Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
в12.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
264.7 Кб
Скачать

4.1.Використання препарату у лікуванні анемії

Дефіцит вітаміну B12 є причиною деяких видів анемій. Вперше це виявив дослідник Уїльям Мерфів експерименті на штучно анемізованних собаках. Піддослідні собаки, яким давали в їжу велику кількість печінки, виліковувалися від анемії. Згодом вчені Джордж Уїпл, Джордж Майнот поставили перед собою завдання виділити з печінки чинник, що безпосередньо відповідає за цю лікувальну властивість. Із завданням вони впоралися, новий чинник отримав назву вітаміну B12, і всі троє учених в 1934 році були удостоєні Нобелівської премії по медицині. Хімічну структуру цієї молекули з'ясувала Дороті Ходжкин в 1956 році на підставі даних кристалографії.

4.2 Захворювання, пов’язані з недостачею вітаміну

Вітамін B12 всмоктується в основному в нижній частині клубової кишки. На всмоктування вітаміну в сильній мірі впливає вироблення шлунком внутрішнього чинника Касла. Мегалобластична анемія може бути викликана недостатнім вжитком вітаміну B12 в їжу, недостатнім виробництвом в організмі внутрішнього чинника Касла (перніциозна анемія), патологічними процесами в термінальній частині клубової кишки з порушенням всмоктування або конкуренцією за вітамін B12 з боку стрічкових черв'яків або бактерій (наприклад, при синдромі сліпої петлі). При дефіциті вітаміну B12 на тлі анемічної клінічної картини або без неї можуть виникнути і неврологічні розлади, у тому числі демієлінізація і необоротна загибель нервових клітин. Симптомами такої патології є оніміння або колення кінцівок і атаксія. У 2000 і 2002 року американська асоціація психіатрів в своєму журналі American Journal of Psychiatry опублікувала результати досліджень, що говорять про вплив дефіциту вітаміну B12 на появу клінічних депресій у літніх пацієнтів.Звичайно дефіцит вітаміну B12 лікують внутрішньом'язовими ін'єкціями препарату ціанокобаламіна. Останнім часом була доведена достатня ефективність пероральної компенсації дефіциту харчовими добавками в достатній дозі. Звичайний добовий вжиток вітаміну B12 середньою людиною з розвиненої країни складає приблизно 5—7 мкг. Якщо ж давати вітамін в кількості 1000—2000 мкг в день, він всмоктуватиметься і при патології клубової кишки, і при дефіциті внутрішнього чинника Касла. Розроблена спеціальна діагностична методика по виявленню недостатності внутрішнього чинника Касла, так званий Тест Шиллінга, але потрібний для її виконання реактив доки залишається дуже дорогим і рідким

Висновок

Вітаміни не мають органічної цінності, але входять до складу коферментів і гормонів, і таким чином служать надзвичайно важливим компонентом системи обміну речовин і мають виключно важливе значення для для нормальної життєдіяльності. Так як вітаміни не синтезуються в організмі, їх відносять до незамінних факторів харчування. А значить вони повинні регулярно надходити з їжею. Тривала відсутність в їжі хоча б одного з вітамінів призводить до розвитку захворювань. При недостатньому надходженні вітамінів підвищується стомлюваність, знижується працездатність і опірність організму.

Список використаної літератури

  1. Промышленная микробиология: Учеб. пособие для вузов П 81 по спец. “Микробиология” и “Биология” / З.А.Аркадьева, А.М. Безбородов, И.Н.Блохина и ДР.; Под ред.. Н.С. Егорова. – М.:Высш. шк., 1989. – 688 с.: ил.

  2. Н.А. Шмалько, И.И. Уварова, Ю.Ф. Осляков. Амарантовая мука – антиоксидантная добавка для макаронных изделий, обогащенных β–каротином // Пищевая технология. – 2004г. – №5–6. – ст. 39–41.

  3. К.К. Полянский, Л.В. Голубева, О.И. Дол матова, Д.В. Дорохина. Изучение реологических свойств видов молочных консервов с β–каротином // Пищевая технология. – 2001г. – №1. – ст. 28–29.

  4. Никтин Г.А. Биохимические основы микробиологических производств: Учеб. пособие. – Киев: Вища школа. Головное изд-во, 1981. – 312 с.

  5. Елинов Н.П. Основы биотехнологии. Издательская фирма “Наука” СПБ 1995г. 600 стр. 166 ил.

  6. Голубев В.Н., Жиганов И.Н. Пищевая биотехнология. – М.: ДеЛи принт, 2001. – 123 с.

Додаток 1

 Технологічна схема виготовлення кормового концентрату вітаміну В12 метановим бродінням.

 

Додаток 2

Принципово-технологічна схема виготовлення кормового концентрату вітаміну В12 метановим бродінням.

25