Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
207.87 Кб
Скачать

Тема 8 Представництво у суді

Представництво у цивільному процесі є процесуальним засобом реалізації громадянином права на судовий захист від посягань на честь і гідність, життя та здоров’я, на особисту свободу і майно, гарантований Конституцією.

У цивільному процесі вести свої справи через представника можуть не всі учасники процесу. Це право надане законом сторонам, третім особам, що заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору та третім особам, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, органам державної влади та органам місцевого самоврядування та іншим органам та особам, що беруть участь у цивільному процесі в порядку ст.45 ЦПК України, а також заявникам (стягувачам) у наказному провадженні та заявникам та заінтересованим особам у окремому провадженні.

Особиста участь у справі фізичної особи не позбавляє його права мати у цій справі судового представника.

Студентам слід звернути увагу на коло осіб, що можуть бути представниками та тих, що не вправі здійснювати представницькі функції.

Практичні завдання

1. Стежко дав у позику своєму сусіду Шкурову 11 тис. грн. У зв’язку з тим, що Шкуров не повернув борг в строк, Стежко звернувся до суду з позовом про стягнення заборгованої суми. Ведення справи він доручив Кречету, видав йому доручення за таким змістом: „Я, Стежко І.І., доручаю Кречету А.П. ведення в суді справи про стягнення зі Шкурова С.М., 11 тис. грн.” У судовому засіданні відповідач заявив, що борг він повністю повернув, в підтвердження чого подав розписку, видану Стежком. На цій підставі представник позивача Кречет відмовився від позову. Суд постановив ухвалу про прийняття відмови від позову і закриття провадження в справі.

Чи законні дії суду? Визначте процесуальні повноваження представника.

2. Тесленко Галина подала позов на Тесленка Петра про стягнення аліментів на малолітнього сина. Суд встановив, що Тесленко Галина не досягла 18 років, зупинив провадження в справі і визнав за необхідне призначити їй піклувальника для ведення справи.

Чи правильне рішення суду? Визначте процесуальне становище Тесленко. Яким повинно бути рішення суду, якщо мати перебувала з відповідачем у фактичних шлюбних стосунках і подала позов про визнання батьківства і стягнення аліментів?

3. У розгляді справи за позовом Овсієнка до Кононенко про поділ будинку, що є їх спільною власністю, брав участь адвокат Михайленко. У судовому засіданні позивач був відсутнім. Михайленко від імені Овсієнка уклав мирову угоду з Кононенко, яка була визнана судом.

Овсієнко подав апеляційну скаргу, зазначивши, що адвокат уклав мирову угоду всупереч його бажанню.

Чи законні дії суду? Чи обгрунтована скарга позивача? Як оформлюються повноваження адвоката на ведення справи в суді?

4. АТ „Електроапаратура” подав позов на Старченка про стягнення 6 тис. грн. за заподіяну матеріальну шкоду. До судового засідання з’явився директор підприємства. Оскільки директор не подав довіреності, суд не допустив його до участі у справі і розгляд справи відклав. Наступного разу директор подав у суд довіреність на ведення справи за підписом свого заступника. Суд знову не допустив його до участі у справі, зазначивши в ухвалі, що заступник директора не вправі уповноважити свого керівника на ведення справи.

Чи правильні дії суду? Чи може керівник представляти і захищати інтереси свого підприємства в суді? Як оформлюються його повноваження?

5. Жарков видав довіреність на ведення справи адвокату Черняєву у зв’язку з відрядженням. Однак він прибув у судове засідання. Відповідач заявив клопотання про недопущення Жаркова до участі у справі, оскільки це доручено його адвокату Черняєву. Суд відмовив у задоволенні клопотання. У апеляційній скарзі відповідач зазначив, що суд порушив його права на захист, оскільки на стороні позивача виступили дві особи, а він захищався один.

Чи правильні дії суду? Чи обгрунтовані доводи відповідача?

Питання для самостійної роботи.

1.Назвіть всі відомі вам види представництва в цивільному процесі.

2.Як оформляються повноваження представника для участі в судовому засіданні?

3.Які учасники цивільного судочинства можуть мати представника у суді?

4.На які види поділяється судове представництво залежно від підстав виникнення?

5.Які особи можуть бути договірними представниками в суді?

6.Які особи можуть виконувати в суді функцію законних представників?

7.Якими документами можуть підтверджуватися повноваження судових представників?

Список рекомендованої літератури

1. Шерстюк В.М. Судебное представительство по гражданским делам. - М., 1984. - С. 38-42.

2. Штефан М.И., Дрижчаная Е.Г., Гусев Е.В. Представительство граждан в суде.– К.: «Лыбидь», 1991.

3. Ватман Д.П., Елизаров В.А. Адвокат в гражданском процессе. - М., 1969.-С. 15.

4. Фурса С.Я., Фурса Є.І. Адвокат у цивільному процесі: Науково-практичний посібник. – К.: Видавець Фурса С.Я.: КНТ, 2006. – 448 с.

5. Власов А.А. Адвокат как субъект доказывания в гражданском и арбитражном процессе – М.: ООО Издательство «Юрлитинформ», 2000. – 240 с.

6. Ромовська З.В. Сімейний кодекс України: Науково-практичний коментар .– К.: Видавничий Дім „Ін Юре”, 2003. – 532 с.