Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судово.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
76.53 Кб
Скачать

2. Предмет, об'єкти дослідження та методи судово-бухгалтерської експертизи

Предметом судово-бухгалтерської експертизи є відображені в первинних документах та облікових регістрах господарські операції, що стали об'єктом розслідування або судового розгляду, щодо яких експерт-бухгалтер дає висновок з питань, поставлених на його вирішення слідчим або судом.

Органи суду і слідства вдаються до допомоги судово-бухгалтерської експертизи в разі, якщо іншими засобами не можуть вирішити виникаючі питання. Експертиза полягає в дослідженні експертом пред'явлених слідчим або судом матеріалів справи.

Об'єкти судово-бухгалтерської експертизи - це закріплені у матеріалах справи і передбачені процесуальним законодавством джерела інформації.

Виходячи з характеру матеріалів, пред'явлених експерту-бухгалтеру для дослідження, об'єкти судово-бухгалтерської експертизи діляться на дві групи (рис. 3):

1) бухгалтерські документи;

2) інші матеріали кримінальної або цивільної справи.

Рис. 3. Об'єкти судово-бухгалтерської експертизи.

До бухгалтерських документів належить вся документація, в якій відбивається фінансово-господарська діяльність підприємства: первинні, накопичувальні та зведені бухгалтерські документи; облікові регістри (журнали-ордери, відомості, машинограми, меморіальні ордери і т.п.); звітність (баланси з додатками, статистичні звіти); інвентаризаційні описи та порівняльні відомості; розрахунки природних втрат.

До іншим матеріалам справи відносяться: акти ревізій та обстежень, довідки, виписки та повідомлення різних організацій, неофіційна документація, протоколи слідчих і судових дій, висновки експертів інших спеціальностей. Правильне використання інших матеріалів справи допомагає експерту з'ясувати обставини, пов'язані з процесом оформлення облікових документів, їх призначенням, умовами, за яких вони були складені, з етапами проходження документів і досконалими на їх основі діями.

Порядок і межі використання експертом-бухгалтером матеріалів першої та другої груп різні. Висновки експерта повинні бути обгрунтовані бухгалтерськими джерелами. Інші матеріали справи можуть бути використані експертом для більш точного визначення періоду дослідження, вибору методів експертизи та вирішення інших допоміжних та організаційних питань.

Метод судово-бухгалтерської експертизи - це сукупність методичних прийомів, застосовуваних при експертному дослідженні господарських операцій, відображених у бухгалтерському обліку, результати ревізій та перевірок фінансової діяльності господарюючих суб'єктів (мал. 4). Загальнонаукові методи дослідження в судово-бухгалтерській експертизі включають в себе, перш за все, аналіз і синтез, абстрагування і конкретизацію, індукцію і дедукцію, аналогію і моделювання, системний аналіз та інші методи дослідження навколишньої дійсності.

Рис. 4. Методи судово-бухгалтерської експертизи.

Конкретні наукові методичні прийоми судово-бухгалтерської експертизи - це специфічні прийоми експертного дослідження, розроблені на основі досягнень практики, а також розвитку економічної та юридичної наук. Їх можна об'єднати в три групи: документальні, розрахунково-аналітичні, узагальнення і реалізації результатів експертизи.

Документальні прийоми - це дослідження облікових документів, різні експертизи цих документів, перевірка нормативно-правової бази їх складання і т.д. Застосовують названі методичні прийоми за умови виникнення збитків від господарських операцій, які відображені в первинній документації, регістрах бухгалтерського обліку та звітності, а також стали об'єктами розслідування правоохоронними органами.

До розрахунково-аналітичним прийомів відносяться насамперед економічний аналіз, статистичні розрахунки, економіко-математичні методи.

Економічний аналіз - система наукових прийомів, використовуваних в судово-бухгалтерської експертизи для виявлення причиннихзв'язків, що зумовили конфліктні ситуації в господарських операціях і процесах, які стали об'єктами розслідування правоохоронними органами.

Статистичні розрахунки - прийоми, за допомогою яких судово-бухгалтерська експертиза може визначити якісні та кількісні характеристики досліджуваних господарських операцій і процесів, які не містяться безпосередньо в вихідної економічної інформації.Застосовуються вони при необхідності зробити уточнення наближених величин, перейти від одних величин до більш точним характеристикам кількісних зв'язків і відносин.

Економіко-математичні методи застосовуються в судово-бухгалтерській експертизі при встановленні факторів, що впливають на результати господарської діяльності, з тим, щоб врахувати їх на стадії дослідження загальних результатів роботи підприємства, а також у випадках, коли іншими способами визначити тісноту чинників важко.

Узагальнення та реалізація результатів експертизи включає зведення, угрупування, систематизований виклад результатів у висновку експерта, вивчення зацікавленими особами цих висновків, оцінку та реалізацію слідством і судом її результатів, призначення повторних або додаткових експертиз.