Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
54
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
702.46 Кб
Скачать

2.3. Способи та засоби маскування військових автомобільних доріг

Маскування доріг та колонних шляхів здійснюється лише на коротких ділянках, що ведуть до прихованих об'єктів (вогневих позицій, командно-спостережних пунктів, польових складів). На інших ділянках обмежуються маскуванням руху по них.

Маскування ділянок доріг та колонних шляхів здійснюється одним з наведених способів:

- спотворенням навколишнього вигляду дороги;

- хибною відстанню дороги (завдяки її продовженню за межі об'єкта до найближчої дороги чи хибного об'єкта);

- улаштуванням димової завіси;

- накиданням на ділянки зрізаних гілляк, трави, соломи та інших матеріалів, що відповідають фону місцевості;

- укладанням на полотно дороги (колонного шляху) маскувальних покриттів, що прибираються під час руху;

- встановленням вертикальних та горизонтальних (придорожніх та наддорожніх) масок;

Для приховування руху військ належить використовувати темний час доби, туман та негоду.

При пересуванні необхідно максимально використовувати дороги та колонні шляхи, що проходять зворотними скатами височин, по глибоких ярах та лісових масивах.

На відкритих ділянках доріг та колонних шляхів, що продивляються наземним спостереженням супротивника влаштовують придорожні та наддорожні маски з табельних комплектів та використовують світломаскування.

Придорожні маски (рис. 2) влаштовують вздовж доріг з боку супротивника за дорожнім полотном та кюветами. Полотно маски складають окремі елементи розміром 6 × 3 м.

Рис. 2. Вигляд придорожньої маски

Наддорожні маски (рис. 3) встановлюють впоперек дороги на такій відстані одна від іншої, щоб рух по дорозі не можна було побачити з боку супротивника. Полотно маски складають окремі елементи розміром 6 × 3 м.

Рис. 3. Вигляд наддорожньої маски

Придорожні та наддорожні маски (рис. 4 – 6) можуть бути виконані з табельного комплекту, або зроблені з наявних у розпорядженні місцевих матеріалів.

Рис. 4. Вертикальна маска-огорожа з табельного маскувального комплекту (на установку маски довжиною 100 п. м потрібно 7 – 8 люд.-год.)

Рис. 5. Протирадіолокаційна маска-перешкода

(на встановлення 1 км потрібно14 – 15 люд.-год.)

Противник

Рис. 6. Комбінована маска

(на встановлення 100 п. м потрібно 60 – 70 люд.-год.)

Прийоми улаштування масок

1. Придорожні маски та маски-огорожі можна улаштовувати з каркасом та без нього. Каркас масок складається зі стійок, тяжів та відтяжок. Маски без каркасу встановлюють вкопуванням у землю чи сніг зрублених дерев. При улаштуванні каркасних масок у якості маскувального полотна використовують мати та плетіння, сітки з вплетеним доступним матеріалом: зрублені гілки, солома, трава тощо.

Висота придорожніх масок та масок-заборів визначається розмірами об'єкту, що приховується, та умовами спостереження супротивника.

Перевищення полотна масок над об'єктом маскування повинно бути не менше 50 см.

2. Наддорожні маски складаються з каркасу (стійок, тяжів, анкерів, відтяжок) та маскувального полотна. Полотно маски встановлюють над дорогою так, щоб не заважати руху бойових машин та автотранспорту з вантажем. Відстань між масками визначається на місцевості із розрахунку, щоб рух по дорозі не можна було побачити з пунктів спостереження супротивника.

3. Заповнення вертикальної маски будь-якого типу маскувальним матеріалом може бути не суцільним, а з проміжками, таким чином маска може мати різну щільність заповнення. Маски, що знаходяться на відстані до 2 км від супротивника, можуть мати щільність заповнення маскувальним матеріалом 75–80 %, а на більшій відстані – 60–70 %.

Контроль за додержанням маскування ВАД та руху по ній здійснює дорожньо-командна служба.

Соседние файлы в папке ВІП ВАД