Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Константинов / 2. МКРВО.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
103.12 Кб
Скачать

3.1 Організація проведення резервного акредитиву на прикладі зат кб “ПриватБанку”

Акредитив – це тверде зобов’язання банка (банка-емітента), видане на підставі доручення свого клієнта-покупця (апліканта, імпортера), виплатити продавцеві товарів або послуг (бенефіціару, експортеру) визначену грошову суму за умови своєчасного подання передбачених в акредитиві документів, що підтверджують відвантаження товару або виконання послуг [6].

Для відкриття акредитива клієнт подає до банку-емітента заяву про відкриття акредитива за формою, наведеною в додатку Д, не менше ніж у трьох примірниках, заповнену згідно з вимогами додатку Є, а також детальнішу процедуру оформлення акредитиву відповідно до [4].

Заява містить умови акредитива, які складаються так, щоб, з одного боку, вони давали змогу банкам без ускладнень їх контролювати, з другого – забезпечували б інтереси сторін, які використовують акредитив.

Акредитив має містити лише ті умови, які банк може перевірити документально.

Резервний акредитив - це безвідкличне незалежне зобов'язання банку-емітента, надане в документарній формі (або у вигляді повідомлення) бенефіціару на прохання наказодавця акредитива або за дорученням іншого банку, або від власного імені, сплатити кошти за наказодавця акредитива (принципала) або за себе, або акцептувати і сплатити виставлені бенефіціаром переказні векселі (тратти), або уповноважити інший банк провести такий платіж, або акцептувати і сплатити переказні векселі (тратти), або надати повноваження іншому банку здійснити негоціацію у разі отримання платіжної вимоги разом з документами, що підтверджують невиконання зобов'язань наказодавця акредитива (якщо це було передбачено умовами резервного акредитива), та/або отримання переказного векселя (тратти) [3].

Резервний акредитив може застосовуватися в тих випадках, коли законодавство країни Вашого контрагента не дозволяє випуск гарантій.

Підпорядкованість резервних акредитивів “Уніфікованим правилам і звичаям для документарних акредитивів” усуває також проблеми, пов'язані з тим, що гарантії звичайно підкоряються законодавству конкретної країни (країни банку-гаранта).

Етапи роботи з застосуванням резервного акредитива [20]:

При укладанні контракту, за яким планується використання резервного (стенд-бай) акредитиву, ми рекомендуємо обговорити наступні умови:

1. Забезпечуване зобов'язання. Це дуже важлива умова. У договорі обов'язково повинне бути чітко визначене зобов'язання, що буде забезпечуватися резервним акредитивом, наприклад:

  • якщо забезпечується платіж на користь експортера, то повинне бути обговорене зобов'язання покупця (імпортера) здійснити платіж на адресу продавця (експортера) протягом визначеного терміну від дати відвантаження чи одержання товару;

  • якщо забезпечується повернення авансового платежу, то повинне бути обговорене зобов'язання продавця (експортера) повернути авансовий платіж покупцю (імпортеру) у випадку невиконання зобов'язань із відвантаження (постачання) товару протягом визначеного терміну від дати авансового платежу, підписання контракту чи іншої дати;

  • якщо забезпечується виконання контракту, то повинне бути обговорене зобов'язання підрядчика зробити визначені дії у визначеному обсязі і протягом визначеного терміну.

2. Сума. Резервні акредитиви, що забезпечують зобов'язання виконати платіж чи повернути авансовий платіж відкриваються, як правило, на 100% суми забезпечуваного платежу. Резервні акредитиви, що забезпечують виконання зобов'язань за контрактом, як правило, відкриваються на 3% - 5% (до 10%) від вартості контракту.

3. Термін дії. Резервні акредитиви, як правило, відкриваються на термін, що перевищує термін забезпечуваного зобов'язання на 10 - 30 днів (для оформлення й представлення вимоги платежу, якщо буде потрібно).

Наприклад, умовами контракту передбачається, що імпортер оплачує закордонному продавцю поставлений товар протягом 30 днів від дати відвантаження товару, а термін відвантаження товару встановлений у 40 днів від дати укладання контракту. Тоді термін дії резервного акредитиву може скласти 80 днів (40 днів на відвантаження + 30 днів на платіж + 10 днів на надання документів за акредитивом).

4. Банк-емітент. Для резервних акредитивів, що забезпечують зобов'язання з повернення авансового платежу й виконання контрактних зобов'язань за клієнтів ПриватБанку, банком гарантом указується ПриватБанк.

Для резервних акредитивів, що забезпечують оплати на користь українського експортера, банком-емітентом, як правило, виступає банк покупця. У цьому випадку в контракті необхідно вказати основні реквізити ПриватБанку для авізування акредитиву: СВІФТ код - PBANUA2X і номер телексу - 143512 avizo ux.

5. Підтверджуючий банк. Якщо фінансова стабільність банку-емітента за резервним акредитивом викликає сумнів, то необхідно обговорити необхідність підтвердження акредитиву і підтверджуючий банк - ПриватБанк або першокласний європейський/американський банк.

6. Розподіл банківських витрат. Банківські витрати можуть бути розподілені між сторонами. Найчастіше банківські витрати в банку бенефіціара оплачуються за рахунок бенефіціара. Можливо й інший розподіл комісій, наприклад, усі витрати оплачуються за рахунок наказодавця.

7. Підпорядкованість Уніфікованим правилам і звичаям для документарних акредитивів. Уніфіковані правилає практично міжнародним стандартом з проведення акредитивних операцій.

Класичний резервний акредитив, який забезпечує оплату товару, що експортується, відкривається іноземним банком та авізується українському експортеру аналогічно авізуванню звичайного експортного акредитиву.

Як правило, текст і умови резервного акредитиву складаються під визначений договір.

Можливі наступні варіанти створення тексту резервного акредитиву:

- Ми готуємо проект - використовуючи багаторічний досвід і наявні наробітки в цій області, ми забезпечимо максимальну відповідність умов акредитива умовам контракту і Ваших потреб;

- Ви надаєте проект (підготовлений самостійно чи запропонований іноземним партнером) - у цьому випадку ми проаналізуємо умови акредитиву і висловимо рекомендації з їх доробки (якщо буде потрібно).

У залежності від складності проекту може стягуватися комісія “Підготовчі операції за акредитивом”. (Дивіться Тарифи ПриватБанку за резервними акредитивамиДодаток Є ).

Комісії з акредитиву поділяються на наступні групи:

- операційні - як правило, являють собою винагороду банку за виконання окремих операцій, наприклад, внесення змін, перевірку документів та ін.

- процентний доход - являє собою винагороду банку за ризик та/або надані фінресурси і виражається, як правило, у відсотках річних. Наприклад, процентний доход може стягуватися підтверджуючим банком при підтвердженні акредитиву без надання покриття, а також при здійсненні операцій з фінансування експорту.

Операційні комісії “ПриватБанку” за резервними акредитивами, що забезпечують оплату експортованого товару, оплачуються відповідно до тарифів, приведених нижче.

На етапі передачі акредитива бенефіціару оплачуються комісії за авізування акредитиву і можливо комісії іншого авізуючого банку (якщо акредитив отриманий банком бенефіціара не прямо з банку-емітента, а від іншого авізуючого банку і комісії цього банку повинні оплачуватися бенефіціаром).

У процесі роботи з контракту, оплата за яким забезпечена резервним акредитивом, експортер повинен контролювати:

- термін дії резервного акредитива. Термін, що залишився до дати закінчення акредитиву повинен бути достатнім для підготовки і представлення вимоги платежу й інших документів, передбачених умовами акредитиву.

- суму заборгованості покупця. У випадку багаторазових постачань товару сума поточної заборгованості покупця не повинна перевищувати суму резервного акредитиву.

При порушенні покупцем контрактних зобов'язань, забезпечених резервним акредитивом, необхідно зробити вимогу платежу.

Вимога платежу здійснюється у випадку порушення покупцем контрактних зобов'язань, виконання яких забезпечено резервним акредитивом.

Для зажадання платежу за резервним акредитивом, відкритим на Вашу користь, необхідно:

  • оформити вимогу платежу відповідно до умов акредитиву (може вимагатися проста заява про невиконання контрагентом зобов'язань, іноді в тексті акредитива цитується текст такої вимоги);

  • підготувати інші необхідні документи, зазначені в акредитиві (наприклад, копії рахунків, транспортних документів);

  • одержати в банку підтвердження підписів на вимозі платежу (якщо це потрібно умовами акредитива).

Вимога платежу, як правило, направляється через банк.

Якщо це допускається умовами акредитиву, вимога платежу може бути спрямоване по SWIFT чи телексом паралельно паперовим документам.

Варто мати на увазі, що якщо резервний акредитив підкоряється Уніфікованим правилам і звичаям, то він може обслуговувати зовнішньоторговельні операції на суму, у кілька разів перевищуючу суму акредитиву, якщо передбачається відвантаження товару частинами. У цьому випадку акредитив відкривається на суму, рівну сумі одного відвантаження і діє протягом усього терміну дії контракту.