Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
945 / Г 9-4.doc
Скачиваний:
414
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Малий омметр м-57

Малий омметр М-57 (рис. 8) служить для перевірки провідності (справності) проводів, електродетонаторів і електровибухових мереж, а також для наближеного виміру їх опору в межах від 0 до 5000 Ом.

Джерелом струму в малому омметрі служить батарея кишенькового ліхтаря, яка розташована в нижній частині корпусу під перегородкою.

При користуванні малим омметром до його затискачів приєднують вимірюваний опір і за шкалою проводять приблизний відлік. Про справність (наявності провідності) проводів, що перевіряються, електродетонаторів і тому подібне судять лише по відхиленню вправо стрілки омметра без проведення підрахунків за шкалою.

Малий омметр перевіряється при отриманні його зі складу, а також в полі перед роботою. Для перевірки натисненням на кнопку у верхній частині корпусу коротко замикають затискачі омметра (перша перевірка). Стрілка справного омметра повинна при цьому відхилитися вправо до нуля. При неспівпаданні стрілки з нулем шкали, обертанням гвинта на задній стінці приладу, стрілку підводять до нуля. Якщо цього зробити не вдається, замінюють батарею і знову проводять перевірку і регулювання омметра. Якщо стрілка не відхиляється до нуля і після заміни батареї, то омметр несправний.

Якщо при першій перевірці несправність омметра не встановлена, то проводиться друга перевірка його. Для цього до затискачів приладу (з дотриманням запобіжних заходів) підключають один електродетонатор (електрозапалювач). Якщо при цьому вибух не відбудеться, а стрілка приладу підійде до нуля, то омметр справний.

Несправні омметри розбирати і ремонтувати на місці робіт (у полі) забороняється. Для ремонту вони повинні направлятися в майстерні.

Рис. 8 Малий омметр М-57:

а – загальний вигляд; б – електрична схема;

1 – корпус; 2 – кнопка для перевірки омметра; 3 – клеми; 4 – вікно зі шкалою та стрілкою; 5 – голівка коректора; 6 – індикатор; 7 – опір; 8 – джерело струму

Пульт-пробник

Пульт-пробник для перевірки підривних машинок КПМ-1А (рис. 9) є омічним дільником напруги, виконаним із трьох послідовно сполучених високооммічних опорів, до двох з яких паралельно підключені сигнальні неонові лампи. Четвертий опір, включений в схему приладу, слугує для навантаження.

Рис. 9 Пульт-пробник для перевірки підривних машинок КПМ-1А:

а – загальний вигляд; б – електрична схема;

1 – корпус; 2 – з’ємна кришка; 3 – контакти штепсельного роз’єму; 4 – сигнальні неонові лампи; 5 – клеми для підключення електродетонаторів; 6 – відкидні контакти; 7-10 – опори

Електрична схема пульта-пробника змонтована в пластмасовому корпусі із з’ємною кришкою, на якій розміщені вікна сигнальних ламп, розетка штепсельного роз’єму з кришкою і два зовнішні затискачі. У донній частині корпусу передбачені відкидні контакти для підключення пульта до затискачів машинки, яка перевіряється.

Для перевірки підривної машинки пульт-пробник підключається до неї за допомогою відкидних контактів (перше положення) або за допомогою тих же контактів і з’єднувального кабелю через розетки штепсельного роз’єму (друге положення).

Перевірка при першому положенні пульта проводиться у військах (на місцях виконання підривних робіт) з метою з’ясування придатності машинок до здійснення вибухів. Перевірка при другому положенні пульта проводиться на базах і в ремонтних майстернях при виявленні причин і характеру несправності машинок з метою їх усунення.

Для перевірки машинки при першому положенні пульта необхідно:

– вставити приводну ручку в машинку;

– відвернути ручки затискачів машинки повністю, вставити в гнізда затискачів відкидні контакти пульта і закріпити їх, закрутивши ручки затискачів;

– обертанням приводної ручки протягом 8–10 сек зарядити накопичувальний конденсатор машинки (до початку свічення неонової лампи);

– натиснути кнопку вибуху і утримувати її в такому положенні протягом 35–40 сек.

Якщо машинка, що перевіряється, справна, то при натисканні кнопки вибуху повинні спалахнути обидві неонової лампи пульта. Одна з них повинна швидко згаснути, а друга продовжувати світитися ще приблизно 30 сек (час свічення другої лампи повинен визначатися по секундній стрілці годинника). При виконанні вказаних умов характеристики машинки відповідають таблиці 3, тобто машинка придатна для проведення вибухів.

Додаткова перевірка справності підривної машинки КПМ-1А може бути проведена підриванням електродетонаторів (електрозапалювачів) з нормальними характеристиками, що підключаються через пульт-пробник.

З цією метою до затискачів машинки зі вставленою приводною ручкою за допомогою відкидних контактів підключається пульт, а до його затискачів – два паралельно з’єднаних електродетонатори, після чого проводиться зарядка накопичувального конденсатора.

Якщо при натисненні кнопки вибуху електродетонатори (електрозапалювачі) вибухнуть, то машинка справна і придатна до проведення вибухів.

За допомогою пульта-пробника можна встановити придатність до підривання від машинки КПМ-1А електродетонаторів з невідомими характеристиками.

Для цієї мети береться справна (перевірена) машинка, до якої через пульт-пробник підключаються два електродетонатори, що перевіряються, які з’єднані паралельно.

Вибух обох електродетонаторів свідчить про придатність партії, що перевіряється, для підривання від машинки в кількостях, вказаних в таблиці 4 (для ніхромових містків).

Соседние файлы в папке 945