Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
207.87 Кб
Скачать

Тема 1 Предмет і система цивільного процесуального права

Методичні рекомендації.

Предмет, метод, система цивільного процесуального права та його джерела обговорюються на першому практичному занятті.

Питання даної теми складні. Це зумовлено існуванням спірних думок вчених-процесуалістів з цього приводу. Питання щодо предмету цивільного процесу має вирішуватися із врахуванням природи цивільних процесуальних правовідносин та правильного визначення підсудності між загальними, адміністративними, господарськими судами, а також питань підвідомчості справ судам загальної юрисдикції.

При підготовці та обговоренні дискусійної теми значна увага приділяється питанням визначення видів цивільного судочинства за ЦПК України, обговоренню питання щодо спірності визначення наказного провадження одним з видів цивільного судочинства.

Особлива увага на занятті приділяється роботі студентів з нормативними матеріалами, для чого студенти повинні мати Конституцію України, ЦПК України зі змінами та доповненнями.

Для пошуку цивільних процесуальних норм у матеріальному праві студент повинен мати на практичному занятті ЦК України, СК України, КЗпП України.

При підготовці до практичного заняття і на занятті також необхідно мати Закон України „Про судоустрій”

Питання для самостійної роботи.

1. Характеристика цивільного процесуального права як галузі права.

2. Дайте визначення цивільного процесу.

3. Назвіть стадії цивільного процесу.

4. Які основні завдання цивільного судочинства в Україні?

5. Назвіть види цивільного судочинства.

6. Чим характеризується метод цивільного процесуального права?

7. Охарактеризуйте цивільну процесуальну форму.

8. Розкрийте структуру норм цивільного процесуального права.

9. Який існує взаємозв’язок цивільного процесуального права з іншими галузями права?

Список рекомендованої літератури

1. ЦПК України.

2. Комаров В.В. Предмет цивільного процесуального права. - Харків, 1992.

3. Чечина Н.А. Основные направления развития науки советского гражданского процессуального права. -Л., 1987.

4. Жеруолис И.А. Сущность советского гражданского процесса. – Вильнюс: Минтис, 1969.

Тема 2 Принципи цивільного процесуального права

При вивченні принципів цивільного процесуального права студентам необхідно звернутися до нових підручників та науково-практичних коментарів ЦПК України. Це пов’язано з тим, що зміст багатьох принципів та їх назва змінилися у зв’язку з прийняттям нового ЦПК України. Особливу увагу при цьому слід приділити таким принципам цивільного процесуального права, як принцип змагальності сторін, принцип юридичної істини.

Суттєво змінився підхід до принципу одноособового та колегіального розгляду справи. В судах першої інстанції за ЦПК України колегіальний розгляд цивільних справ не передбачено. За загальним правилом, цивільна справа має бути розглянута лише суддею одноособово, а у випадках, передбачених ЦПК України (за деякими справами окремого провадження) – колегією у складі одного судді і двох народних засідателів, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.

При підготовці до заняття необхідно уточнити позиції вчених-процесуалістів при розкриття змісту окремих принципів, їх класифікації. Цікавим буде порівняння викладення змісту принципів цивільного процесуального права різними колективами вчених чи окремими авторами.

При вивченні теми слід звернути увагу на появу нових принципів: неможливості процесуального сумісництва, публічності, участі народу в здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних, забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду та визначити перспективи їх розвитку та функціонування.

Практичні завдання

1. Районний суд, розглядаючи справу за позовом Павленко до Токар про стягнення боргу за договором позики, оголосив перерву на 4 години того ж дня для надання позивачем до суду оригіналу письмової розписки відповідача.

Оскільки того ж дня було призначено розгляд кримінальної справи за обвинуваченням Затули у скоєнні злочинів, передбачених ст.ст.307, 309 КК України, суд протягом оголошеної перерви розглянув кримінальну справу, за якою виніс вирок.

Після цього суд продовжив судове засідання за першою справою про стягнення боргу, оскільки позивач надав оригінал розписки відповідача.

Чи були порушені судом принципи цивільного процесуального права?

2. Волков звернувся до районного суду з позовом на Смагіна про стягнення боргу розміром 7 тис. грн.

У судовому засіданні відповідач визнав позов повністю і запропонував передати позивачеві замість грошової суми магнітофон вартістю 9,8 тис. грн. Позивач не заперечував проти цього, і на такій підставі сторони вирішили укласти мирову угоду. Суддя, в провадженні якого знаходилася справа, відмовився визнати цю мирову угоду, оскільки вартість магнітофона перевищувала розмір боргу.

Чи правильно діяв суддя?

3.У районному суді розглядалася справа за позовом Колесова на АО "Сумихімпром" про поновлення на роботі. У судовому засіданні суддя запропонував позивачеві та представникові відповідача дати письмові пояснення у справі, мотивуючи цю пропозицію виключною складністю справи.

Позивач заявив клопотання, згідно з яким він бажав дати як письмові пояснення у справі, так і усні.

Чи підлягає задоволенню клопотання Колесова?

4. Суд розглядав справу про розділ спільного сумісного майна між колишнім подружжям.

Позивач Дмітрієв у судовому засіданні заявив клопотання про відкладення справи для укладення угоди про надання правової допомоги з адвокатом.

Відповідачка заперечувала проти відкладення справи, пояснивши, що у неї відсутні кошти для участі в процесі адвоката. Якщо ж у позивача буде представник, а у неї не буде, то це порушить принцип рівноправності сторін.

Суддя відмовив у задоволенні клопотання позивача, мотивуючи відмову тим, що відкладення провадження по справі порушить принцип рівноправності сторін у цивільному процесі і процес буде несправедливим щодо відповідачки.

Висловіть свої судження щодо правової позиції сторін і дії принципів рівності та рівноправності.

5. До районного суду звернулася Бабченко з позовом на Макарова про відшкодування заподіяних збитків. До суду були викликані свідки Петров і Ральченко. У судове засідання свідки не з’явились, але через позивачку Бабченко подали до суду письмові свідчення щодо обставин, які їм відомі у справі. Суддя оголосив письмові показання свідків, що не з’явилися, на їх підставі вирішив справу і задовольнив позов Бабченко.

Відповідач Макаров подав апеляційну скаргу до обласного суду, в якій зазначив, що письмові показання свідків Петрова та Ральченка не відповідають дійсності, оскільки про обставини справи їм стало відомо зі слів позивачки.

Чи підлягає задоволенню апеляційна скарга Макарова?

6. Рішенням Ковпаківського районного суду м.Суми, залишеним без змін ухвалою судової палати в цивільних справах Сумського обласного суду, Кириленко було відмовлено у позові на Стеценка про відібрання дитини. Позивачка у касаційній скарзі посилалася на те, що судочинство провадилося українською мовою, а вона не володіє нею досконало, і тому не зовсім розуміла зміст пояснень відповідача та свідків.

Як має діяти Верховний Суд України?

7. Дільничний інспектор міліції склав акт про те, що Мухін (наймач), який мешкає в будинку Дяченко, руйнує приміщення, тримає кімнату в антисанітарному стані та своєю поведінкою створює умови, неможливі для спільного проживання. На цій підставі начальник райвідділу внутрішніх справ звернувся до суду з позовом про виселення Мухіна.

Чи повинен суддя прийняти цю позовну заяву? Чи може суддя прийняти позовну заяву від сина Дяченко, який проживає зі своєю сім’єю в одній із кімнат у будинку батька? Чи може прокурор звернутися з позовом про виселення Мухіна?

8. Районним судом розглядалася цивільна справа за позовом Титаренко на Галушку про право власності на будинок. До судового засідання відповідач з’явився разом зі своїм представником і заявив суду усне клопотання про допуск його до участі у справі, оскільки хворіє і не має можливості особисто брати участь у розгляді справи.

Суддя відмовив у задоволенні клопотання на підставі того, що представник не має юридичної освіти і не подав .нотаріально посвідченої довіреності.

Чи відповідають дії судді чинному законодавству?

9. Нестеренко влаштувалася на постійну роботу в ЖЕО № 6. Дізнавшись про те, що вона вагітна, адміністрація звільнила Нестеренко як тимчасового робітника, змінивши наказ про прийняття на роботу.

При розгляді справи в суді представник відповідача заявив, що Нестеренко буде поновлена на роботі. На цій підставі позивачка відмовилася від позову. Відмова була прийнята суддею, а провадження в справі закрито.

Чи правильно вчинив суддя?

10. Петренко звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі, вважаючи, що за скороченням штатів він був звільнений неправомірно. До позовної заяви він додав характеристику, а щодо інших документів, які свідчать про його переважне право на залишення на роботі, заявив, що не може їх подати особисто до суду. Петренко просив, щоб суд витребував їх з відповідача. Суддя направив позивачеві листа, в якому зазначив, що збір доказів не входить до обов'язків суду, і справа не буде розглядатися, якщо позивач не подасть необхідних доказів.

Чи правильно діяв суддя, надіславши позивачеві листа такого змісту?

11. Орган опіки і піклування міської ради звернувся із заявою до суду про позбавлення Іванова батьківських прав, тому що він жорстоко поводиться із чотирирічним сином, негативно впливає на нього аморальною поведінкою. За клопотання Іванова суд ухвалив, що справа буде розглядатися у закритому судовому засіданні. Після судових дебатів представник органу опіки і піклування на прохання судді покинув зал судового засідання на тих підставах, що свою функцію він виконав і далі залишатися в залі при проведенні процесу в закритому засіданні не має права. Суддя повідомив, що рішення оголошено не буде, а Іванов може ознайомитися з ним через 5 днів.

Чи відповідають дії судді чинному законодавству?

Питання для самостійної роботи.

  1. Дайте поняття принципів цивільного процесуального права.

  2. Назвіть класифікації принципів, виходячи з різних критеріїв.

  3. Проведіть класифікацію принципів цивільного процесуального права за формою нормативного закріплення.

  4. В чому полягає принцип диспозитивності?

  5. Який зміст принципу гарантування права на правову допомогу.

  6. У чому полягають принципи змагальності та процесуальної рівноправності сторін?

  7. Які принципи реалізуються лише у стадії судового розгляду?

Список рекомендованої літератури

1. Конституція України.

2. ЦПК України.

3. Семенов В.Н. Конституционные принципы гражданского судопроизводства. - М, 1982. - С. 59-60.

4. Боннер А.Т. Принцип диспозитивности советского гражданского процессуального права. - М., 1987. - С. 15.

5. Тарасенко В.Ф. Принципы диспозитивности и состязательности в советском гражданском процессе. - М., 1990. - С. 4-14.

6. Авдюков В.М. Принцип законности в гражданском судопроизводстве. – М., 1970. - С. 85.

7. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар: У 2 ч. / За заг. ред. Я.М. Шевченко.– К.: Концерн „Видавничий Дім „Ін Юре”, 2004.– Ч.1.– 692 с.

8. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар: У 2 ч. / За заг. ред. Я.М. Шевченко.– К.: Концерн „Видавничий Дім „Ін Юре”, 2004.– Ч.2.– 896 с.

9.Ромовська З.В. Сімейний кодекс України: Науково-практичний коментар .– К.: Видавничий Дім „Ін Юре”, 2003. – 532 с.

10. Житлове право України: Курс лекцій / М.К. Галянтич, Г.І. Коваленко.– К.: Юрінком Інтер, 2002. – 480 с.

11. Б.С. Стичинський , І.В. Зуб, В.Г. Ротань Науково-практичний коментар до законодавства України про працю. Київ-Севастополь: „Інститут юридичних досліджень”, 2001 – 1024 с.