Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
945 / Г 9-4.doc
Скачиваний:
414
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Ампервольтомметр (м-360)

Ампервольтомметр (М-360) призначений для вимірювання струму і напруги електричних батарей та елементів, а також для приблизного виміру опорів електричних мереж.

Прилад (рис.10) змонтований в металевому корпусі з кришкою, що замикається двома замками. Під кришкою знаходиться панель, на якій розташовані: вимірювальна шкала з двома рядами цифр (верхній ряд від 0 до 5000, нижній – від 0 до 15), перемикач роду вимірювальних величин і меж вимірювання (з діленнями, позначеними буквами А, V і Ω), ручка регулювального опору для установки стрілки на нуль шкали опорів, два затискачі і коректор (гвинт) для установки стрілки на нуль шкали струму і напруги.

Рис. 10 Ампервольтомметр (М-360):

а – загальний вид; б – електрична схема;

1 – корпус; 2 – кришка; 3 – замки; 4 – клеми; 5 – шкала; 6 – гвинт коректора стрілки; 7 – ручка установки нуля омметра; 8 – перемикач роду вимірюваних величин і меж виміру; 9 – кришка камери джерела струму; 10 – гвинти; 11 – щупи; 12 – пластинка з інструкцією; 13 – опори; 14 – індикатор; 15 – джерело струму

У заглибленні на внутрішній стороні кришки ампервольтомметра розміщуються два вимірювальні щупи з дротами завдовжки по 60 см, що закінчуються штекерами. Поглиблення закрите з’ємним щитком, на якому нанесені електрична схема і правила користування приладом. Зовнішні розміри ампервольтомметра 169×145×83 мм, вага 1,5 кг.

Панель встановлена в корпусі на гумовій прокладці і закріплена гвинтами. Джерелом струму в ампервольтомметрі є електрохімічний елемент, що вміщується в окремій камері в нижній частині корпусу. Камера закрита з’ємною кришкою, прикріпленою до панелі двома гвинтами.

Ампервольтомметр дозволяє вимірювати струми до 15 А, напруги до 150 В і опори до 5000 Ом. Похибка при вимірі струмів і напруги не перевищує 2,5%. При вимірі опорів від 80 до 500 Ом похибка складає 12%, в іншій частині шкали вона досягає 25% вимірюваної величини.

При вимірі струмів і напруги необхідно:

– встановити ручку перемикача меж вимірювання в положення, відповідне порядку величини вимірюваного струму або напруги;

– обертаючи гвинт коректора, встановити стрілку ампервольтомметра на нуль шкали струму і напруги (нижня шкала);

– витягнути щупи із заглиблення в кришці приладу і вставити їх штекери в гнізда затискачів (при достатній довжині проводів у джерел струму, що вимірюються, щупами можна не користуватися);

– підключити на 2–3 секунди джерело струму, яке вимірюється, щупами (або безпосередньо до затискачів приладу), дотримуючись полярності, вказаної на затискачах, і порахувати число поділок за нижньою шкалою;

– визначити виміряну величину струму або напруги, користуючись таблицею 5 для відповідної межі виміру.

При вимірюванні опорів необхідно:

– встановити ручку перемикача меж вимірювання в положення Ω;

– обертаючи гвинт коректора, встановити стрілку ампервольтомметра на ∞ (нескінченність) шкали опорів (верхня шкала);

– накоротко замкнути затискачі приладу та обертаючи ручку регулювального опору, встановити стрілку на нуль верхньої шкали;

– розімкнути затискачі та підключивши до них вимірювальний опір, безпосередньо визначити його значення за верхньою шкалою.

Таблиця 5

Ціна поділок нижньої шкали ампервольтомметра

При вимірюванні струму

При вимірюванні напруги

межа виміру

ціна поділки, а

межа виміру

ціна поділки, в

0,015

0,15

1,5

15,0

0,001

0,01

0,1

1,0

3

15

150

-

0,2

1,0

10,0

-

Соседние файлы в папке 945