Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
262.66 Кб
Скачать

12.2. Навчальні завдання

  1. Перевірити правильність нарахування податків та відображення в обліку розрахунків за податками й платежами.

  2. Відобразити в журналі ревізора виявленні факти порушень чинних законодавчих та нормативних актів, відомості про винних осіб, суми збитку та інші дані, передбачені структурою документа.

  3. Узагальнити виявлені порушення і недоліки в окремому розділі акта ревізії.

Методичні вказівки до виконання завдань

Для виконання завдань потрібно вивчити теоретичний матеріал за темою, особливо нормативні документи.

Для вирішення задачі 1 треба мати на увазі, що платник ПДВ визначає податковий період у разі, якщо він має обсяг операцій менший від 7200 неоподатковуваних мінімумів за останні 12 місяців.

Під час розгляду задачі 2 слід ураховувати повне відображення операцій з повернення продукції (товару) від покупця, у тому числі й записи сум ПДВ (згідно зі ст. 4.5 Закону України «Про податок на додану вартість»).

У разі порушення угоди з постачальником про повернення тари (задача 3) суму ПДВ, що стосується тари, необхідно включати в базу оподаткування як дохід.

У випадках ліквідації та ремонту об’єктів основних засобів (задачі 4—5) операції треба розглядати відповідно до ст. 4.9 і п. 7.4.4 Закону України «Про податок на додану вартість».

Вирішення задачі 6 потребує перевірки правильності визначення обсягу сплати до бюджету сум ПДВ.

Для вирішення задачі 7 треба користуватися п. 5.3.1, п. 7.11 і п. 5.4.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», де передбачені обмеження витрат на подібні заходи.

Згідно з цим законом витрати на ремонт основних засобів можуть включатися до валових витрат у розмірі не більше 5 % вартості основних засобів на початок звітного періоду, а решта витрат відноситься на збільшення балансової вартості груп 2 і 3 та об’єктів основних засобів групи 1 (задача 8).

Умова задачі 10 потребує перевірки правильності відображення платником податку на прибуток заборгованості покупця. При цьому треба керуватися ст. 12 п. 12.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

При розгляді умови задачі 14 треба мати на увазі, що сума прибуткового податку зменшується на 50 % одному з батьків (опікунів, піклувальників), якщо працівники мають на утриманні трьох і більше дітей віком до 16 років і ця пільга зберігається до кінця року, у якому діти досягли 16-річного віку.

У задачі 15 треба перевірити правильність нарахування комунального податку.

Навчальний матеріал для виконання завдання

1. У вступній частині декларації з ПДВ платником зазначено податковий період — квартал. За попередні 12 календарних місяців обсяг оподаткованих операцій платника з урахуванням ПДВ перевищує 7200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Фактичний обсяг таких операцій за податковий період становить 120 000 грн.

2. Покупець повернув частину товару у зв’язку з їхньою невідповідністю за якістю та відмовився робити їм заміну на інші. Сума поставки становить 10 000 грн, повернуто товарів на суму 2000 грн. У бухгалтерському обліку підприємства, що продавало товар, відображено тільки повернення товару (Д-т рахунку 26 «Готова продукція»).

3. Підприємство отримало від постачальника сировину в тарі вартістю 1400 грн, яка згідно з договором має бути повернута постачальнику. Але протягом строку позовної давності цього не було зроблено.

4. На заводі за рішенням керівників були ліквідовані об’єкти основних виробничих фондів за балансовою вартістю 2000 грн. Звичайна ціна цих об’єктів на момент ліквідації — 2800 грн. У бухгалтерському обліку зроблено записи:

Д-т рахунку 976 «Списання необоротних активів» — 2000 грн.

К-т рахунку 109 «Інші основні засоби» — 2000 грн.

5. Для потреб основної діяльності підприємством використано матеріал за обліковими цінами на суму 6100 грн, а на капітальний ремонт бази відпочинку — на суму 2200 грн. Бухгалтерські записи:

Д-т рахунку 23 «Виробництво» — 6100 грн.

Д-т рахунку 94 «Інші витрати операційної діяльності» — 2200 грн.

К-т рахунку 20 «Виробничі запаси» — 8300 грн.

6. Підприємство реалізувало готову продукцію собівартістю 9280 грн за цінами продажу (без ПДВ) на суму 13640 грн. Інша реалізація становить 600 грн. Придбано та введено в експлуатацію основних засобів на суму 4200 грн (без ПДВ). Купівельна ціна матеріалів, які підприємство відвантажило як зайві, становить 950 грн (без ПДВ). Сплачено постачальникам за матеріали, які витрачено на виробництво — 11 580 грн, за основні засоби — 5040 грн. У бухгалтерії підприємства підрахували, що до бюджету потрібно сплатити ПДВ у сумі 1040 грн.

7. До валових витрат включені витрати на організацію та проведення презентацій, придбання подарунків для запрошених на суму 10 000 грн.

8. Балансова вартість групи основних засобів підприємства на початок звітного року становила 5000 тис. грн. Бухгалтер С. М. Сам­соненко включив до валових витрат І кварталу звітного року витрати на ремонт основних засобів в сумі 320 тис. грн, а в бухгалтерському обліку зробив такий запис:

Д-т 15 «Капітальні інвестиції». К-т 63 «Розрахунки з поста- чальниками та підрядниками».

9. Згідно з відвантажувальниими документами продукція передана покупцеві 30 грудня минулого року, а оплата за неї надійшла на поточний рахунок підприємства відповідно до виписки банку 3 січня п. р. Обсяг цієї продукції був включений бухгалтерією підприємства до обсягів реалізації і валових доходів у січні п. р.

10. 20 лютого поточного року підприємство відвантажило продукцію на суму 8400 грн згідно з угодою, однією з умов якої є оплата протягом 10 днів з моменту відвантаження. Бухгалтер О. К. Косенко в декларації за І квартал п. р. включив вартість цієї партії продукції до зменшення валового доходу під приводом того, що покупець затримує оплату. Платник податку не звертався ні до нотаріуса, ні до суду.

11. На підприємстві «Токай» відбулася реалізація продукції без оплати її вартості в обмін на надані послуги загальною сумою на 10 000 грн, у тому числі як експортні поставки на суму 2000 грн. У розрахунок акцизного збору за січень п. р. вартість експортних поставок була включена до неоподаткованого обороту з реалізації товарів. Ставка акцизного збору становить 15 %.

12. Покупцям фабрики відвантажено 1400 пальто з натуральної шкіри, договірна ціна партії — 17 360 грн. Ставка акцизного збору на одяг з натуральної шкіри — 35 %. Бухгалтерія фабрики визначила розмір акцизного збору в сумі 9343 грн.

13. Підприємство зареєстроване як платник єдиного податку під час розрахунку суми податку за І квартал п. р. вказало такі дані:

а) доходи від здійснення господарських операцій — 200 000 грн;

б) сума єдиного податку — 14 000 грн;

в) підприємство є платником ПДВ;

г) сплачено до бюджету суми єдиного податку:

за І місяць кварталу — 18 числа місяця в сумі 3000 грн;

за ІІ місяць кварталу — 22 числа місяця в сумі 5000 грн;

за ІІІ місяць кварталу — 16 числа місяця в сумі 6000 грн.

14. Працівник підприємства І. І. Кійко має на утриманні чотирьох дітей віком до 16 років. До бухгалтерії підприємства працівником було подано документи про склад сім’ї в березні п. р., а бухгалтер зменшила оподатковуваний дохід із січня цього року. Перевіркою виявлено, що в серпні минулого року ця пільга була знята у зв’язку з досягненням однією дитиною 16-річного віку.

15. Середньоспискова чисельність працюючих в ІV кварталі минулого року становила 130 осіб, у тому числі штатних — 90, з них потерпілих від Чорнобильської катастрофи — 12, позаштат­них — 40. Нараховано заробітної плати за ІV квартал — 74 000 грн, у тому числі штатним працівникам — 52 100 грн. Нарахований за ІV квартал минулого року комунальний податок у сумі 5210 грн сплачено до бюджету 20 січня п. р.

Соседние файлы в папке verstka