Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Маркшейдерія.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.26 Mб
Скачать

4.4. Маркшейдерське забезпечення буровибухових робіт

Ефективність буропідривних робіт залежить від багатьох причин і у тому числі від взаємного розташування свердловин, відстані їх від бровок уступів, висоти, кутів і характеру укосів уступів, значення лінії найменшого опору, перебура, величини і якості зарядів. В результаті маркшейдерських робіт систематично розраховують велику частину цих параметрів, що визначають загальну якість вибухів, що дозволяє для кожного кар’єру визначити їх оптимальні значення.

Загальна організація буропідривних робіт включає:

  1. отримання завдання на виробництво масового вибуху;

  2. виробництво маркшейдерсько-геологічної зйомки блоку, предмета вибуху, і складання на підставі цієї зйомки плану з вказівкою характеру порід і руд (ця операція зазвичай вже буває виконана за рахунок остаточної зйомки попереднього блоку вибуху, у момент повної зачистки підірваної маси);

  3. складання проекту розташування свердловин, первинне визначення лінії найменшого опору, глибини свердловин, величини перебуру, відстаней між свердловинами і їх рядами і попередній розрахунок зарядів;

  4. перенесення свердловин з проекту в натуру, зйомка фактичного положення пробурених свердловин і їх глибини, величин перебуру, відстаней між свердловинами і їх рядами, видалення свердловин першого ряду від бровки уступу, значення лінії найменшого опору і кутів укосів уступів;

  5. складання профілів, остаточний розрахунок зарядів і визначення очікуваного об'єму висаджуваної гірської маси;

  6. затвердження керівництвом кар'єру проекту вибуху і передача його у вибуховий цех на виконання;

  7. визначення результатів вибуху, його ефективності, об’єму підірваної гірничої маси в розпушеному стані, величини і кута розвалу, лінії і кута відколу, коефіцієнта розпушення, продуктивності свердловини, питомої витрати ВР, чистоти відриву порід по підошві;

  8. складання графічної документації, звітність і облік кінцевих результатів буропідривних робіт.

Розглянемо зміст операцій, які виконує маркшейдерський відділ кар'єру.

На основі і в повній відповідності із затвердженим календарним планом гірничих робіт, головний інженер і маркшейдер складають завдання на виробництво масового вибуху на тій або іншій ділянці кар'єру. Це завдання оформляється на викопіровці з основного маркшейдерського плану М 1:1000. Потім робиться горизонтальна, вертикальна і в деяких випадках профільна зйомка цієї ділянки із зарисовкою його геології. Остання виконується і показується на плані до опису.

Горизонтальна зйомка виконується із точки зйомочної мережі з якої можна спостерігати всю ділянку БВР. При цьому знімається верхня і нижня бровки уступу і його майданчик.

Висотна зйомка виконується за допомогою тригонометричного нівелювання, при цьому точки на майданчиках уступів мають бути набрані не рідше чим через 20-25 м.

Після цього на плані блоку в робочому масштабі у буропідривному цеху складають проект розташування свердловин.

По свердловинах першого ряду складають профілі перпендикулярно до лінії нижньої бровки уступу з вказівкою геологічних особливостей і усіх деталей цього уступу.

За цим проектом роблять первинне визначення лінії найменшого опору нормально до площини укосу або по підошві уступу, глибини свердловин з урахуванням встановленої величини перебуру, відстаней між свердловинами і їх рядами, видалення свердловин від верхньої бровки уступу і роблять попередній розрахунок зарядів.

Висотні відмітки точок визначають за формулою:

(4.8)

де ‒ висотна відмітка пункту зйомочної мережі;

‒перевищення точки відносно пункту зйомки.

Визначають значення ЛОПП. Для цього будують вертикальні розрізи по свердловинам. По цим розрізам проводять бракування (недобур, викривлення) пробурених свердловин. ЛОПП визначається графічно як горизонтальна відстань по підошві уступу від нижньої бровки до першої похилої свердловини.

Розраховують на кожній ділянці між лініями вертикальних розрізів фактичну висоту уступу:

(4.9)

де ‒ висотна відмітка верхньої бровки;

‒відмітка нижньої бровки уступу.

Перебур (недобур) свердловини визначається як різниця між глибиною свердловини і висотою уступу:

(4.10)

Обчислюють за планом способом горизонтальних перерізів об'єм блоку що підривається за формулою:

(4.11)

де – горизонтальна площа верхнього контуру блоку;

‒площа нижнього контуру;

‒середня висота блоку.

Визначають загальну довжину буріння як суму довжин пробурених свердловин:

(4.12)

Обчислюють вихід гірничої маси на 1 м свердловини:

(4.13)

Рис. 4.4. Винос свердловин в натуру

Приклад параметри буріння свердловин на блоці наведено в табл. 4.2.

Таблиця 4.2