Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
в12.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
264.7 Кб
Скачать

3.Очистка вітаміну в12

Водний розчин вітаміну В12 охолоджують, доводять рН до 6,8-7,0 50%-ним розчином NaОН. До розчину додають Al2(SO4)3·18Н2О і безводний FeCl3 для коагуляції білків і фільтрують через фільтр-прес. Очищення розчину проводять  на іонообмінній смолі СГ-1, з якої кобаламін елюють розчином аміаку. Далі проводять додаткове очищення водного розчину вітаміну органічними розчинниками, упарювання і очистку на колонці з Аl2О3. З окису алюмінію кобаламін елюють водним ацетоном. При цьому КО-В12 може бути відділений від CN- і оксикобаламіну.

3.1.Відділення та кристалізація вітаміну в12

До водно-ацетонових розчину  вітаміну додають ацетон і витримують при 3-4° С 24-48 годин. Випадаючі кристали вітаміну відфільтровують, промивають сухим ацетоном і сірчаним ефіром і сушать у вакуум-ексикаторі над Р2О5. Для запобігання розкладання КО-В12 всі операції необхідно проводити в сильно затемнених приміщеннях або при червоному світлі. Таким чином, можна отримати не тільки суміш CN- і оксикобаламінів, але і коферментну форму, яка володіє високим терапевтичним ефектом. Для хімічного очищення вітаміну В12 використовується його здатність утворювати аддукти з фенолом і резорцином. При цьому способі відділення вітаміну В12 від супутніх йому факторів спрощується. Промисловий концентрат ціанкобаламіну обробляють водним розчином резорцину (або фенолу), виділяють комплекс вітаміну В12 з резорцином (або фенолом), далі розкладають його і отримують кристалічний препарат. Промисловість України випускає різні форми лікувальних препаратів кобаламінів: ампули зі стерильним розчином CN-В12, приготованого на 0,9%-вому розчині NаСl, таблетки СN-В12 в суміші з фолієвою кислотою, таблетки (муковіту), що містять CN-В12 і мукопротеїд (внутрішній фактор) [1]. Лікувальні препарати в ампулах: камполон, антианемін і гепавіт - містять водний екстракт печінки великої рогатої худоби. Перспективні дослідження  по мутагенезу пропіоновокислих бактерій як один із способів підвищення продуктивності штаму, а також перевірки та впровадження у виробничі умови інших продуцентів, що здатні рости на дешевій нехарчовій сировині. Промислове одержання  в Україні вітаміну В12 за допомогою пропіоновокислих бактерій дозволяє повністю задовольнити потреби медицини в нашій країні. Для збагачення кисломолочних  продуктів вітаміном В12 використовують пропіоновокислі бактерії як у чистому вигляді, так і у вигляді концентрату, приготованого на молочній сироватці.

4.Використання препарату

В якості ілюстрації широти клінічного застосування вітаміну В 12 можна навести цитату з «Інструкції щодо застосування вітаміну В 12», затвердженої фармакологічним комітетом Вченої ради МОЗ СРСР 29 червня 1955: · «Вітамін В 12 являє собою кристалічну речовину червоного кольору, що володіє вираженим кровотворним дією в мізерно малих дозах. Застосування показано при таких захворюваннях: · Хвороба Аддісон-Бірмера, включаючи випадки з порушенням функцій нервової системи · Спру (тропічна і нетропічних форми) · Мегалобластична анемія у дітей · Рекомендується випробувати: · Променева хвороба · Гиперхромная макроцитарная анемія · Анемії канкрозние · Анемії після резекції шлунка · Анемії різного походження в передопераційному періоді · Анемії макроцитарних гастроентерогенние · Гострі хронічні гепатити та цирози печінки · Токсичні анемії » Питання про те, чи діє вітамін В 12 безпосередньо на кістковий мозок, або його роль полягає лише в активації фолієвої кислоти шляхом переведення її в фолінову. У дослідах Астальді, Вальдіні і фругон (1948), Томпсона (1952), Нівега (1953) з культурами тканин показали, що печінкові екстракти, також як і фолевая кислота в чистому вигляді, будучи додані до культури кісткового мозку хворих перніциозної анемією в стадії загострення сприяють прискоренню визрівання мегалобластов і появі нормобластов, в той час як кристалічний вітамін В 12 виявився неефективним.

Вітамін В12 бере безпосередню участь в утилізації та виведенні з організму кінцевих продуктів обміну ряду сполук. Порушення цього процесу при недостатній забезпеченості організму вітаміном В12 веде до накопичення аномальних вуглецевих фрагментів, які, включаючись в структуру зовнішньої оболонку нервів, викликають її поступове руйнування, наслідком чого є розвиток різних неврологічних дефектів.

Також, вітамін В12 бере участь у синтезі ДНК, деяких амінокислот, регулює обмін жирів і вуглеводів, а також активує кровотворення. Проникаючи з крові матері в організм плода, цей вітамін накопичується в його печінці, утворюючи свого роду «недоторканний запас». Такого запасу в нормі зазвичай вистачає на цілий рік життя після народження. Саме тому (а також для запобігання розвитку анемії у матері) раціон вагітної жінки повинен містити адекватну кількість ціанкобаламін.

Джерела

Вітамін В12 міститься тільки в їжі тваринного походження. Серед харчових продуктів з високим вмістом вітаміну В12 можна назвати яловичу печінку і м'ясо, рибу і морепродукти, молоко, різні сорти твердого та м'якого сиру.

Добова норма

Добова потреба вагітних і годуючих жінок у вітаміні В12 - 4 мкг. Зазвичай його запасів у печінці людини цілком достатньо, щоб оберегти від розвитку авітамінозу протягом 1-2 років. Однак під час вагітності всі вітаміни в тому числі і В12, витрачаються не тільки організмом жінки, але і організмом плоду, тому при недостатньому надходженні вітаміну у майбутньої мами може дуже швидко розвинутися його дефіцит.

Дефіцит вітаміну В12

Потреба нашого організму у вітаміні В12 мінімальна. Проте дефіцит цього вітаміну дуже небезпечний: він призводить до недокрів'я (анемії) і змін нервової тканини. Зовнішні прояви дефіциту вітаміну В12 розвиваються поступово. З'являється загальна слабкість, швидка стомлюваність, нездужання, поганий настрій, дратівливість, втрата апетиту, порушення моторики кишечника, запори, оніміння і поколювання в кистях рук і ступнях ніг, запаморочення, порушення серцевого ритму. В деяких випадках може розвинутися анемія і дегенерація спинного мозку, що призводить до зниження чутливості, паралічів і порушень функції тазових органів. Якщо своєчасно не розпізнати цей стан, можуть розвинутися серйозні порушення психіки, наприклад розсіяний склероз - важка нервова хвороба, яка веде до прогресуючих паралічів. При постійній нестачі вітаміну В12 перші ознаки його дефіциту можуть проявитися лише через кілька років. Тому причину поганого настрою і дратівливості через дрібниці можна шукати в нераціональному харчуванні, що викликала брак цього вітаміну.

Надлишок вітаміну В12

Незважаючи на те, що вітамін В12 накопичується в печінці, його передозування малоймовірне, тому не слід боятися вживати продукти, що містять цей вітамін, одночасно з полівітамінними препаратами.