Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сам. роб..doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
174.59 Кб
Скачать

Київський технікум залізничного транспорту

Методичні рекомендації

для виконання самостійних робіт

з предмету „ Безпека життєдіяльності ”

для студентів ІІ курсу спеціальності 5.07010502

Технічне обслуговування і ремонт вагонів ”

Виконала:

Викладач

Гаврильченко Т.В

2012

Самостійна робота № 5

Правила знаходження на автомобільних шляхах та залізничних коліях.

План

  1. Основні правила поведінки на автомобільних шляхах.

  2. Основні правила знаходження на електрифікованих залізничних коліях.

  1. На підставі Закону України «Про дорожній рух» Правила дорожнього руху встановлюють єдиний порядок дорожнього руху на всій території України.

В Україні встановлено правосторонній рух транспортних засобів.

Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, дотримуючись правової сторони.

Якщо не має тротуарів, пішохідних доріжок або рухатися по них не можливо, пішоходи можуть рухатися по велосипедних доріжках, дотримуючись правої сторони і не заважаючи руху на велосипедах, або в один ряд по обочині, дотримуючись як мога правіше, а у випадку її відсутності або неможливості рухатися по ній – по краю проїжджої частини назустріч руху транспортних засобів. При цьому потрібно бути обережним і не заважати іншим учасникам дорожнього руху.

За межами населених пунктів пішоходи, які рухаються по обочині або краю проїжджої частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів.

Рух організованих груп людей по дорозі дозволяється тільки у напрямку руху транспортних засобів колоною не більше ніж по чотири чоловіки у ряд при умові. Що колона не займає більше половини ширини проїжджої частини одного напрямку руху. Попереду та позаду колони на відстані 10-15 м з лівої сторони повинні бути супроводжуючі особи з червоними прапорцями, а у темний час доби – із запаленими ліхтарями: попереду – білого , позаду – червоного кольорів.

Пішоходи повинні переходити проїжджу частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і наземних, а у випадку відсутності – на перехресті по лініях тротуарів або обочин. В місцях, де рух регулюється, пішоходи повинні керуватися сигналами регулювальника або світлофора.

Пішоходам забороняється:

а) виходити на проїжджу частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;

б) миттєво виходити, вибігати на проїжджу частину, у тому числі на пішохідний перехід;

в) допускати самостійний, без догляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїжджу частину;

г) переходити проїжджу частину поза пішохідного переходу, якщо є роздільна смуга або дорога має чотири і більше смуги для руху в обох напрямках, а також у місцях, де встановлені огородження;

д) затримуватися і зупинятися на проїжджій частині, якщо це не пов’язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху ;

е) рухатися по автомагістралі або по дорозі для автомобілів, за виключенням пішохідних доріжок, місць стоянки та відпочинку.

Пішохід має право:

а) на перевагу при переході проїжджої частини по позначених пішохідних переходах, що не регулюються, а також по переходах, що регулюються, при наявності на то відповідних сигналів регулювальника або світлофора;

б) вимагати від органів виконавчої влади, володарів автомобільних доріг, вулиць і залізничних переїздів створення умов для забезпечення безпеки дорожнього руху.

  1. Електрифікація залізниць здійснюється постійним струмом напругою 3кВ і змінним струмом напругою 25кВ.

Висота підвіски контактного дроту над рівнем верху головки рейки повинна бути не менше 6250 мм на станціях і 5750мм на перегонах. Усі металеві частини, що розташовані від частин контактної мережі на відстані менше 5м, підлягають заземленню.

Забороняється наближуватися до дротів, що знаходяться під напругою на відстані менше 2 м.

Роботи на рухомому складі, стовпах, дахах та інших спорудах, що розташовані на відстані 2 – 4м від частин контактної мережі, яка знаходиться під напругою, можна виконувати без зняття напруги і заземлення контактної мережі, але під спостереженням спеціально виділеної особи. Роботи на відстані більше 4м від частин контактної мережі може виконувати один робітник.

Якщо потрібно наближатися до частин, що знаходяться під напругою на відстані 2м, з контактної мережі знімають напругу. Керівник робіт зобов’язаний дати заявку енергодиспетчеру на зняття напруги, вказує характер, місце, час початку і закінчення робіт. Начальник дистанції призначає відповідального електромеханіка або електромонтера, який отримує наказ, що дозволяє виконувати роботи, заземлює відключену дільницю контактної мережі шляхом приєднання її до тягової рейки. Потім дає письмовий дозвіл на виконання робіт керівникові. По закінченню робіт людей відводять від контактної мережі на відстань більше 2м, знімають заземлення і повідомляють про це енергодиспетчера. Після зняття заземлення контактна мережа вважається під напругою.

До обірваного дроту не можна підходити на відстані менше 10м.

Перехід через колії здійснюється по спеціально обладнаних і позначених у темний час доби освітлених переходах. Переходи обладнані настилом на рівні головки рейки і позначаються вказівними знаками з написом «Перехід через колії». Переходити колії потрібно тільки під прямим кутом, не наступаючи ногами на головки рейок.

Категорично забороняється переходити колії у районі стрілочних переводів.

Колії, що зайняті вагонами і не огороджені у встановленому порядку сигналами зупинки, забороняється переходити під вагонами, автозчепом або через автозчеп. Потрібно використовувати гальмівну площадку вагону, або обійти вагони, що стоять, на відстані не менше 5м.

Черговим по станції, черговим по коліях, складачам поїздів, їх помічникам, черговим по стрілочних постах, регулювальникам швидкості руху вагонів, оглядачам вагонів і слюсарям ПТО, що знаходяться при виконанні службових обов’язків, дозволяється обходити вагони і локомотиви на коліях станції на відстані не менше 3м. Якщо вагони стоять окремими групами, то можна проходити по середині проміжку, якщо відстань між головками автозчепів крайніх вагонів не менше 10м. Черговим по станції та іншим вища перерахованим працівникам дозволяється проходити при відстані між головками автозчепів вагонів не менше 5м.

Станційні працівники повинні знаходитися від найближчої рейки на відстані не менше 2м при пропуску поїздів, що рухаються зі швидкістю менше 120 км/год.; 2,5м при пропуску вагонів з вантажами 3 і 4 ступені негабаритності; 5м при пропуску поїздів, що рухаються зі швидкістю більше 120 км/год.

Регулювальники швидкості руху вагонів після укладання ручного гальмівного башмака на рейку перед відчепом, що наближається, відходять в сторону від колії на відстані не менше 1,5м.

При виконанні робіт на перегонах, якщо поїзди рухаються зі швидкістю до 120 км/год., робітники відводяться з колії, якщо на відстані до поїзда менше 400 м на відстань не ближче 2м; при роботі колійного укладника, електробалансера, притиральної машини – не менше 5м; колійного стругу – 10м; щебенеочисника – 2м; колійних і роторних снігоочисників – 5м, в сторону протилежну викиду снігу та льоду; при роботі на 1-колійних коліях – 25м.

Проходити через гальмівні площадки вагонів дозволяється після повної зупинки поїзда. При переході через гальмівну площадку потрібно впевнитися у справності всіх деталей, тримаючись руками за поручні. Забороняється сходити з рухомого складу на міжколійї, якщо по суміжній колії рухається поїзд.

Виходи із службових приміщень, що розташовані поблизу колій, будують з дотриманням габариту наближення споруд. Якщо приміщення розташоване на відстані більше 8м від осі найближчої колії, вихід з нього може бути зроблений в сторону колії. При відстані приміщення до осі колії 3 – 8м, будова виходу в сторону колії допускається при умові встановлення огородження висотою 1м і довжиною від 3 до 5м. У випадках, коли будівля розташована на відстані менше 3м від осі колії, вихід дозволяється робити тільки уздовж колії; при цьому зі сторони колії встановлюється огородження висотою 1м і довжиною 1.5 – 2,5м.

Забороняється перебігати колії перед поїздом, що наближається.

Прохід вздовж колій здійснюється по маршрутах службових проходів. В окремих випадках ходити вздовж колій можна по середині широкої міжколійї. Довгі предмети, що переносять, розташовують паралельно рейкам. При наближенні поїзда по сусідній колії, предмет потрібно покласти на міжколійю і відійти на безпечну відстань. Забороняється ходити між рейками, по кінцях шпал, а також на відстані ближче 2м від рейки. Проходити від місця збору на роботу і назад дозволяється тільки у стороні від колії або по обочині земляного полотна на відстані не менше 2м від рейки.

На двоколійній дільниці потрібно йти назустріч правильному руху поїзда. При наближенні поїзда працівники відводяться в сторону від рейкової колії на дільницях зі швидкістю руху до 120 км/год. – на відстань не менше 2м від крайньої рейки; вище 120 км/год. – не менше 4м.

В умовах поганого огляду у глибоких виїмках, кривих малого радіусу, лісовій місцевості, керівник робіт виділяє двох сигналістів. Один сигналіст – попереду, другий – позаду, на відстані, щоб поїзд, що наближується, був видний на відстані не менше 500м.

Будь-яка перешкода для руху поїздів на перегоні має бути огороджена сигналами зупинки незалежно від того, очікується поїзд чи ні. Перешкоди на перегоні огороджуються з обох боків на відстані 50м від меж огородженої ділянки переносними червоними сигналами. Від цих сигналів на відстані б, в залежності від керівного спуску та максимально допустимої швидкості руху поїздів, на перегоні укладається по три петарди і на відстані 200м від першої ближчої до місця робіт, встановлюються переносні сигнали зменшення швидкості.

Переносні сигнали зменшення швидкості та петарди мають знаходитися під охороною сигналістів, які стоять з червоними сигналами на відстані 20м від першої петарди у бік місця робіт.

Переносні червоні сигнали, встановлені на відстані 50м від меж ділянки, що вимагає огородження, повинні знаходитися під охороною сигналістів з ручними червоними сигналами, які стоять біля них.

Якщо місце перешкоди чи проведення робіт розташоване на відстані менше 60 м від вихідного сигналу, то петарди з боку станції не укладаються. До початку робіт встановлюють сигнал зупинки або зменшення швидкості, сигнальні знаки «С» і сигналістів.