Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Константинов / 1. МЗЕД.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
152.59 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут заочного та дистанційного навчання

7.03060104 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” основи зовнішньоекономічної діяльності

КУРСОВА РОБОТА

на тему: «Стратегічне управління зовнішньоекономічною діяльністю на підприємствах України.»

Номер залікової книжки №13.1507

Виконав студент__ДЗ-501Сз _5 курс

(група, курс,)

__Констянтинов І.Г.

(прізвище, ім'я та по батькові)

Київ2014

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………………………3

Розділ 1. Теоретико-методичні підходи щодо стратегічного планування

зовнішньоекономічної діяльності підприємства

1.1 Стратегічне планування зовнішньоекономічної діяльності як функція управління підприємством……………………………………………………………………....4

1.2 Особливості планування та реалізації стратегії підприємства учасника зовнішньоекономічної діяльності …………………………………………………………..….7

Розділ 2. Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства

2.1 Історична довідка та структура апарату управління……………………………..21

2.2. Основні техніко-економічні показники підприємства………………………......25

2.3 Фінансовий аналіз підприємства………………………………………………..…26

Розділ 3. Розробка заходів щодо стратегічного планування зовнішньоекономічної діяльності підприємства

3.1Розробка стратегії виходу ВАТ “Миронівське ХПП” на зовнішній ринок……38

3.2Вплив запропонованого заходу на основні техніко-економічні показники роботи ВАТ “Миронівське ХПП”……………………………………………………………………...65

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………………….....……70

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………………………....….72

ВСТУП

Актуальність теми - в зв’язку із зростанням динамізму економічних і соціальних процесів, які відзначаються в суспільстві швидкою зміною кон’юнктури на внутрішньому і зовнішньому ринках, необхідністю забезпечення стабільного розвитку суспільства в довгостроковій перспективі, все більш зростає на макро- і мікрорівні соціально-економічної системи роль стратегічного планування.

Стратегічне планування представляє собою особливий вид практичної діяльності людей – планової роботи, яка полягає в розробці стратегічних рішень, що передбачають висунення таких цілей, і стратегій поведінки відповідних об’єктів управління, реалізація яких забезпечує їх ефективне функціонування в довгостроковій перспективі, швидкій адаптації до змін умов зовнішнього середовища.

В державах з розвинутою економікою стратегічне планування виступає як важливий елемент державного регулювання господарства. Планомірний розвиток суспільства – одне з основних досягнень людської цивілізації. Стратегічне планування допомагає підтримувати необхідні економічні пропорції.

Практика показала, що без реорганізації системи управління підприємствами на принципах стратегічного планування вижити, а тим більше успішно працювати, в сучасних умовах просто неможливо. Охоплюючи всю систему суспільного відтворення – виробництво, розподіл, обмін і споживання, - стратегічне планування перетворилось в головну рушійну силу суспільного відтворення.

Зовнішньоекономічна діяльність буде найбільш ефективною лише в тому випадку, якщо вихід підприємств на міжнародні ринки буде добре продуманий, всебічно обґрунтований і випливатиме з довгострокових цілей. Таким чином, зовнішньоекономічна діяльність є тісно пов'язаною із стратегічним управлінням підприємством.

Мета дослідження - вивчити теоретичні основи стратегічного планування ЗЕД підприємства, розробити заходи щодо стратегічного планування ВАТ “Миронівське ХПП”.

Об'єкт дослідження: стратегічне планування зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Предмет дослідження - стратегія виходу ВАТ “Миронівське ХПП” на зовнішній ринок.

Методологічну основу складають наукові праці провідних вітчизняних та зарубіжних економістів з проблем стратегічного планування зовнішньоекономічної діяльності підприємства: О.М.Скібіцький, Л.І.Михайлова, В.Д.Нємцов, М.Г.Луцький, Багрова, В.Д.Рогожин, А.М.Кандиба, В. Т. Герасимчук та інші.

Розділ 1. Теоретико-методичні підходи щодо стратегічного планування зовнішньоекономічної діяльності підприємства