Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вант.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
188.42 Кб
Скачать

3. ВАНТАЖНА СТАНЦІЯ

Вантажні станції загального користування обслуговують великі міста і столичні центри при значному обсязі вантажної роботи. На них виконують наступні основні операції: приймання до перевезення вантажів, зважування, зберігання, навантаження, розвантаження, сортування та видача вантажів, переробка контейнерів; приймання, розформування, формування, комерційний і технічний огляд, відправлення вантажних поїздів; підбір вагонів по місцях навантаження-розвантаження, маневрова робота з подачі вагонів до місць навантаження-розвантаження та прибирання їх; оформлення перевізних документів, інформування вантажоотримувачів, вантажовідправників і експедиторських організацій про підхід, прибуття, подачі і прибиранню вагонів, обслуговування під’їзних колій підприємств та організація транспортно-експедиційного обслуговування клієнтів, а також у ряді випадків – підготовку вагонів під навантаження, екіпірування маневрових локомотивів, виконання митних і інших операцій.

Для виконання зазначених видів робіт на вантажних станціях є відповідний колійний розвиток, сортувальні пристрої, вантажний район, а в окремих випадках – пристрої для екіпірування локомотивів і ремонту вагонів. Колійний розвиток включає приймально-відправні, сортувальні, вантажно-розвантажувальні, виставочні, з’єднувальні і ходові колії. На вантажних станціях споруджуються адміністративно-службові будівлі, станційний технологічний центр, товарна контора, пункти технічного огляду вагонів. Станційний технологічний центр розташовують поблизу основного маневрового району, неподалік від вантажного району, де є інформаційне бюро, обладнане сучасними засобами зв’язку. Товарна контора розташовується на в’їзді у вантажний район.

На вантажних станціях передбачаються також вагонні ваги, оглядові вишки, пристрої автоматики, телемеханіки і зв’язку, промислове телебачення, водопостачання, каналізація тощо. Вантажні станції обладнуються оперативним, технологічним і інформаційним зв’язком. На багатьох станціях застосовуватися нова техніка, що дозволяє відмовитися від багатьох існуючих технологій обробки і пересилання документів, широко впроваджуються автоматизовані місця операторів СТЦ і товарних контор.

3.1 Вибір типу та схеми станції

Схему вантажної станції і місце її розташування вибирають на основі техніко-економічних розрахунків і порівняння варіантів з урахуванням наступного розвитку, розмірів і характеру роботи, площі відведеної території, топографічних, геологічних і інших місцевих умов.

Вантажні станції тупикового типу проектуються у крупних вузлах напівкільцевого або кільцевого типу з розташуванням їх на радіусах, що вводяться до середини вузла, а також у вузлах тупикового типу.

У більшості випадків вони проектуються за схемами з паралельним розташуванням усіх пристроїв (рис. 9.4). Крім сортувально-відправного парку, передбачається спорудження окремого сортувального парку з коліями розрахункової довжини. Вантажний район може примикати до витяжної колії формування, а при наявності одного маневрового локомотива – до гіркової витяжної колії.

Рис. 3.1. Схема вантажної станції тупикового типу

із паралельним розташуванням основних пристроїв

Ці схеми зберігають достоїнства та недоліки аналогічних схем наскрізного типу.

При проектуванні дуже великих вантажних станцій можливе застосування схем з послідовним розташуванням основних парків і вантажного району (рис. 9.5).

Рис. 3.2. Схема вантажної станції тупикового типу

із послідовним розташування парків та вантажного району

Достоїнства таких схем: потоковість переміщень і мінімальні пробіги при обслуговуванні вантажного району; ізоляція поїзної і маневрової роботи; розосередження маневрової роботи за окремими маневровими районами станції; значна пропускна і переробна спроможність станції.

Недоліки: необхідність довгої станційної площадки; значні капіталовкладення та експлуатаційні витрати; обмеження одночасної роботи по розформуванню і обслуговуванню вантажного району; ускладнення спеціалізації маневрових локомотивів; збільшення внутрішньостанційних пробігів рухомого складу.

Для дуже великих станцій застосовуються схеми з комбінованим розташуванням основних пристроїв, коли приймально-відправний і сортувальний парки розташовані послідовно, а вантажний район – паралельно з сортувальним парком (рис. 9.6).

Рис. 3.3. Схема вантажної станції тупикового типу

з комбінованим розташуванням основних пристроїв

Достоїнства таких схем: максимальна потоковість операцій; ізоляція поїзної і маневрової роботи; розосередження маневрової роботи по окремих маневрових районах; можливість розвитку усіх парків і вантажного району; значна пропускна і переробна спроможність станції; зручність примикання під’їзних колій.

Недоліки: довга станційна площадка; значні капіталовкладення та експлуатаційні витрати; додаткові пробіги рухомого складу в межах станції.

Проекти нових вантажних станцій і вантажних районів повинні передбачати облаштування санітарно-захисних зон, що відокремлюють станції від житлової забудови, а також санітарні розриви до найближчих виробничих і допоміжних приміщень, призначених для переробки і зберігання масових навалочних, хімічних і інших вантажів.