Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕВАСТОПОЛЬСКЬКИЙ ІНСТИТУТ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
858.78 Кб
Скачать

6.Функціональние особливості гладких м'язів

Гладкі м'язи знаходяться в стінках внутрішніх органів і кровоносних судин. Регуляція їх тонусу і скоротливої ​​активності здійснюється еферентних волокнами симпатичної і парасимпатичної нервової системи, а також місцевими гуморальними і фізичними впливами. Скорочувальний апарат гладеньких м'язів, як і скелетних, складається з товстих міозінових і тонких Актинові ниток. Внаслідок їх нерегулярного розподілу клітини гладких м'язів не мають характерної для скелетної та серцевої м'язи поперечноїсмугастість. Гладком'язові клітини мають веретеноподібну форму, довжину 50-400 мкм і товщину 2-10 мкм. Вони відокремлені один від одного вузькими щілинами (60-150 нм). Збудження електротонічних поширюється по м'язі від клітини до клітини через особливі щільні контакти (Нексус) між плазматичними мембранами сусідніх клітин. Волокна гладких м'язів скорочуються в результаті відносного ковзання міозінових і Актинові ниток, але швидкість їх скорочення і швидкість розщеплення АТФ в 100-1000 разів менше, ніж в скелетних м'язах. Тому гладкі м'язи добре пристосовані до тривалого тоническому скороченню без розвитку втоми.

Гладкі м'язи, що володіють спонтанною активністю, здатні скорочуватися і за відсутності прямих збудливих нервових і гуморальних впливів (наприклад, ритмічні скорочення гладких м'язів кишечнику). Спонтанна активність гладком'язових клітин пов'язана і з їх розтяганням, що викликає деполяризацію мембрани м'язового волокна, виникнення серії розповсюджуються потенціалів дії, з подальшим скороченням клітини. Гладкі м'язи, що не володіють спонтанною активністю скорочуються під впливом імпульсів вегетативної нервової системи. Так, на відміну від м'язів кишечника, м'язові клітини артерій, насінних проток і райдужки мають слабку спонтанною активністю, або взагалі не проявляють її. Окремі нервові імпульси не здатні викликати порогову деполяризацію таких клітин та їх скорочення. Потенціал дії волокна з наступним скороченням виникає лише при надходженні до нього серії імпульсів з частотою 1 імп / с і вище. У гладких м'язах, не володіють спонтанною активністю збудження також передається від однієї клітини до подальших через щільні контакти їх мембран (Нексус). Подібно скелетної та серцевої м'язам гладкі м'язи розслабляються, якщо концентрація іонів кальцію знижується нижче 10-8 моль / л. Однак у зв'язку зі слаборозвиненим саркоплазматическим ретикулумом і повільним переносом іонів кальцію через мембрану клітини, розслаблення відбувається набагато повільніше, ніж у випадку поперечно-смугастих волокон скелетних м'язів.

Висновок

Отже, міцні і сильні м'язи необхідні людині, перш за все для того, щоб бути здоровим.

«Заробити» хорошу мускулатуру можна тільки працею, регулярно виконуючи фізичні вправи, багато рухаючись. Це зміцнить і серцево-судинну, дихальну та інші системи організму.

Сила, міцні м'язи потрібні людям і для виробничої діяльності. Де б не трудився така людина - за письмовим чи столом або біля верстата, у сфері науки чи мистецтва - в успішній роботі йому допоможе фізична сила і головне - здоров'я.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Дикуль В.І., Зінов'єва А.А. "Як стати сильним" М., 1990 2. Литвинов О.М., Любомирський Л.Є., Мейксон Г.Б., "Як стати сильним і витривалим" М., 1984 3. Менхин Ю.В. "Фізична підготовка в гімнастиці" М., 1989 4. Синяков А.Ф. "Самоконтроль фізкультурника" М., 198 5. Новикова А.Д., Теорія і методи фізичного виховання