Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЗ М1 Менеджмент.doc
Скачиваний:
474
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
52.22 Кб
Скачать

1.3. Класична або адміністративна школа управління (1920 – 1950 рр.)

Засновники адміністративної школи мали безпосередній досвід роботи керівниками вищої ланки у великому бізнесі.

Анрі Файоль(Франція) – з його ім'ям пов'язують виникнення цієї школи – керівник великої вугледобувної компанії.

1916 Р. – книга а. Файоля «Промислове і загальне адміністрування ».

До адміністративної школи відносять Ліндалла Урвіка – Англія, Алфреда Слоуна (США – «Дженерал Моторс»), Генрі Форда.

Основні результати:

  1. У всіх видах діяльності існує 14 класичних принципів управління. Чим більше організація дотримується цих принципів, тим краще для організації.

  2. Аналіз діяльності різних компаній показав, що всі вони мають універсальну класичну систему управління, для всіх характерні функції управління: планування, організація виробництва, керівництво персоналом, координація взаємодії різних структур, контроль.

  3. Систематизований підхід до управління організацією в цілому.

Недоліки:

1. Мета класичної школи – створення універсальних принципів управління. При цьому вважалося, що слідування цим принципам обовязково приведе організацію до успіху, що на практиці не підтвердилося.

2. Не приділалась увага соціальним аспектам управління.

2.Гуманістичний менеджмент

2.1. Школа людських відносин (1930—1950 рр.)

Досліджувалось значення людського чинника в діяльності організацій (фірм, підприємств).

Мері Паркер Фоллет – автор крилатих виразів:

1. Менеджмент - це забезпечення виконання робіт за допомогою інших осіб.

2. Не чіпляйтесь за свої плани.

Елтон Мейо (експеримент у Хоторні тривав 6 років 1927-1933 рр., на заводі Вестерн Електрік) - дослідження показали, що чітко розроблені робочі операції і хороша заробітна платня не завжди вели до підвищення продуктивності праці, як вважали представники школи наукового управління.

Відносини між людьми, які встановлювалися в ході взаємодій між ними під час роботи, могли перевершити, і часто перевершували, зусилля керівника.

Іноді працівники реагували набагато сильніше на тиск з боку колег по роботі, ніж на бажання керівництва чи на матеріальні стимули.

Честер Бернард (1896-1961 рр.) ( президент великої компанії) - один з основних результатів – концепція неформальної організації, яка існує в середовищі будь-якої організації.

Висновок школи людських відносин: економічні інтереси людей не є єдиним мотивом до праці, людину можна заохотити до інтенсивнішої праці шляхом задоволення її соціальних і психологічних потреб.

Рекомендації для менеджерів – використовувати прийоми управління людськими відносинами, включаючи ефективніші дії безпосередніх начальників, консультації з працівниками і надання їм ширших можливостей спілкування на роботі.

Основний результат - застосування прийомів управління міжособовими відносинами для підвищення ступеня задоволеності працівників роботою і підвищення продуктивності праці.

2.2 Концепція людських ресурсів

Абрам Маслоу (1908-1970 рр.) вчений психолог, фізіолог, психоаналітик.- припускав, що мотивами вчинків людей є, в основному, не економічні чинники, а різні потреби, які можуть бути лише частково і побічно задоволені за допомогою грошей. Кожна людина має цілий спектр потреб.

Дуглас МакГрегор (1906 -1964) припускав, що інтелектуальний потенціал середнього працівника використовується не повністю. Більшість працівників здібна до творчості і прагне реалізувати свій інтелектуальний потенціал.

Концепція людських ресурсів полягає у тому, що робочі завдання повинні розроблятися менеджерами відповідно до повнішої реалізації потенціалу працівників і відповідно до потреби працівників реалізувати свій потенціал.

Основний результат: Можливе підвищення ефективності організації за рахунок підвищення ефективності використання людських ресурсів.