицій, будівельної діяльності, інвестиційних проектів та інвестицій зовнішньоекономічної діяльності. Аналізує інвестиційні процеси, діяльність будівельних підприємств, обсяги введення житла, стан будівель і споруд незавершеного будівництва, зовнішньоекономічну діяльність.

Управління структурної статистики, статистики фінансів підприємств і реєстру статистичних одиниць:

  • Відділ статистики фінансів підприємств. Здійснює збір, обробку та узагальнення даних статистичних спостережень з питань фінансово-господарської діяльності підприємств, зокрема, дебіторської та кредиторської заборгованості, прибутків (збитків), рентабельності в цілому по області, у розрізі міст та районів та за видами економічної діяльності.

  • Відділ структурних обстежень підприємств та їх ділової активності. Здійснює збір, обробку, узагальнення та всебічний аналіз даних статистичних спостережень щодо основних показників діяльності підприємств та зокрема малих підприємств (кількість підприємств, обсяги реалізованої продукції та операційні витрати за складовими, чисельність працівників тощо) в цілому по області, у розрізі міст та районів та за видами економічної діяльності.

  • Відділ ведення реєстру статистичних одиниць. Здійснює ведення Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) – автоматизованої системи збирання, накопичення та опрацювання даних про юридичних осіб, видає довідки про включення до ЄДРПОУ. Володіє інформацією про кількість підприємств, організацій області та їх відокремлені підрозділи.

Управління статистики послуг:

  • Відділ статистики нефінансових послуг. Забезпечує проведення державних статистичних спостережень: - з питань статистики нефінансових послуг, статистики всіх видів транспорту області із здійсненням розрахунків загальних обсягів автомобільних перевезень вантажів та пасажирів фізичними особами-підприємцями та коефіцієнтів співвідношення безплатних та платних пасажирів для підприємств громадського транспорту; - з питань статистики зв’язку, наукової діяльності, інформатизації суб’єктів господарювання.

  • Відділ статистики послуг гуманітарної сфери. Статистика послуг гуманітарної сфери - це збір і узагальнення різносторонньої статистичної інформації з питань освіти, культури, охорони здоров'я, відпочинку та соціального захисту населення, житлового господарства, моралі та політики.

Управління статистики сільського господарства та навколишнього середовища:

  • Відділ статистики виробництва сільськогосподарської продукції. Здійснює організацію, проведення та розробку статистичних спостережень у галузі лісового господарства, мисливства та навколишнього середовища шляхом збирання державної статистичної звітності, проведення переписів, одноразових обліків, опитувань, вибіркових обстежень, у тому числі господарств населення (домогосподарств).

  • Відділ зведених розрахунків у сільському господарстві та статистики навколишнього середовища. Здійснює організацію, проведення та розробку статистичних спостережень у галузі сільського та рибного господарства шляхом збирання державної статистичної звітності, проведення переписів, одноразових обліків, опитувань, вибіркових обстежень, надає пропозиції щодо вдосконалення та впровадження методології статистичних спостережень, надає статистичну інформацію та аналітичні матеріали щодо стану галузі сільського та рибного господарства.

Управління статистики праці:

  • Відділ статистики ринку праці. Функції відділу – вивчення явищ та процесів, які відбуваються на ринку праці та тенденцій його розвитку; статистичний аналіз показників економічної активності, зайнятості та безробіття населення.

  • Відділ статистики соціально-трудових відносин. Функції відділу – вивчення характеристик учасників відносин на ринку праці (кількість працюючих; їх розподіл за статтю, віком, рівнем освіти, територіальним розміщенням, соціально-професійними групами), вивчення рівня та динаміки оплати праці та вартості робочої сили.

Управління статистики торгівлі:

  • Відділ статистики внутрішньої торгівлі. Здійснює організацію і проведення державних статистичних спостережень, одноразових переписів, опитувань, вибіркових обстежень зі статистики внутрішньої торгівлі та ресторанного господарства. Об’єктом статистичного спостереження відділу є споживчий ринок товарів: мережа роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, обсяги роздрібного товарообороту торговельних підприємств.

  • Відділ статистики енергетики. Організує і забезпечує збирання статистичної звітності з питань матеріальних, паливно-енергетичних ресурсів, оптової торгівлі та діяльності товарних бірж. Здійснює економічний аналіз статистичних матеріалів, підготовку доповідей і пропозицій для подання обласним керівним органам з актуальних питань матеріальних, паливно-енергетичних ресурсів та оптової торгівлі.

  • Сектор статистики зовнішньої торгівлі. Забезпечує формування статистики зовнішньої торгівлі товарами на регіональному рівні на базі митної статистики, яка розробляється органами Держмитслужби України, а також збирання звітності щодо зовнішньої торгівлі товарами та послугами (товарами, що не проходять митний контроль). Забезпечує формування довідника підприємств учасників зовнішньоекономічної діяльності.

Відділ статистики цін. Займається спостереженням за змінами цін на споживчі товари та послуги, цін виробників промислової продукції, цін придбання матеріальних ресурсів у будівництві. На підставі зібраної інформації здійснює розрахунки індивідуальних індексів цін на споживчі товари та послуги та товари-представники у промисловому виробництві. Аналізує цінові процеси, які відбуваються на споживчому ринку та у сфері виробництва.

Відділ статистики населення. Відділ забезпечує підготовку та проведення переписів населення та вибіркових обстежень населення, оброблення їх матеріалів, узагальнення адміністративних даних про природний та механічний рух населення, узагальнення даних про адміністративно-територіальні зміни в області. Здійснює поточні розрахунки чисельності населення та його статево - вікового складу.

  • Сектор перепису населення. Здійснює роботи з підготовки, проведення та узагальнення підсумків перепису населення.

Відділ обстежень домогосподарств. Сферою діяльності відділу є збір та узагальнення інформації про рівень життя населення на основі обстежень домашніх господарств. Здійснює контроль за роботою фахівців з інтерв'ювання з питань проведення обстеження умов життя домашніх господарств і забезпечення достовірності звітних даних:

  • Сектор організації проведення вибіркових обстежень населення. Координує проведення базових вибіркових обстежень населення (домогосподарств). Забезпечує формування вибіркових сукупностей домогосподарств для проведення вибіркових обстежень умов життя домогосподарств, економічної активності населення та сільськогосподарської діяльності населення у сільській місцевості. Забезпечує актуалізацію списків адрес домогосподарств для формування вибіркових сукупностей респондентів для проведення базових вибіркових обстежень населення. Організовує роботу фахівців з інтерв'ювання.

Управління інформаційних технологій:

  • Відділ інформаційних систем забезпечує реалізацію єдиної технічної політики застосування сучасних інформаційних технологій у процесах збирання, опрацювання, аналізу, поширення, збереження, захисту та передавання статистичної інформації, виконує розробку та технічну підтримку WEB-сайту Головного управління статистики.

  • Відділ комп’ютерних мереж та телекомунікаційних систем. Забезпечує впровадження єдиної технічної політики опрацювання і передавання статистичної інформації на базі єдиної методології та сучасних інформаційних технологій, функціонування загальнодержавної інтегрованої комп'ютерної мережі органів державної статистики на регіональному рівні, автоматизовану обробку статистичної інформації на обласному та районному рівнях, друк та тиражування статистичної інформації, поширення статистичної інформації в електронному вигляді, проводить профілактичні роботи, технічне обслуговування комп’ютерної техніки, копіювальних та друкуючих пристроїв, мережевого обладнання. Функціонування Web-сайту Головного управління статистики.

  • Сектор поліграфії здійснює роботи по поліграфії.

Управління фінансового - економічного забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності:

  • Відділ бухгалтерського обліку та звітності. Основними завданнями відділу бухгалтерського обліку ( бухгалтерської служби ) управління є ведення бухгалтерського обліку та складання звітності, документальне відображення інформації про господарські операції, забезпечення дотримання бюджетного законодавства з питань бухгалтерського обліку, забезпечення контролю за матеріальними ресурсами, запобігання виникненню негативних явищ у фінансово-господарській діяльності.

  • Відділ фінансово – економічного забезпечення. Основними завданнями відділу є організація та ведення фінансово-економічної роботи в управлінні, розробка нормативів, тарифів, економічний аналіз та прогнозування фінансово-господарської діяльності.

Управління адміністративно-господарського забезпечення:

  • Відділ документального забезпечення та контролю виконання. Відділ відповідає за єдиний порядок ведення діловодства та архіву; організацію контролю за виконанням наказів та розпоряджень.

  • Відділ господарського обслуговування забезпечує господарське обслуговування виробничої діяльності, підтримку службових приміщень у робочому стані та дотримання робітниками на робочих місцях правил з охорони праці та пожежного захисту.

Відділ кадрово - правового забезпечення, запобігання та виявлення корупції.

Відповідає за реалізацію державної політики у сфері державної служби та з питань кадрово-правової роботи, запобігання та виявлення корупції.

Сектор режимно-секретної роботи. Сектор здійснює діяльність, пов'язану з державною таємницею, відповідно до компетенції та державних завдань.

Районні та міські управління статистики — це первинні організації системи державної статистики. В Сумській області в кожному районі працюють територіальні підрозділи. Вони збирають інформацію від юридичних і фізичних осіб району або міста. Після її опрацювання інформація передається на обласний рівень.

3.Правозастосовча діяльність управління статистики у Сумській області Обов‘язки по здійсненню правової роботи в Головному управлінні статистики покладено на відділ кадрово - правового забезпечення, запобігання та виявлення корупції, який відповідає за реалізацію державної політики у сфері державної служби та з питань кадрово-правової роботи, запобігання та виявлення корупції, зокрема, на заступника начальника відділу.

Правозастосовча діяльність Головного управління статистики провадиться на основі та на виконання Конституції та законів України, актів Президента України й постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, актів Кабінету Міністрів України, Програми діяльності Кабінету Міністрів України, інших актів законодавства, наказів Держкомстату, а також з ініціативи Головного управління статистики.

Розроблення проекту нормативно-правового акта в Головному управлінні статистики покладається на структурний підрозділ відповідно до його компетенції.

У процесі розроблення проекту нормативно-правового акта:

- проводиться аналіз стану справ у відповідній сфері правового регулювання та причин, що зумовлюють необхідність підготовки проекту;

- визначається предмет правового регулювання, механізм вирішення питання, що потребує врегулювання;

- перевіряється його відповідність актам законодавства вищої юридичної сили та чинним міжнародним договорам України;

- забезпечується погодження проекту з іншими заінтересованими місцевими органами державної влади та органами місцевого самоврядування й у разі потреби вносяться необхідні поправки;

- уживаються заходи до усунення розбіжностей, зокрема організовується та проводиться за участю заінтересованих місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які мають зауваження до проекту, детальне обговорення шляхів вирішення спірних питань.

Проект нормативно-правового акта перед поданням на розгляд начальнику Головного управління статистики обов'язково узгоджується з усіма заінтересованими самостійними структурними підрозділами Головного управління статистики, юридичною службою, першим заступником або заступниками начальника Головного управління статистики відповідно до розподілу функціональних повноважень.

Нормативно-правові акти Головного управління статистики, що стосуються прав, свобод і законних інтересів громадян або мають міжвідомчий характер, підлягають державній реєстрації у встановленому законодавством порядку.

Одним із функціональних завдань відділу кадрово-правового забезпечення, запобігання та виявлення корупції є організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання порушень законодавства посадовими особами Головного управління статистики під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов’язків.

Так, відповідно завдань відділом забезпечено на постійній основі проведення перевірок відповідності вимогам чинному законодавству проектів наказів та інших актів Головного управління, що подаються на підпис керівнику. Звіт щодо прийнятих нормативно-правових актів щомісячно надається до Головного управління юстиції в області.

Відділом разом із зацікавленими структурними підрозділами Головного управління розпочато роботу з узагальнення практики проведення перевірок достовірності первинних та статистичних даних, вивчення стану первинного обліку і статистичної звітності органами статистики (Порядок затверджено наказом Держкомстату України від 26.09.2003 року № 186 додається). На даний час відповідними спеціалістами розробляються пропозиції щодо його вдосконалення. Наступним етапом стане систематизація та аналіз їх можливої ефективності.

Відділом також забезпечено надання методичної допомоги та здійснення контролю за ходом розроблення посадових інструкцій спеціалістів Головного управління, його структурних підрозділів, положень про управління (відділи, сектори) та приведення їх до вимог чинного законодавства. Розпочато також роботу з розробки профілів професійної компетентності посад державної служби.

Іншим напрямком у роботі є завдання, пов’язані з укладенням договорів участь у їх підготовці та здійсненні заходів, спрямованих на виконання договірних зобов’язань, забезпеченні захисту майнових прав і законних інтересів Головного управління шляхом організації претензійної та позовної роботи, здійснювати контроль за її проведенням.

Претензії пред’явлені Головним управлінням

За І півріччя 2012 року було направлено 2 претензії з вимогою сплатити суми заборгованості за орендну плату та комунальні платежі відповідно до договорів оренди на загальну суму 7105,86 грн.

Вимоги, встановлені першою претензією стороною-боржником виконані, сума заборгованості 6734,58 грн. погашена повністю.

(ТОВ Ремсервіс у м.Конотоп за оренду)

наша претензія від 20.07.2012

відповідь про погашення від 31.07.2012

Розгляд вимог другої претензії іншою стороною-боржником ще триває. Термін розгляду відповідно до законодавства (ст.7 ГПК встановлено, що претензія розглядається в місячний строк, який обчислюється з дня одержання претензії) – 07.10.2012 року. Сума заборгованості складає 371,28 грн.

(управління держкомзему у м.Глухів – за централізоване опалення)

наша претензія від 07.09.2012

Претензії, пред’явлені до Головного управління

До Головного управління статистики також було направлено претензію щодо сплати заборгованості за теплопостачання – 8546,60 грн., а також пені в розмірі – 8546,60 грн. (через несвоєчасність сплати у період жовтня 2011 по квітень 2012 року). (ст 230, 231, 343 Господарського Кодексу, п.9 договору № 41 від 21.11.2011 – пеня 1% від суми боргу за кожен день прострочки).

претензія КП Білопільської міської ради від 21.08.2012

надійшла 22.08.2012

Загальна сума заборгованості складає 17093,20 грн. З огляду на ситуацію, Головне управління статистики ініціювало питання для розгляду Держстатом України щодо виділення додаткових коштів на оплату послуг з теплопостачання на 2012 рік.

наші листи від 05.06.2012 року № 16/2-28-2992

від 06.09.2012 року № 16/01-30-5610

На цей час Держстатом вживаються заходи по внесенню змін до затверджених кошторисних призначень на оплату послуг теплопостачання.

У своїй відповіді на претензію Головне управління статистики зобов’язалося провести оплату за спожиті послуги при надходженні фінансування.

наша відповідь від 18.09.2012

Питання перебуває на контролі.

Інформація щодо участі Головного управління статистики у судових провадженнях щодо об’єктів державної власності щомісячно надається до відділу правового забезпечення, запобігання та виявлення корупції Держстату України.

Потребує відповідного правового аналізу та юридичного обґрунтування запитів про надання інформації від підприємств, організацій, установ, правоохоронних органів, які надходять на адресу Головного управління статистики.

Такі запити було розглянуто від органів прокуратури -2, міліції -2, податкових органів -2, державної виконавчої служби -1. За результатами розгляду підготовлені інформаційні роз’яснення. Запитувана інформація надавалась з урахуванням вимог чинного законодавства.

З зазначених питань надавались також консультації спеціалістам Головного управління та його структурних підрозділів, в тому числі і на районному рівні.

Відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» опрацьовано 4 запити про надання публічної інформації. За результатами розгляду підготовлено відповідні листи.

Розглядалися також запити громадян які стосуються кадрових питань.

Особливо увагу було зосереджено при опрацюванні питань, визначених у вимогах Прокуратури Сумської області щодо застосування Головним управлінням статистики, його структурними підрозділами законодавчих актів, які регулюють планування та порядок перевірки суб’єктів підприємницької діяльності, стану адміністративної практики, умов додержання вимог чинного законодавства при виконанні постанов у справах про адміністративні правопорушення, які направлялися для примусового виконання до органів Державної виконавчої служби.

Так, протягом 8 місяців 2012 року Головним управлінням статистики, його структурними підрозділами, проведено 330 перевірок та за їх результатами винесено 324 постанови про накладення адміністративних стягнень на загальну сумму 57035 грн.

Відділом щокварталу до Прокуратури Сумської області надавалися звіти про стан перевірної роботи Головного управління, вжиті заходи за результатами перевірок.

Необхідно відзначити, що виконано у добровільному порядку 314 постанов, що складає 97%, а у разі несплати правопорушником штрафу у строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органів Державної виконавчої служби. Упродовж 2012 року направлено 10 постанов. У 2012 року виконавчою службою виконано 1 постанову 2012 року, (сума штрафу – 255 грн., фактично стягнуто – 510 грн.), що становить лише 10% від кількості направлених у 2012 році постанов. Натомість, у 2011 році органами Державної виконавчої служби виконано 10 із 29 постанов 2011 року, що становить – 34% (загальна сума накладених штрафів – 2295 грн., фактично стягнуто – 4250 грн.)

За матеріалами аналізу стану виконання постанов, винесених протягом 2011-2012 років та направлених до органів Державної виконавчої служби для стягнення штрафів у примусовому порядку, залишаються невиконаними 28 постанов на загальну суму 5100 грн. Головне управління звернулося з запитом до органів Державної виконавчої служби повідомити про стан виконання надісланих раніше постанов.

Необхідно відзначити, що посадовими особами органів Державної виконавчої служби недостатньо забезпечується виконання положень законодавства щодо надсилання стягувачу (органу статистики) та боржникові копії постанов про відкриття виконавчого провадження.

ЗУ Про виконавче провадження

ст. 25 Прийняття виконавчого документа до виконання

ст. 18 Вимоги до виконавчого документа

В свою чергу посадові особи органів статистики повинні забезпечити контроль за правильним і своєчасним виконанням постанов про накладення адміністративних стягнень, в тому числі й звертатися з запитами до ДВС, оскаржувати незаконні рішення або бездіяльність посадових осіб ДВС, використовувати інші повноваження, передбачених законодавством про виконавче провадження.