Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
53
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
273.41 Кб
Скачать

2.2. Поперечні профілі військових автомобільних доріг

У поперечному розрізі ВАД характеризується поперечним профілем земляного полотна, а саме:

• висотою насипу або глибинної виїмки;

• шириною дорожнього полотна;

• шириною та значенням поперечних ухилів покриття та узбочин;

• крутизною укосів земляного полотна.

Земляне полотно у залежності від умов місцевості може мати такі поперечні профілі:

• у нульових відмітках;

• у насипу;

• у виїмці;

• у напівнасипу-напіввиїмці.

Поперечний профіль земляного полотна у нульових відмітках (рис. 3) так називається тому, що робочі відмітки не перевищують 0,5 м і під час його будівництва не потрібно підвезення або вивезення ґрунту.

Рис. 3. Поперечний профіль земляного полотна у нульових відмітках

У насипу (рис. 4) земляне полотно може бути побудовано:

• висотою до 1м – малі насипи;

• висотою до 2 м – середні насипи;

• висотою 2 м і більше – великі насипи.

Рис. 4. Поперечні профілі земляного полотна у насипу:

а – в малих насипах; б – в середніх насипах; в – у великих насипах

При висоті насипу більше 1 м, між укосом земляного полотна та укосом резерву передбачають берму шириною 2 – 4 м (у залежності від висоти насипу) з поперечним ухилом до 2 % у бік від автодороги.

Вибір значення крутизни укосів (1: n) залежить від виду ґрунту та висоти насипу (Н). Здебільшого на практиці призначають n = 3 при Н < 2 м та n = 1,5 при Н ≥ 2 м.

Земляне полотно у виїмці влаштовують за необхідності дотримання поздовжнього ухилу ділянки автодороги не більше його максимально допустимого значення.

Ґрунт із виїмки використовують для відсипання найближчого насипу, а коли в цьому немає потреби, його укладають на нагірному обрізі автодороги у вали правильної форми – кавальєри.

Кавальєр закладається не ближче З м від бровки виїмки, а при наявності слабких або перезволожених ґрунтів на відстані (L), яка має бути більше за глибину виїмки (Нв) мінімум на 5 м (LНв + 5). Для запобігання стокові води з кавальєру у виїмку на обрізі автодороги відкопують забанкетну канаву глибиною 0,З – 0,4 м з шириною по дну 0,4 – 0,5 м. Вийнятий із канави ґрунт укладають у вал (банкет) висотою до 0,5 м. Вище за бічним ухилом місцевості відкопують нагірну канаву, розміри елементів поперечного перерізу якої визначають гідравлічним розрахунком.

Крутизну укосів виїмок приймають у залежності від виду ґрунту:

• глинисті, суглинисті та супіщані – від 1:1,5 до 1:1;

• щебеневі і гравійні – від 1:1 до 1:0,5;

• скельні – від 1:0,5 до 1:0,2.

Земляне полотно на косогорі влаштовують у напівнасипу-напіввиїмці. При крутизні косогору 20 % і більше (рис. 5) для запобігання зсуву насипного ґрунту поверхню косогору профілюють у вигляді сходень. При будь-яких ґрунтах, крім піскових, у напіввиїмці передбачають кювет.

Рис. 5. Поперечний профіль земляного полотна у напівнасипу-напіввиїмці:

1 – насип; 2 – виїмка; 3 – кювет; 4 – банкет; 5 – забанкетна канава

Поперечні профілі дорожнього одягу

Дорожній одяг може бути побудований з різних матеріалів серповидного, напівкоритного та коритного поперечного профілю (рис. 6).

Рис. 6. Поперечні профілі дорожнього одягу:

а – серповидний; б – напівкоритний; в – коритний

При серповидному профілі узбочини укріплюють матеріалом шару покриття, що збільшує загальну ширину покриття та запобігає забрудненню ґрунтом.

При коритному профілі витрати матеріалів покриття найбільш економні, але робота ускладнюється улаштуванням корита та системою відводу води із нього.

Напівкоритний профіль за своїми показниками займає середнє положення між серповидним та коритним профілем.

Для відводу води поверхням проїзної частини та узбочин, надаються поперечні ухили. На прямих ділянках автодороги та на її кривих ділянках, що не потребують улаштування віражу, переважно передбачають двосхилий симетричний поперечний профіль з ухилом від осі дорожнього полотна.

Числове значення поперечного ухилу проїзної частини залежить від декількох факторів і в тому числі – від застосованого будівельного матеріалу.

Соседние файлы в папке ВІП ВАД