Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал курсач потенціал.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
834.05 Кб
Скачать

Висновки та пропозиції

Ефективним способом конкурентної боротьби в ХХІ ст. є зростання підприємства внаслідок інноваційного розвитку, який передбачає активне впровадження результатів наукової діяльності у виробничо-комерційне використання. Розвиток економіки будь-якого типу визначається активністю інноваційних процесів, економічною ефективністю нововведень, тобто результативністю перетворення науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт в інноваційний продукт, такий як нова техніка та прогресивні технології, які сприяють зменшенню собівартості продукції та підвищенню її конкурентоспроможності на внутрішньому і зовнішньому ринках.

На даний момент в нашій державі спостерігається зовсім інша ситуація: замість високотехнологічної наукоємної продукції вітчизняний експорт здебільшого представлений напівфабрикатами низького рівня обробки та сировиною, що, у свою чергу, є найяскравішим доказом нераціонального використання природних багатств.

Досліджуване у даній курсовій роботі підприємство - ДП «Ємільчинське лісове господарство» займається веденням лісового та мисливського господарства, здійснює реалізацію лісопродукції як вітчизняним, так і іноземним споживачам. Співробітництво зі споживачами починається з укладення договорів, а поставки товарів здійснюються на основі замовлень. На чолі підприємства знаходиться директор, за згодою якого здійснюється підбір персоналу та його звільнення. Організаційна структура підприємства включає в себе головного лісничого та головного інженера, головних економіста, бухгалтера, механіка та замісника директора по охороні та захисту лісу, а також семи відділів: виробничого, лісового, планово-економічного, бухгалтерії, відділів реалізації, постачання та відділу ЗЕД. У виробничому відношенні конторі лісового господарства підпорядковані сім лісництв: Барашівське, Гартівське, Глумчанське, Жужельське, Ємільчинське, Королівське, Кочичинське з підсобним господарством та три цехи: нижній склад станції Жужель, нижній склад станції Яблунець і транспортний цех.

Аналізуючи фінансово-економічний стан ДП «Ємільчинське лісове господарство» було виявлено такі негативні явища у звітному році порівняно з попереднім:

  1. зменшення коефіцієнта покриття на 2%;

  2. зменшення рентабельності продукції на 10,05%;

  3. зменшення рентабельності підприємства на 3,88%;

  4. перевищення величини поточної заборгованості над величиною поточних активів;

  5. зростання собівартості на 31,04%;

  6. недостатність стійких джерел фінансування;

  7. платіжний дисбаланс.

Аналізуючи інноваційний потенціал ДП «Ємільчинське лісове господарство» було виявлено дисбаланс складових елементів квадрату потенціалу підприємства, а отже існування необхідності збалансування даних складових між собою. Було виявлено, що квадрат потенціалу підприємства є малим, оскільки довжина векторів перебуває в межах 30 одиниць, лише менеджмент склав – 37,7 од., що свідчить про наявний потенціал підприємства у цьому напрямі. Найбільш негативною рисою в потенціалі досліджуваного підприємства стала величина виробничого фактора, який склав найменше число одиниць – 11,38, що вказує на неефективну роботу виробництва у звітному 2011 році і критичну необхідність впровадження заходів щодо поліпшення даного фактора. На другому місці по нагальності впровадження поліпшуючих заходів знаходиться фактор фінансів (18,15 од.), векор маркетингу склав – 27,7 од.

Серед запропонованих заходів слід виділити заходи щодо зниження собівартості за рахунок підвищення кваліфікації персоналу, модернізації обладнання, приведення до норми ступеня витрат сировини та матеріалів, а також палива; підвищення якості продукції з метою розширення ринків збуту; оптимізація чисельності виробничого та управлінського персоналу; скорочення дебіторської заборгованості за рахунок надання відстрочки платежу, введення авансових платежів, ретельніший підбір партнерів та введення ефективної системи управління дебіторською заборгованістю. Важливим є також питання залучення інвестицій, причому як національних, так і закордонних, які мають бути спрямовані на усунення найбільш слабкого місця в потенціалі даного підприємства – виробничого фактору, шляхом оновлення парку виробничого обладнання, підвищення його продуктивності, економності що призведе до поліпшення конкурентоспроможності продукції. 

Узагальнюючи проведену роботу слід відмітити переважно негативні риси в потенціалі Державного підприємства «Ємільчинське лісове господарство», а отже необхідність проведення заходів щодо усунення таких явищ.