Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
53
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
273.41 Кб
Скачать

КАФЕДРА АЕРОДРОМНО-ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АВІАЦІЇ

ФакультетУ підготовки офіцерів запасу Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова

НаціональнОго авіаційнОго університетУ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри

к.е.н., доцент Б.О. Плужніков

“___” ___________ 20__ р.

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

З ПРОВЕДЕННЯ ГРУПОВОГО ЗАНЯТТЯ

з дисципліни „Військова підготовка”.

Розділ „Військово-інженерна підготовка”.

Тема № 1. Загальні відомості про військові автомобільні дороги.

Заняття № 2. Елементи військових автомобільних доріг.

НАВЧАЛЬНИЙ ЧАС 2 години.

Розробку склав

доцент _________В.М. Золотоперий

ОБГОВОРЕНО

на засіданні кафедри (ПМК) № 3

протокол № ____

від “____” _______20__ р.

I. Мета заняття: Ознайомити студентів з елементами військових автомобільних доріг.

II. Навчальні питання: Час:

1. Основні елементи військових автомобільних доріг. хв.

2. Поперечні профілі військових автомобільних доріг. хв.

3. Збірно-розбірні дорожні покриття. хв.

III. Матеріальне забезпечення заняття:

1. Графопроектор "Літер – 1250".

2. Макет "Елементи автомобільних доріг".

3. Комплект слайдів по темі.

IV. Методичне забезпечення заняття:

V. Література:

І. Настанови "Військові дороги та колонні шляхи". Стр.6-7,16-19,23-60. 2.Основи будування та експлуатації аеродромів". Военіздат, стр.471-474, 511-517

VI. Загальні організаційно-методичні вказівки:

VII. Зміст та методика проведення заняття:

1. Вступна частина ___ хв.

Військова автомобільна дорога повинна забезпечувати зручний і безпечний рух автомобілів з розрахунковими швидкостями і навантаженнями; сприяти найменшому зносові автомобілів; мати достатню пропускну спроможність; ширина проїзної частини повинна забезпечувати пропуск усіх транспортних засобів, для яких вона призначена.

2. Основна частина ___ хв.

2.1. Основні елементи військових автомобільних доріг.

Автодорога складається з комплексу основних і допоміжних споруд, обладнання і устаткування.

До основних споруд відносяться: земляне полотно, дорожній одяг, водоперепускні споруди, мости, тунелі, підпірні стіни тощо.

Допоміжними спорудами є з'їзди, переїзди, майданчики для стоянки автотранспорту, майданчики очікування, заправні пункти, тощо.

До дорожнього обладнання і устаткування відносяться: будинки дорожньо-ремонтної служби, огородження, засоби регулювання руху тощо.

Смуга місцевості (рис. 1 і 2), на якій розташовують основні і допоміжні споруди, дорожнє обладнання і устаткування називається смугою відводу.

Рис. 1. Основні елементи військової автомобільної дороги:

1 – проїзна частина; 2 – узбочина; 3 – кювет; 4 – земляне полотно; 5 – обріз; 6 – смуга відводу; 7 – дорожній одяг, 8 – водоперепускна труба, 9 – насип; 10 – міст; 11 – виїмка; 12 – кромка проїзної частини; 13 – бровка земляного полотна; 14 – дорожнє покриття; 15 – штучна основа; 16 –дренуючий шар штучної основи; 17 – природна основа.

Рис. 2. Поперечний розріз автодороги:

а – рішення в насипу; б – рішення у виїмці

Елемент дороги, призначений для безпосереднього руху транспортних засобів, називається проїзною частиною. В залежності від інтенсивності руху транспортних засобів проїзна частина може бути одно-, або багатосмуговою.

Проїзна части може бути ґрунтовою або мати дорожній одяг.

Дорожній одяг – одно- або багатошарова конструкція проїзної частини автодороги, яка сприймає навантаження від транспортних засобів і передає його на ґрунт земляного полотна. Верхня частина дорожнього одягу, що безпосередньо сприймає на себе дію коліс транспортних засобів та атмосферних факторів має назву дорожнє покриття.

Узбочина – смуга земляного полотна, розташована між кромкою проїзної частини та бровкою земляного полотна, яка може використовуватись для вимушеної зупинки транспортних засобів та проїзду спеціального транспорту при виникненні надзвичайних ситуацій на автомобільній дорозі.

Узбочини є упорами для дорожнього одягу проїзної частини, а також забезпечують покращення умов відведення поверхневих вод. Проїзна частина та узбочини складають дорожнє полотно.

Кювети призначені для відведення поверхневої води, що стікає з поверхні автодороги. Дорожнє полотно та кювети складають земляне полотно.

Земляне полотно – комплексна інженерна споруда, що включає ґрунтові конструкції у виді насипів і виїмок, а також різні пристосування для їхнього захисту від небезпечних геодинамічних процесів, призначена для відповідного розташування в просторі дорожнього полотна, для якого воно є основою.

Берма призначена для забезпечення сталості насипу. Крім того, її використовують для регулярного руху гусеничного транспорту і тимчасового руху колісних машин під час будівництва (ремонту, відновлювання) автодороги.

Обріз призначений для організації руху гусеничного транспорту, улаштування об'їздів, складування матеріалів, розташування резервів та кавальєрів.

Резерв – масив виїмки ґрунту.

Кавальєр і банкет – масиви насипу ґрунту.

Нагірна канава – призначена для перехоплення і відведення поверхневих вод, що стікають за рельєфом місцевості у напрямку до автодороги.

Забанкетна канава – різновид нагірної канави, призначена для перехоплення і відведення поверхневих вод, що стікають з кавальєру і банкету.

Військові автомобільні дороги до об’єктів міністерства оборони повинні бути обладнані з’їздами, переїздами, майданчиками для зупинки і очікування, які забезпечують можливість швидкого розосередження та укриття транспортних засобів.

Однорядні чи дворядні з’їзди, з таким самим покриттям, як на проїзній частині дороги, та поздовжнім ухилом не більше 10% мають бути передбачені із розрахунку не менше одного на кожному 1 км під’їзду до об'єкту.

Крім того, в місцях з’їзду бойової техніки з автодороги через кювети прокладають найпростіші мостики, передбачають засипку кювета з попереднім укладанням труби на його дно або зрізку кювета.

На особливо важливих ділянках автодороги обладнані з’їзди слід дублювати, щоб збільшити їх живучість.

Соседние файлы в папке ВІП ВАД