Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Константинов / 2. МКРВО.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
103.12 Кб
Скачать

2.2 Організація та проведення чистого інкасо

Разом з документарними операціями банки можуть здійснювати розрахунки у формі чисте інкасо (інкасо векселів, чеків, розписок і інших документів для отримання платежу в грошовій сумі без додатку комерційних документів).

Чисте інкасо (англ. — clean collections) — інкасо, за якого платіж або акцепт переказного векселя здійснюються при наданні переказних векселів, простих векселів, чеків або інших фінансових документів, які використовуються для одержання грошового платежу; при цьому транспортні й інші комерційні документи не надаються.

На інкасо можуть прийматися будь-які платіжні інструменти, за якими передбачено зобов’язання сплатити у певний час (чек, вексель, банківська тратта, банківський акцепт).

Розрахунковий чек – це документ, що містить письмове розпорядження власника рахунку (чекодавця) банку (банку–емітента), який веде його рахунок, сплатити чекодержателю зазначену в чеку суму коштів (Додаток В) [5].

Чекодавець – юридична або фізична особа, яка здійснює платіж за допомогою чека та підписує його.

Чекодержатель – особа, яка є одержувачем коштів за чеком.

Банк–емітент – банк, що видає розрахунковий чек (чекову книжку) пiдприємству або фізичній особі.

У світовій практиці використовуються лімітовані і нелімітовані чекові книжки. Форма цих книжок однакова. Основна відмінність у тому, що джерелом лімітованих чекових книжок є кошти, депоновані клієнтом з розрахункового рахунку на окремий рахунок, який відкривається в цьому банку. Джерелом нелімітованих чекових книжок є позичкові рахунки клієнта.

Розрахункові чеки виготовляються на Банкнотно–монетному дворі Національного банку України на спеціальному папері за зразком, затвердженим НБУ і брошуруються по 10, 20 та 25 аркушів.

Розрахункові чеки, які використовуються фізичними особами при здійсненні разових операцій, виготовляються у формі окремих бланків. Їх облік ведеться окремо від чекових книжок.

Банк–емітент може видати на iм`я чекодавця (фізичної особи) один або декілька розрахункових чеків на суму, що не перевищує залишок коштiв на рахунку чекодавця, або на суму, що внесена готівкою.

Строк дії чекової книжки – один рік, а розрахункового чека, який видається фізичній особі для разового розрахунку – три місяці. За погодженням з банком строк дії невикористаної чекової книжки може бути продовжений.

У разі розрахунків за інкасовими дорученнями (за інкасо) банк (банк-емітент) за дорученням клієнта здійснює за рахунок клієнта дії щодо одержання від платника платежу та (або) акцепту платежу.

Банк-емітент, який одержав інкасове доручення, має право залучати для його виконання інший банк (виконуючий банк).

Чек заповнюється від руки (кульковою ручкою, чорнилом) або з використанням технічних засобів. Не допускається виправлення в чеках та використання факсимiле замiсть підпису.

Чек із чекової книжки пред`являється до оплати в банк чекодержателя протягом десяти календарних днів (день виписки чека не враховується). Чек приймається чекодержателем в оплату безпосередньо від чекодавця, на ім`я якого виписаний документ, що підтверджує отримання ним товарів, виконаних робіт та наданих послуг.

Забороняється передавання розрахункового чека (чекової книжки) його (її) власником будь–якій іншій юридичній або фізичній особі, а також підписання незаповнених бланків чеків і поставляння на них відбитка печатки юридичними особами.

За бажанням фізичної особи розрахунковий чек може бути виписаний на ім`я іншої особи, яка в цьому разі стає власником чека. Видача розрахункових чеків на пред`явника не проводиться.

Обмін чека на готівку i отримання здачі готівкою з суми чека юридичними особами не дозволяється.

Чеки з чекової книжки виписуються в момент здійснення платежу і видаються чекодавцем за отримані ним товари та надані послуги.

Невикористані чеки після закінчення строку дії чекової книжки або вичерпання ліміту підлягають поверненню до банку–емітента, де вони мають бути погашені банком. За бажанням клієнта банк може продовжити строк дії чекової книжки або клієнт може поповнити її ліміт у разі його вичерпання.

Розглянемо схема розрахунків з використанням розрахункових чеків наведену на рис. 2.2 [11].