Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР№3_Стат 2012-2013.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
127.55 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 3

Тема «Відносні статистичні величини»

Мета роботи: поглиблення теоретичних знань й набуття практичних навичок щодо вибору бази порівняння, форми вираження, економічної інтерпретації та методики визначення відносних величин.

Час виконання роботи – 4 години

Методичні вказівки до виконання завдань3.1-3.2

При виконанні даного завдання доцільно здійснити розрахунки наступних відносних величин (усі розрахунки мають бути представлені у формі коефіцієнта та відсотка):

а) відносна величина динаміки (ВВД) являє собою співвідношення рівня досліджуваного явища або процесу за даний період часу (за станом на даний момент часу)до рівня цього ж явища або процесу в минулому. Розрахована в такий спосіб величина показує, у скільки разів поточний рівень перевищує попередній або яку частку від останнього складає.

Якщо даний показник виражений кратним співвідношенням, він називається коефіцієнтом росту (), при домноженні цього коефіцієнта на 100,0% одержують темп росту (),а вирахування із темпу росту 100,0% даєтемп приросту().

Відносну величину динаміки обчислюють за формулою:

ВВД=(2.1)

або

,

де ‑ значення ознаки у звітному (поточному) періоді;

‑значення ознаки у базисному періоді.

б) відносна величина структури (ВВС) являє собою співвідношення структурних частин досліджуваного об’єктадо їхнього цілогой обчислюється за формулою:

ВВС=(2.2)

або

де ‑ обсяг окремої частини сукупності;

‑загальний обсяг сукупності;

‑порядковий номер(1,2,3…n).

Показник відображає частку (питому вагу) кожної структурної частини сукупності. Розрахунки ВВС доцільно проводити за кожен рік окремо, а висновки на основі проведених розрахунків формулюються за даними про структурні зрушення за період.При проведенні аналізу структурних зрушень висновки формулюють в логічній послідовності, тобто в порядку зростання (зниження) часток за представленими складовими.

в) відноснавеличина координації(ВВК)характеризує співвідношення окремих частин цілого між собою.При цьому, за базу порівняння (знаменник співвідношення) обирається та частина, що має найменшу питому вагу або є пріоритетною з економічної, соціальної або якої-небудь іншої точки зору. У результаті одержують, скільки одиниць кожної структурної частини приходиться на 1 одиницю (або на 100, 1000 і т.д. одиниць) базисної структурної частини.

Обчислюють наступним чином:

ВВК= (2.3)

Як і у випадку з попереднім показником, висновки можуть бути сформульовані на основі зрушень за період.

г) відносна величина інтенсивності (ВВІ) обчислюється як співвідношення обсягів різнойменних явищ, між якими є певний зв'язок, але вони не є частинами цілого.

Обчислюють наступним чином:

(2.4)

Може виражатися у відсотках, проміле або бути іменованою величиною.Даний показник може бути розрахований шляхом порівняння різних ознак одного і того ж об’єкта, або шляхом співвідношення двох явищ між собою.

д) відносна величина порівняння (ВВП) являє собою співвідношення однойменних абсолютних показників, що характеризують різні об’єкти (підприємства, фірми, країни і т.п.).

Обчислюють наступним чином:

ВВП= (2.5)

На відміну від інших відносних величин, відносні величини інтенсивності завжди виражаються іменованими числами, які показують, скільки одиниць однієї сукупності припадає на одиницю іншої.

е) відносна величини виконання плану, норми, прогнозу чи стандарту (ВВВП)характеризує ступінь виконання плану, норми, прогнозу чи стандартуй визначається як співвідношення фактично досягнутого у звітному (поточному) періоді рівня () до запланованого (), тобто за формулою:

(2.6)

Показує, на скільки відсотків фактичноперевиконано чи недовиконано плпнове завдання, норма, прогноз у звітному (поточному) році.

є) відносна величина планового завданняхарактеризує зміну планових (нормативних, програмних, прогнозних чи стандартних) рівнів порівняно з рівнями, прийнятимиза базу порівняння.

Відносна величина планового завдання (ВВПЗ) визначається як відношенні планового (нормативного, програмного, прогнозного чи стандартного) показника () до рівня цього показника, що фактично склався у періоді, що передує плановому (),зокрема,не обов’язково безпосередньо у попередньому періоді, за основу порівняння може прийматися будь-який попередній період

Таким чином, відносна величина планового завдання обчислюється за формулою:

, (2.7)

Відносні вееличини динаміки, виконання плану та планового завдання можуть бути подані у формах коефіцієнтів та у відсотків.

Взаємозв’язок показників описується рівнянням:

(2.8)