Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судово.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
76.53 Кб
Скачать

4. Відмінності судово-бухгалтерської експертизи від ревізії

Дві співвідносні форми застосування спеціальних бухгалтерських пізнань в юридичній практиці мають як схожість, так і відмінності.

Загальне в документальної ревізії та судово-бухгалтерської експертизи виявляється в наступному:

1) документальна ревізія і судово-бухгалтерська експертиза проводяться фахівцями в галузі бухгалтерського обліку;

2) працюють над матеріалами одного і того ж характеру, тобто з первинними документами та обліковими регістрами;

3) досліджують однорідні господарські операції, відображені в бухгалтерських документах;

4) застосовують в основному одні і ті ж прийоми дослідження матеріалів, якими вони володіють як фахівці-бухгалтери.

Крім того, якщо ревізія проводиться на вимогу правоохоронних органів, то план роботи експерта-бухгалтера та ревізора визначається сформульованими слідчим питаннями і завданнями; діяльність їх проходить в контакті зі слідчим, який проводить розслідування у справі, у зв'язку з яким проводиться експертиза чи ревізія.

Відмінності між судово-бухгалтерською експертизою і ревізією проявляються з таких підстав (рис. 5):

1. Процесуальна сутність аналізованих форм використання спеціальних знань в області бухгалтерського обліку і контролю. Звичайна документальна ревізія проводиться поза зв'язку з кримінальною чи цивільною справою і тому не є однією з форм використання спеціальних знань у кримінальному чи цивільному процесі.

Документальна ревізія, проведена на вимогу слідчого, як і судово-бухгалтерська експертиза, є однією з форм використання спеціальних знань у судочинстві. Однак, на відміну від судово-бухгалтерської експертизи, проведення документальної ревізії не регламентується процесуальним законом і, отже, вона представляє собою позапроцесуальних форму використання спеціальних знань.Документальна ревізія, проведена на вимогу слідчого, будучи способом збирання доказів, залишається по своїй суті формою подальшого господарського контролю. Судово-бухгалтерська експертиза не належить до форм фінансового контролю.

2. Суб'єкт. Ревізія здійснюється ревізійною комісією, ревізором або аудитором, які є посадовими особами, їх права, обов'язки і відповідальність визначені відповідними інструкціями. У суді і на попередньому слідстві ревізор виступає в ролі свідка і дає свідчення.

Суб'єктом судово-бухгалтерської експертизи виступає експерт-бухгалтер, який не є посадовою особою, а самостійним процесуальним.На попередньому слідстві і в суді експерт-бухгалтер дає не показання, а висновок на підставі своїх знань, що регламентується Кримінально-процесуальним кодексом Республіки Білорусь.

Крім того, експерт-бухгалтер є активним учасником процесу. Зокрема, в межах своєї компетенції з дозволу слідчого (суду) має право задавати питання обвинуваченим та свідкам.

3. Підстави для призначення документальної ревізії та судово-бухгалтерської експертизи. Підставою для призначення ревізії, проведеної з ініціативи господарських або спеціальних контрольних органів, є план ревізійної роботи (планова ревізія) або повідомлення про різні порушення у підвідомчих організаціях. Підставою для проведення ревізії, проведеної на вимогу слідчого або суду, є відомості, отримані при розслідуванні або судовому розгляді, про такі обставини, які можливо виявити тільки за допомогою спеціальних знань ревізора.

Підставою для призначення судово-бухгалтерської експертизи служать такі обставини справи, для правильної оцінки яких слідчим або судом необхідно висновок експерта-бухгалтера.

4. Підстави для проведення ревізії і судово-бухгалтерської експертизи. Підставою для проведення ревізії, яка призначається з ініціативи господарських і контрольних органів, є наказ керівника вищестоящої або контрольної організації. У тих випадках, коли ревізія проводиться за ініціативою слідчого або суду, також видається відповідний наказ, проте підставою для його видання є вимога (постанова, визначення) слідчого або суду. Підставою для проведення судово-бухгалтерської експертизи служить тільки постанова слідчого або визначення суду.

5. Фактори, що визначають обсяг роботи ревізора або експерта. Обсяг роботи під час ревізії, проведеної з ініціативи господарських чи контрольних органів, визначається на розсуд керівника установи, який призначив ревізію.

Обсяг ревізії, яка призначається на вимогу суду або органів слідства, залежить від їх завдання. Однак і в цьому випадку керівникустанови при призначенні ревізії може включити в її програму більш широкий у порівнянні із завданням коло питань.

Обсяг судово-бухгалтерської експертизи у всіх випадках обмежений питаннями слідчого або суду.

6. Об'єктами дослідження звичайної документальної ревізії є бухгалтерські документи, регістри, матеріали інвентаризацій і періодичної звітності, а також документи і записи оперативного обліку, які перебувають у перевіреній організації.

При ревізії, проведеної на вимогу суду або органів слідства, разом з цими документами ревізор може використовувати і матеріали справи (документацію, вилучення і залучення до кримінальної або цивільній справі). Він може аналізувати також специфічні об'єкти - документи неофіційного обліку, записи «особистої бухгалтерії», чорнові записи матеріально відповідальних осіб. Використання при такій ревізії частини матеріалів справи наближає її до судово-бухгалтерській експертизі. Експерт-бухгалтер може досліджувати лише матеріали справи і не має права самостійно звертатися до документів, що знаходяться в тій чи іншій організації. При цьому деякі матеріали справи (акти ревізій, в певній частині висновки інших експертів, показання свідків і обвинувачуваних), будучи об'єктами дослідження експерта-бухгалтера, не можуть бути об'єктами документальної ревізії.

7. Цілі і завдання. Головне завдання ревізора - перевірити і виявити факти злочинного характеру. Експерт же прагне максимально, повно і правильно дати висновок з поставлених питань. Основна мета експерта-бухгалтера - дати обгрунтований висновок на поставлені перед ним питання з даного органами суду і слідства справі, а ревізора - перевірити, чи мали місце зловживання, порушення, а якщо мали, то виявити їх у повному обсязі.

8. Методи дослідження. Ревізор при виконанні завдання слідчого або суду за погодженням з ними застосовує методи фактичної перевірки. Експерт-бухгалтер не може вдаватися до методів фактичного контролю навіть при згоді на те слідчого або суду.

9. Оформлення результатів. За результатами роботи ревізор складає акт ревізії. Результати проведення судово-бухгалтерської експертизи відображаються у висновку, що має силу джерела доказів.

Наведені розходження необхідно враховувати в практичній діяльності суду та правоохоронних органів при вирішенні питання про найбільш доцільною для даного випадку формі використання спеціальних обліково-економічних знань. За цим же ознаками визначають, які питання обліково-економічного характеру можуть бути вирішені за допомогою документальної ревізії, а які - з допомогою судово-бухгалтерської експертизи.