Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕЛІГІЄЗНАВСТВО.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
104.6 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни мелітопольський державний педагогічний університет

ІМ. БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ФІЛОСОФІЇ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор-? Декан?

______________________

РОБОЧА ПРОГРАМА

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

"РЕЛІГІЄЗНАВСТВО"

для студентів денної форми навчання

спеціальностей:

«Географія та біологія», «Географія та фізична культура», «Фізичне виховання», «Історія», «Музика і РМВЗ», «Музика і художня культура», «Музика і хореографія», «Менеджмент», «Українська мова і література, «Мова і література»

Мелітополь, 2011

РЕЛІГІЄЗНАВСТВО. Робоча програма для студентів денної форми навчання спеціальностей: «Географія та біологія», «Географія та фізична культура», «Фізичне виховання», «Історія», «Музика і РМВЗ», «Музика і художня культура», «Музика і хореографія», «Менеджмент», «Українська мова і література, «Мова і література». – МДПУ, 2011. – 142 с.

Укладач:

к. філол. н., доцент Будько М.В

Ухвалено на засіданні

кафедри філософії

протокол № 1

від ”31” серпня 2011 р.

Зав.кафедри________________

к.філос.н., доцент А. М. Землянський.

Вступ

Духовне відродження українського суспільства значною мірою залежить від глибини теоретичного осмислення явищ і процесів дійсності в усій їх багатогранності, повноті реальних суперечностей і визначальних тенденцій. Рівною мірою це стосується функціонуючої конкретної духовної реальності - релігії як специфічного способу відображення дійсності з допомогою ідей, поглядів, уявлень, почуттів, переживань, нагромаджених людством у процесі історичного розвитку і таких, що реалізовані у відповідному способі життя.

Знання релігії як духовного феномену є невід'ємною умовою становлення кожної людини як особистості і особливо студентської молоді - майбутньої еліти держави, що у контексті з іншими гуманітарними знаннями формують духовну культуру, світоглядні орієнтири, духовні інтереси й цінності молодих людей. Набуттю знань із сфери релігії сприяє курс релігієзнавства.

Викладання і засвоєння курсу "Релігієзнавство" є важливим внеском у гуманітаризацію освіти.

Предметом вивчення дисципліни „Релігієзнавство” є своєрідність вияву релігійного феномена; механізм його дії на індивідуальному та суспільному рівнях буття; особливості його функціонування в історії суспільства; точки дотику й шляхи взаємодії з іншими сферами культури – мораллю, мистецтвом, наукою тощо.

Міждисциплінарні зв’язки: дисципліна „Релігієзнавство” вивчається в циклі дисциплін гуманітарної підготовки: після вивчення філософії, паралельно з культурологією, передує вивченню етики та естетики.

Курс „Релігієзнавство” передбачає знайомство студентів з історичними типами релігій, їх ролі в духовному житті народів та формуванні національних культур, розуміння релігійного світогляду як основи кожної культури та її значення в соціокультурному просторі.

Метою вивчення курсу „Релігієзнавство” є системне вивчення історичних типів релігій та їх соціальної сутності, походження та еволюції релігій.

Завданням курсу „Релігієзнавство” є дослідження філософських і культурологічних аспектів релігій. Він сприяє оволодінню досягненнями світової та вітчизняної культури, допомагає студентській молоді не лише самовизначитись у світоглядних питаннях на основі знань сутності релігії, її елементів, типології в історичній ґенезі, а й глибоко зрозуміти особливості філософії православ'я, католицизму, протестантизму, які найбільш поширені на теренах України.