Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Система технологий

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.41 Mб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ»

СИСТЕМИ ТЕХНОЛОГІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни

Суми ДВНЗ «УАБС НБУ»

2009

2

Автор і укладач:

Мартиненко В.О.

Рецензенти:

д-р екон. наук, проф. Сумського державного університету

О.М. Теліженко;

д-р т. наук, проф. Сумського національного аграрного університету

В.Б. Тарельник

д-р екон. наук, проф. Української академії банківської справи НБУ

Л.В. Кривенко

С ___ Системи технологій промисловості: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / Уклад. В.О. Мартиненко – Суми: УАБС НБУ, 2010. – с.

Видання підготовлене з урахуванням вимог Болонської декларації з метою формування у студентів теоретичних знань і практичних навичок із систем технологій та економічних основ виробництва і переробки продукції агропромислового комплексу, необхідних для прийняття правильних рішень на підприємствах та у кредитно-фінансових установах.

Посібник містить програму та тематичний план навчальної дисципліни «Система технологій». Розділ 2. «Системи технологій промисловості», комплекс навчально-методичного забезпечення до кожної теми курсу (методичні рекомендації до вивчення теми, термінологічний словник, теми рефератів, запитання для поточного контролю знань, тестові завдання для перевірки знань, рекомендовану літературу), зразки завдань для поточного модульного контролю знань студентів, додатковий інформаційний матеріал.

Призначений для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання.

© Українська академія банківської справи Національного банку України, 2008

3

Зміст

ВСТУП.. ………………………………………………………………… 4

1.НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА КУРСУ ……………………………….. 5

2.ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ..……….. 8

3.НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ .. 9

Тема 1. Промислове виробництво – основа економічного розвитку суспільства. Технологічні процеси і технологічні

системи як економічні об’єкти ……………………………………… 9

Тема 2. Сировина, вода та енергія в промисловості.

Технології видобутку, збагачення та очищення сировини ………… 22

Тема 3. Техніка і технологія металургійної промисловості ……….. 39

Тема 4. Технологічні процеси машинобудування …………………. 61

Тема 5. Техніка, технологія і продукція хімічної та нафтохімічної промисловості ……………………………………….. 75

Тема 6. Технологічні процеси виробництва деяких будівельних матеріалів ……………………………………………………………… 92

Тема 7. Перспективи розвитку технологічних процесів. Нові прогресивні технології. Нанотехнології …………………………….. 106

4 СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ …………………… 120

ДОДАТКИ ……………………………………………………………… 124

4

ВСТУП

В умовах ринкових відносин роль технологічного розвитку різко зростає. Своєчасна зміна технологій забезпечує конкурентоспроможність фірми, а правильна технологічна політика є основою її процвітання. Прогрес у розвитку продуктивних сил суспільства може бути здійснений лише шляхом революційного відновлення технологій.

Рівень технологій будь-якого виробництва здійснює вирішальний вплив на його економічні показники, тому необхідні достатні знання сучасних технологічних процесів.

Упрактичній діяльності менеджера, економіста і фінансиста технології

єголовним об’єктом для інвестицій. Саме за рахунок прибутку, отриманого від своєчасно і розумно вкладених у технологію фінансових коштів, забезпечується проведення ефективної соціально-економічної політики. Для того, щоб управляти виробництвом, аналізувати його господарську діяльність, визначати економічну ефективність науково-технічних розробок і їх практичне освоєння, вирішувати завдання кількісного і якісного розвитку матеріально-технічної бази виробництва за рахунок реалізації останніх досягнень науки і техніки, необхідно мати конкретне уявлення про саме виробництво, його структуру, передові технологічні процеси. Без знання конкретних технологій, технологічних можливостей того або іншого процесу, видів виготовленої продукції менеджер не може забезпечувати якісне виконання поставлених перед ним завдань.

Аналіз конкретних прогресивних технологій у різних галузях господарства дозволить розширити уявлення про них, одержати знання про їхню специфіку та особливості виробництва.

Зміст курсу “Системи технологій. Промисловість” укладено на основі сучасних уявлень про сутність, структуру, цілі та завдання технологічних процесів, їх значення в розвитку продуктивних сил суспільства.

Головні завдання навчального курсу:

ознайомлення з особливостями одержання і галузями ефективного використання різноманітної продукції, що виробляється в Україні;

формування у студентів технологічного мислення;

надання теоретичних знань з основ техніки, побудови виробничих і технологічних процесів та їх класифікації;

вивчення основних техніко-економічних показників, раціональної організації виробничих процесів;

навчити студентів робити аналіз ефективності впровадження різних технологій у виробничий процес, давати техніко-економічну оцінку як окремих технологічних процесів, так і певних виробництв.

У результаті вивчення курсу студенти повинні знати:

основні поняття техніки і технології;

види виробничих і технологічних процесів та їх класифікацію;

техніко-економічні показники технологічних процесів;

5

основи базових і прогресивних технологічних процесів;

основні типи, форми організації роботи і напрямки розвитку промислових підприємств;

вміти:

здійснювати аналіз і економічну оцінку технічних рішень та базових технологій у галузях, які визначають науково-технічний прогрес;

приймати рішення з розробки стратегії та технологічного оновлення виробництва, з проектування та забезпечення ефективного функціонування технологічних процесів;

систематизувати та використовувати базову, керуючу і довідкову інформацію, яка необхідна для прийняття рішень із технологічного оновлення виробництва.

Програма курсу “Системи технологій. Промисловість” розрахована на 104 години і складається з лекційних, практичних занять та самостійної роботи студентів.

1. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА КУРСУ

Тема 1. ПРОМИСЛОВЕ ВИРОБНИЦТВО – ОСНОВА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА. ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ І ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ ЯК ЕКОНОМІЧНІ ОБ’ЄКТИ

Предмет і зміст курсу системи технологій промисловості.

Поняття технологічного процесу, принципи організації. Поняття виробничого процесу, його відмінності від технологічного. Класифікація технологічних процесів. Шляхи та закономірності розвитку технологічних процесів. Техніко-економічні показники технологічних процесів.

Економічна оцінка технологій. Система показників ефективності технологій та їх вплив на загальні економічні показники виробництва. Основні методи економічної оцінки технологій. Метод “витрати – ефективність”.

Поняття про системи. Технологічні системи. Структура систем, їх класифікація, властивості та техніко-економічний рівень. Закономірності розвитку технологічних систем. Системи технологій підприємств, галузей та міжгалузевих комплексів.

Тема 2. СИРОВИНА, ВОДА ТА ЕНЕРГІЯ В ПРОМИСЛОВОСТІ. ТЕХНОЛОГІЇ ВИДОБУТКУ ЗБАГАЧЕННЯ ТА ОЧИЩЕННЯ СИРОВИНИ

Сировина в технологічних процесах. Класифікація, якість, раціональне і комплексне використання сировини. Мінеральна сировина. Технологічні

6

процеси видобутку рудних корисних копалин. Первинна підготовка мінеральної сировини до використання. Техніко-економічне порівняння різних способів збагачення мінеральної сировини.

Вода в промисловості. Показники якості, способи очищення води, їх техніко-економічне порівняння. Особливості та способи очищення стічних вод.

Паливо в технологічних процесах. Класифікація, склад, властивості. Технологічні процеси видобутку вугілля, нафти і газу. Технологічні процеси очищення та збагачення. Способи переробки твердого, рідкого та газоподібного палива, їх техніко-економічні характеристики.

Енергія в промисловості. Види енергії. Поняття «одиниця умовного палива». Джерела одержання електричної енергії, їх техніко-економічне порівняння. Використання нетрадиційних джерел електричної енергії.

Тема 3. ТЕХНІКА І ТЕХНОЛОГІЯ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Загальні відомості про метали і металургію. Структура та особливості технологічних процесів одержання чавуну та сталі, їх техніко-економічні показники. Шляхи підвищення якості і зниження собівартості металопродукції. Основні пріоритетні напрямки розвитку та вдосконалення технологій чорної металургії.

Структура та особливості протікання технологічних процесів одержання кольорових металів, їх техніко-економічні показники. Шляхи підвищення якості і зниження собівартості металопродукції. Основні пріоритетні напрямки розвитку та вдосконалення технологій виробництва кольорових металів.

Порошкова металургія. Значення, перспективи розвитку, технікоекономічний стан технологій порошкової металургії, сфери ефективного використання.

Тема 4. ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ МАШИНОБУДУВАННЯ

Технології обробки поверхонь різанням. Продукція машинобудівної промисловості. Аналіз і економічна оцінка технологій механічної обробки різанням. Автоматизація виробництва.

Сутність процесу складання. Способи та види складання машин. Техніко-економічні показники складання та шляхи їх поліпшення. Сутність процесів зварювання. Види технологій зварювання. Порівняльна оцінка. Контроль якості зварних з’єднань.

Тема 5. ТЕХНІКА, ТЕХНОЛОГІЯ І ПРОДУКЦІЯ ХІМІЧНОЇ ТА НАФТОХІМІЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Продукція хімічної промисловості, її властивості, техніко-економічні

7

характеристики та області ефективного використання. Хіміко-технологічні процеси одержання окремих видів продукції хімічного виробництва, їх основні схеми. Особливості протікання технологічних процесів, можливості впровадження нових технологічних схем, техніко-економічна оцінка.

Техніка безпеки і охорона праці на хімічних підприємствах. Охорона навколишнього середовища.

Тема 6. ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ

Будівельні матеріали, їх асортимент, основні властивості та області ефективного використання. Керамічні матеріали, їх виготовлення та шляхи підвищення ефективності виробництва. Зв’язувальні будівельні речовини, технології їх виробництва.

Нові сучасні будівельні матеріали, особливості та ефективність їх використання.

Тема 7. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ. НОВІ ПРОГРЕСИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ. НАНОТЕХНОЛОГІЇ.

Сучасні досягнення науки, рівень розвитку техніки. Парадигми виробництва майбутнього. Основні напрямки розвитку сучасних технологій. Новітні прогресивні технології. Високі технології, їх ознаки. Галузі застосування високих технологій.

Космічні технології. Напрями досліджень у космічній технології. Генна інженерія. Сутність генно-інженерних досліджень. Технології

генної інженерії.

Біотехнології. Ефективність технологічних процесів, що ґрунтуються на використанні мікроорганізмів.

Екологічно орієнтовані технології і виробництва, їх характеристика. Нанотехнології. Властивості наносистем. Напрямки розвитку

нанотехнологій. Позитивні та негативні сторони нанотехнологій.

8

2.ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

 

 

 

 

Розподіл по годинам

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Індивіду

 

 

 

Назва теми

Лекці

Семінарські

-альна

 

 

 

 

 

 

з/п

 

(практичні)

робота

СРС

Усього

 

 

 

 

ї

 

 

 

 

 

 

заняття

студенті

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в

 

 

 

 

Модуль 2 Системи технологій промисловості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

Промислове виробництво

2

2

1

2

6

 

 

- основа економічного

 

 

 

 

 

 

 

розвитку суспільства.

 

 

 

 

 

 

 

Технологічні процеси і

 

 

 

 

 

 

 

технологічні системи як

 

 

 

 

 

 

 

економічні об'єкти

 

 

 

 

 

2.

 

Сировина, вода та енергія

2

2

1

2

6

 

 

в промисловості.

 

 

 

 

 

 

 

Технології видобутку

 

 

 

 

 

 

 

збагачення та очищення

 

 

 

 

 

 

 

сировини

 

 

 

 

 

3.

 

Техніка і технологія

2

4

1

2

9

 

 

металургійної

 

 

 

 

 

 

 

промисловості

 

 

 

 

 

4.

 

Технологічні процеси

2

2

1

2

5

 

 

машинобудування

 

 

 

 

 

5.

 

Техніка, технологія і

2

2

2

2

8

 

 

продукція хімічної та

 

 

 

 

 

 

 

нафтохімічної

 

 

 

 

 

 

 

промисловості

 

 

 

 

 

6.

 

Технологічні процеси

2

2

1

2

6

 

 

будівельних матеріалів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

Перспективи розвитку

2

2

1

2

6

 

 

технологічних процесів.

 

 

 

 

 

 

 

Нові прогресивні

 

 

 

 

 

 

 

технології.

 

 

 

 

 

 

 

Нанотехнології

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

14

16

8

14

52

 

 

Поточний модульний

 

2

 

 

2

 

 

контроль (ПМК)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього

14

18

8

14

54

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

3. НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Тема 1. ПРОМИСЛОВЕ ВИРОБНИЦТВО – ОСНОВА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА. ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ І ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ ЯК ЕКОНОМІЧНІ ОБ’ЄКТИ

1.1. Методичні рекомендації до вивчення теми

Розгляд теми слід розпочати з визнання того факту, що в нинішніх умовах ринкових відносин роль технологічного розвитку стрімёёёко зростає. Сьогодні рівень технологій будь-якого виробництва здійснює вирішальний вплив на його економічні показники. Своєчасна зміна технологій забезпечує конкурентоспроможність фірми, а правильна технологічна політика є основою її процвітання. Прогрес у розвитку продуктивних сил суспільства може бути здійснений лише шляхом революційного відновлення технологій.

Зверніть увагу на те, що сучасні заводи являють собою складні комбінати, об’єднані для комплексного використання сировини й випуску різних видів напівпродуктів і товарної продукції. Так, кар’єри призначені для добування піску, глини, бурого вугілля; копальні - для добування кам’яного вугілля, солі, руди; фабрики для шиття одягу, заводи для виготовлення деталей, а потім з них машин тощо. Отримання кожного виду продукції є результатом певного виробничого процесу.

Виробничим процесом називають сукупність дій пов’язаних з прогнозуванням, науково-технічними і конструкторськими розробленнями, проектуванням, транспортуванням і зберіганням сировини, виготовленням проміжної (напівпродукції) та готової продукції, її випробуванням, пакуванням, обліком та зберіганням, ремонтом обладнання тощо.

Виробничий процес складається з матеріального і енергетичного забезпечення, транспортних і складських операцій, ремонтних робіт і техніко-економічного управління виробництвом.

При розгляді структури виробничого процесу зверніть увагу на те, що в центрі виробничого процесу розміщується технологічний процес, який є його складовою частиною.

Технологічним процесом називають послідовний набір операцій, в ході кожної з яких із сировини отримують проміжну або готову продукцію з певними властивостями. У результаті цих операцій змінюються форма, розмір або властивості сировини. Внаслідок цих змін сировина перетворюється на напівабо готову продукцію.

Технологічний процес формується під впливом об’єктивних факторів: соціального устрою суспільства, рівня розвитку його економіки, відповідних сировинних ресурсів, наукового рівня і практичного досвіду керівників (менеджерів) та виконавців виробництва (рис. 1.1). Технології здебільшого складні та багатостадійні.

Кожний технологічний процес складається з дрібніших технологічних процесів або є частиною більш складного. Наприклад, технологічний процес

10

складання автомобільного двигуна, з одного боку, можна поділити на дрібніші, які відрізняються один від одного: технологічні процеси складання шатунно-поршневої групи, блока циліндрів або коробки зміни швидкостей; з іншого боку, технологічний процес складання двигуна є частиною технологічного процесу складання автомобіля в цілому.

 

СИСТЕМА ТЕХНОЛОГІЙ

 

 

Природничі закони

Досвід

 

 

(теорія технологій)

(практика)

 

 

Виробничий процес

 

ПРАЦЯ

 

 

ПРОДУКТ

Сировина

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОЦЕС

Відходи

Енергія

 

 

 

 

Суспільний лад

Стан економіки

 

Рис. 1.1. Визначальні фактори формування сучасного технологічного і виробничого процесів

Технологічні процеси постійно вдосконалюються. Це зумовлено тим, що продукцію, яку виробляють на підприємстві, періодично поліпшують. Крім того, наука, техніка та технологія пропонують нові, ефективніші способи оброблення та перероблення сировини, нове продуктивніше обладнання та інструменти.

Технологічний процес має складну структуру (рис.1.2).

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОЦЕС

СТАДІЇ

 

СТАДІЇ

 

СТАДІЇ

 

 

 

 

 

О

 

П

 

Е

 

Р

 

А

 

Ц

 

І

 

Ї

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИЙОМИ:

допоміжні дії (переходи) (пуск і зупинка верстата, підведення і відведення інструмента, встановлення та знімання заготівки і обробленої деталі, вмикання і вимикання автоматичної подачі, вимірювання і контроль виробу тощо)

Рис. 1.2. Складові технологічного процесу