Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_1_s.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
113.15 Кб
Скачать

2. Основні поняття та припущення. Проблема обмеженості ресурсів і необхідність вибору

Дослідження пове­дінки учасників ринкової системи спирається на ряд базових понять, таких як:

  • економічні ресурси (блага);

  • альтернативна вартість;

  • ефективність;

і фундаментальних припущень, найважливішими з яких є:

  • принцип обмеженості ресурсів;

  • закон спадної віддачі;

  • принцип раціональності поведінки мікроекономічних суб’єктів.

Принцип обмеженості ресурсів

Ресурси економіки в цілому, ресурси виробництва і споживання обмежені, тоді як потреби суспільства і окремих суб’єктів безмежні.

Ресурси

Розрізняють вільні та економічні ресурси. Вільні існують у необмежених масштабах (повітря). Обмежені ресурси, які мають цінність, купуються і продаються, називаються економічними ресурсами. Найважливішими економічними ресурсами є земля, праця, капітал, підприємницькі здібності, інформація.

Основним наслідком обмеженості ресурсів є конкуренція між альтернативними цілями їх використання, тому що практично усі ресурси можуть бути використані для задоволення самих різноманітних потреб.

Наприклад, нафта служить сировиною для здобуття котельного, дизельного, реактивного палива. В результаті її вторинної переробки можна отримати вихідні речовини для виробництва синтетичних волокон, пластмас, фарбників, миючих засобів і багато чого іншого. Але і це не все. Валютна виручка від експорту нафти і продуктів нафтопереробки може бути використана для закупівель продовольчих товарів, медикаментів, інших споживчих товарів, устаткування для легкої, харчової, хімічної промисловості, новітньої техніки і технології. І всі ці альтернативні цілі конкурують за використання обмеженого ресурсу – нафти. Збільшивши експорт нафти, ми повинні будемо скоротити постачання палива для сільськогосподарської техніки, що негативно позначиться на об'ємі сільгосппродукції. Але, мабуть, виручка від її експорту дозволить імпортувати продовольство в об'ємі, що перекриває втрати від зниження врожаю, або, купивши нафтобурове устаткування, на майбутній рік збільшити видобуток нафти і, значить, постачання палива сільському господарству.

Внаслідок обмеженості ресурсів перед економічними суб’єктами постає проблема вибору.

Вибір це компроміс, на який змушені йти економічні суб’єкти, щоб за умов обмежених ресурсів задовольнити якомога більше потреб. Будь-який економічний вибір пов’язаний з оцінкою альтернативної вартості рішення.

Альтернативна вартість (з точки зору споживачів)

Альтернативні витрати або витрати втрачених можливостей (з точки зору виробників – фірм) –

Закон спадної віддачі

Спадна віддача факторів виробництва полягає у тому, що

Цей закон обмежує кількість окремих ресурсів у процесі виробництва, вимагає пошуку оптимального співвідношення між основними факторами виробництва. Відображенням закону спадної віддачі є закон зростаючих альтернативних витрат.

Принцип раціональності поведінки мікроекономічних суб’єктів

Раціональність поведінки означає, що основним мотивом діяльності економічного суб’єкта є максимізація безпосередньої вигоди.

Раціональна поведінка

Мікроекономічні суб’єкти приймають рішення на основі порівняння витрат і вигод і реалізують їх, якщо вигоди перевищують витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]