Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал курсач потенціал.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
834.05 Кб
Скачать

Розділ II. Діагностика фінансово-економічного потенціалу дп «ємільчинське лісове господарство».

2.1. Організаційно-правова характеристика дп «Ємільчинське лісове господарство».

Ємільчинське лісове господарство, колишній Ємільчинський лісгосп, було створене у 1924 році. До його складу увійшли Гноївська, Жужельська, Гартівська, Глумчанська, Ємільчинська і Чмелівська дачі. У 1960 році згідно Постанови РМ УССР від 30 листопада 1959 року за №1834 Ємільчинське лісове господарство було реорганізоване в лісгоспзаг. В теперішній час входить до Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства і розташоване в північно-західній частині Житомирської області на території Ємільчинського та Новоград-Волинського адміністративних районів.

Загальна площа лісів держлісфонду Ємільчинського державного лісового господарства складає 50609 га, в тому числі покрита лісом - 46552 га тобто 92% від загальної площі.

За характером рельєфу територія держлісгоспу являє собою рівнину з незначними підвищеннями і котловидними впадинами. Лісові масиви віднесені до рівнинних лісів. Болота займають 2218 га.

В адміністративно-господарському відношенні територія держлісгоспу поділена на 7 лісництв Кочичинське, Жужельське, Гартівське, Глумчанське, Ємільчинське, Королівське та Барашівське, два нижні склади: нижній склад станції Жужель, нижній склад станції Яблунець та транспортний цех. Які підпорядковуються конторі лісгоспу. (Додаток Д)

Річний обсяг лісовідновлювальних робіт – 330 га.

Річна розрахункова лісосіка становить 102,4 тис. мв тому числі від рубок головного користування 70,4 тис. мта від рубок догляду за лісом – 32 тис. м.

Підприємство займається лісництвом та лісозаготівлею, веденням мисливського господарства, а також займається виробничою, соціальною, інноваційною, зовнішньоекономічною, торгівельною у сфері роздрібної та оптової торгівлі та сільськогосподарською діяльністю.

Підприємство в основному є виробником сировини та продуктів первинної переробки. Серед основних видів продукції, що виготовляються Ємільчинським державним лісовим господарством є: лісоматеріали круглі для виробітку пиломатеріалів і заготовок, для ліній зв’язку і електропередач, для будівництва, фансировина для лущіння і стругання, дров’яна сировина для технологічних потреб, дрова для опалення, пиломатеріали, заготовки для паркету, заготовки пилені дубові, штахет, ламель паркетна дубова, столярні вироби.

Крім того лісове господарство займається підсобним господарством: відгодівлею ВРХ, свиней, вирощуванням овець та бджільництвом. [6]

Для працівників підприємства працює їдальня, магазин, оздоровчий комплекс. Обіди працівникам відпускаються за пільговими цінами. Щорічно працівники підприємства мають можливість відпочивати в санаторно-курортних закладах за значно зниженою вартістю путівок.

Значна увага на підприємстві приділяється охороні праці та виробничому навчанню. Працівники лісового господарства забезпечуються спецодягом та засобами гігієни.

ДП «Ємільчинське лісове господарство» має лінійно-функціональну структуру управління (Додаток Е). Органом управління підприємства є його директор. Наймання директора здійснюється Органом управління майном шляхом укладання з ним контракту в установленому законом порядку. Підприємство за погодженням з Управлінням визначає структуру управління і штати. Директор самостійно вирішує всі питання діяльності підприємства, за винятком тих, що віднесені до компетенції Органу управління майном. Орган управління майном не має права втручатися в оперативну і господарську діяльність підприємства. [6]

Директор особисто контролює роботу відділу кадрів, йому підзвітні головний лісничий та головний інженер, які є, відповідно, першим та другим заступником директора. Заступники директора, начальники відділів, головні спеціалісти, спеціалісти і лісова охорона, керівники структурних підрозділів, які відають питаннями використання, відтворення, охорони і захисту лісів, ведення мисливського господарства є одночасно за посадою старшими інспекторами по контролю у галузі ведення лісового та мисливського господарства. Заступники директора, головні спеціалісти призначаються та звільняються з посади директором за погодженням з Управлінням , інші працівники апарату управління і структурних підрозділів підприємства, а також старші майстри та майстри призначаються та звільняються директором.

Кожен відділ підприємства перебуває у взаємозв’язку з іншими відділами завдяки обміну інформацією між ними, так, для прикладу, бухгалтерія збирає, систематизує та здійснює обробку первинних документів, які складаються в інших відділах в процесі їхнього функціонування. Після систематизації первинних документів і складання звітів, результати роботи кожного з відділів надаються головному економісту, головному бухгалтеру, головному механіку та заміснику директора по охороні та захисту лісу. Кожен з них аналізує отриману інформацію, виявляє причини відхилень, погоджує їх з іншими керівниками та складає звіт який подається відповідно головному лісничому чи головному інженеру або особисто директору. Головний інженер та головний лісничий звітують директору підприємства про результати роботи в межах своїх обов’язків.

В організаційній структурі підприємства діють паралельні функціональні повноваження. Функціональні повноваження директора мають ознаки узаконених та обов’язкових з’ясувань.

Серед основних недоліків даної структури управління є складність взаємодії керівників різних рівнів, відсутність можливості швидко реагувати на зміни умов зовнішнього середовища, необхідність частих узгоджень проектів рішень на вищому рівні керівництва, а отже, й збільшення часу на їх прийняття, не забезпечується гнучкість взаємовідносин між підрозділами, відповідальність за загальний результат лежить тільки на вищому рівні керівництва, обмежені масштаби підприємництва та інновацій.

Розрахуємо коефіцієнт ефективності організаційної структури управління підприємством за формулою:

(2.1)

де, АВ – адміністративні витрати, ЧП – чистий прибуток.

Дана організаційна структура на даний момент є оптимальною для підприємства у зв’язку з належністю підприємства до державної власності і необхідністю ретельного контролю за його діяльністю. У звітному 2011 році на Державному підприємстві «Ємільчинське лісове господарство» зросла ефективність використання організаційної структури на 0,1 %, що є позитивним.

Характеризуючи об’єкти господарської діяльності підприємства згідно з таблицею 2.1. бачимо зростання в динаміці обсягів виробництва продукції, що позитивно характеризує діяльність досліджуваного підприємства. Розглядаючи зміни в частках кожного виду продукції в загальній кількості, бачимо певні зрушення, які відбулися за період з 2009 по 2011 рр. Так, частка лісоматеріалів круглих зменшилася на 8,76 пунктів структури, частка заготовок пилених дубових – на 0,15 пункти, а дров – 0,02 пункти. Проте частка усіх інших видів продукції, таких як ламель паркетна, фансировина дубова, євро піддони, столярні вироби та штахет, зросла в загальній структурі об’єктів господарської діяльності, що свідчить про певну адаптацію підприємства до потреб ринку.

Таблиця 2.1.1

Характеристика обєктів господарської діяльності підприємства

Види об’єктів діяльності

2009 р.

2010 р.

2011 р.

Відхилення 2011 від 2009

Тис. грн.

%

Тис. грн.

%

Тис. грн.

%

+/-

Пунктів структури

Лісоматеріали круглі

23067

58,71

28977

53,00

33021

49,95

9954

-8,76

Ламель

10618

27,03

16091

29,43

18110

27,39

7492

0,37

Техсировина дубова

2981

7,59

6409

11,72

9363

14,16

6382

6,58

Євро піддони

961

2,45

975

1,78

2806

4,24

1845

1,79

Столярні вироби

700

1,78

749

1,37

1271

1,92

571

0,14

Заготовки пилені дубові

573

1,46

989

1,81

863

1,31

290

-0,15

Штахет

240

0,61

310

0,57

439

0,66

199

0,05

Дрова

149

0,38

172

0,31

238

0,36

89

-0,02

Разом:

39289

100,00

54672

100,00

66111

100,00

26822

0

Серед партнерів та постачальників ДП «Ємільчинстке лісове господарство» слід відмітити ТОВ «Торговий дім «Альфа-сервіс» (м. Київ) – здійснює поставку нафтопродуктів; ТОВ «Тир» (м. Київ) – здійснює доставку вантажів у міжнародному, регіональних та міських напрямах; ТОВ «КБ-Екологія» (м. Запоріжжя) – надає путівки для відпочинку працівників; Коростенський завод «Янтар» - постачає лакофарбову продукцію та побутову хімію для потреб підприємства та величезна кількість інших.

Система збуту продукції Державного підприємства «Ємільчинське лісове господарство» побудована на основі договорів. Зокрема укладено договори поставок з ДП «Олевське лісове господарстриство» - поставляється техсировина дубова; ТОВ «Компанія Кіаніт»(Запоріжжя), ПП «Інструментал»(м. Керч) – поставляється пиловник сосновий; ОАО «Хіммаш»(м. Коростень) - здійснюються поставки половника різнолистового; ТОВ « Київський м’ясопереробний завод» - поставляються дрова та ін. Серед найбільших іноземних покупців виділяються фірми «Atlas»(Туреччина) – поставляються пиловник хвойний та пиломатеріали; «Select-Wood»(Америка) – ламель паркетна та індустріальна, заготовки пилені; «Forestale veneta» (Італія) – заготовки для європіддонів; FK INVEST KOSISE (Словакія) – дрова паливні.