Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
o_l.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
250.37 Кб
Скачать

5.Конструкція та особливості експлуатації горизонтальних, сферичних та резервуарів із синтетичних матеріалів/

  1. Горизонтальні  циліндричні  резервуари  виготовляє більшою частиною невеликої ємності, до 300 м3. У порівнянні з вертикальними циліндричними  резервуарами , в них можна значно збільшити внутрішнє надлишкове тиск і тим самим різко зменшити втрати легких фракцій.

  2. При діаметрі циліндричної частини  резервуарів  д© 3,25 м їх можна перевозити залізничним транспортом повністю виготовленими на заводах.

  3. Горизонтальні  циліндричні  резервуари  бувають надземні, наземні і підземні.

  4. Горизонтальний   резервуар  складається з циліндричної частини - корпусу, днища і опор. Обичайки корпусу виконують з листів або леїт гарячекатаної рулонної сталі. Застосовують листи шириною 1500-1800 мм і більше. Всі зварні з'єднання здійснюють встик.

  5. Плоскі днища застосовують при внутрішньому тиску до 0,4 кгс/см2; пологі конічні - при тиску до 0,7 кгс/см2; сферичні - до 2 кгс/см2 і еліпсоподібні – до 20 кгс/см2.

  6. Сферичні резервуари призначені для зберігання зріджених газів під високим надлишковим внутрішнім тиском від 0,25 до 2,0 МПа. Обсяг їх коливається від 600 до 4000 м3. Проектування сферичних резервуарів (рис. 53) виконується з урахуванням вимог СНиП 2.09.03 - 85 «Спорудження промислових підприємств» та СНиП П-23-81 «Сталеві конструкції». Вибір матеріалів залежить від температури навколишнього середовища і температури продукту. Основним елементом конструкції сферичного резервуара є оболонка, яку збирають з пелюсток двоякою кривизни, а також купола і днища. Сферичні резервуари більш складні у виготовленні, ніж циліндричні, при цьому трудомісткість їх виготовлення визначається, насамперед, прийнятою схемою розкрою сфери, яка найчастіше приймається екваторіально-меридіональної або меридіональної. Елементи оболонки (пелюстки) товщиною до 36 мм вальцюють в холодному стані на кульових вальцах, при більшій товщині штампують в гарячому стані на пресах. Спочатку пелюстки з'єднуються на прихватках і утворюють сферу. Потім їх зварюють автоматами за допомогою спеціальних маніпуляторів-обертачів, які дозволяють виконувати зварні шви в нижньому положенні. Для великих резервуарів (обсягом 2 тис. М3 і більше) допускається монтаж сферичних резервуарів без застосування маніпуляторів. Сферичні резервуари найчастіше спираються на систему стійок, виконуваних з труб або двотаврів і приварюється до пелюсток оболонки. Така конструкція опор забезпечує достатню свободу температурних деформацій оболонки. Кількість пелюстків в екваторіальному перетині має бути кратним числу опорних стійок, а їх ширина залежить від розмірів стандартних листів.

6. Забезпечення екологічної безпеки технологічного обладнання: обстеження та дефектоскопія резервуарів.

Підвищення надійності сталевих резервуарів для нафтопродуктів неможливе без аналізу статистики відмов існуючих конструкцій. Порушення працездатності відбувається у більшості випадків через корозійні пошкодження металевої оболонки або в перші роки експлуатації внаслідок дефектів виготовлення. В процесі експлуатації технологічне обладнання об’єктів паливозабезпечення витримує дію на нього атмосферних опадів, підземних вод, газоподібних середовищ, блукаючих струмів, мікроорганізмів та інших факторів.

Резервуари, які перебувають в експлуатації, підлягають періодичному обстеженню і дефектоскопії для визначення їхнього дійсного технічного стану. Повна дефектоскопія резервуарів проводиться при виявленні значних дефектів (великі корозійні пошкодження, тріщини корпусу тощо) і по закінченню строку служби резервуарів. При повній дефектоскопії резервуарів крім проведення робіт, які передбачені регламентом ТО необхідно: виміряти товщину стінок, покрівлі і дна резервуарів; визначити геометричну форму резервуарів; проконтролювати зварні з’єднання фізичними методами; виконати механічні випробування і металографічні дослідження металу і зварних з’єднань; провести хімічний аналіз металу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]