Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал курсач потенціал.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
834.05 Кб
Скачать

Показники оцінки ефективності господарювання підприємства

№ п/п

Показники

Одиниця виміру

Роки

Відхилення 2011 від 2009 ()

2009

2010

2011

1

Рентабельність продукції

%

37,66

33,69

30,31

-7,35

2

Рентабельність операційної діяльності

%

2,17

1,94

2,02

-0,15

3

Рентабельність звичайної діяльності

%

2,19

1,83

1,89

-0,30

4

Рентабельність господарської діяльності

%

2,19

1,83

1,89

-0,30

5

Коефіцієнт покриття виробничих витрат

коеф.

1,38

1,34

1,3

-0,07

6

Коефіцієнт окупності виробничих витрат

коеф.

0,73

0,75

0,77

0,04

7

Валова рентабельність продажу продукції

%

27,36

25,20

23,26

-4,10

8

Чиста рентабельність продажу продукції

%

1,04

0,72

0,54

-0,50

9

Рентабельність доходу від операційної діяльності

%

2,14

1,90

1,91

-0,24

10

Рентабельність підприємства

%

2,73

2,56

2,15

-0,57

11

Рентабельність власного капіталу

%

20,43

21,88

27,46

7,03

12

Рентабельність залученого капіталу

%

16,11

20,23

27,62

11,50

13

Рентабельність необоротних активів

%

9,09

9,91

10,37

1,28

14

Рентабельність оборотних активів

%

16,23

19,40

26,60

10,37

15

Коефіцієнт покриття активів

коеф.

0,65

0,89

0,99

0,34

16

Коефіцієнт окупності активів

коеф.

0,38

0,28

0,25

-0,13

17

Коефіцієнт покриття власного капіталу

коеф.

1,11

1,45

1,53

0,42

18

Коефіцієнт окупності власного капіталу

коеф.

0,22

0,17

0,16

-0,06

Отже, у 2011 році на державному підприємстві «Ємільчинське лісове господарство» відбулося покращення показників фінансової стійкості підприємства, хоча є необхідність розробки заходів щодо приведення до нормативу коефіцієнта забезпечення власними оборотними засобами, коефіцієнта стійкості фінансування та коефіцієнта маневреності робочого капіталу. Слід відмітити поліпшення ділової активності підприємства, що свідчить про позитивну динаміку розвитку підприємства, однак, відбулося зростання собівартості та інших видів витрат, а отже зменшилася рентабельність діяльності підприємства, що вимагає більш детального та уважного підходу до планування та організації виробничого процесу.

 

Розділ III. Діагностика стану та розвитку потенціалу дп «ємільчинське лісове господарство»

3.1. Побудова інтегрального показника оцінки конкурентоспроможності потенціалу дп «Ємільчинське лісове господарство».

Конкурентоспроможність - це властивість об'єкта, що характеризується ступенем реального чи потенційного задоволення їм конкретної потреби в порівнянні з аналогічними об'єктами, що діють на даному ринку. Конкурентоспроможність визначає можливості виживання підприємства в умовах постійної конкурентної боротьби на ринку і відбиває продуктивність використання його ресурсів.[34.c.192]

Конкурентоспроможність потенціалу підприємства можна визначити як комплексну порівняльну характеристику потенціалу, яка відбиває ступінь переваги сукупності індикаторів якості використання ресурсів та організації взаємозв'язків між ними, що визначають ефективність потенціалу на певному ринку в певний проміжок часу, щодо сукупності індикаторів підприємств-аналогів.[30,c.158-154]

Конкурентоспроможність потенціалу підприємства має кілька особливостей, а саме:

- Конкурентоспроможність не є іманентною якістю підприємства (тобто його внутрішньою, природною якістю). Вона може бути виявлена й оцінена тільки за наявності конкурентів (реальних або потенційних).

- Це поняття є відносним, тобто воно має різний рівень стосовно різних конкурентів.

- Конкурентоспроможність потенціалу підприємства визначається продуктивністю використання залучених до процесу виробництва ресурсів.

- Рівень конкурентоспроможності потенціалу підприємства залежить від рівня конкурентоспроможності його складових (передовсім продукції), а також від загальної конкурентоспроможності галузі та країни.

Важливою характеристикою конкурентоспроможності потенціалу є здатність до адаптації в умовах змін зовнішнього середовища. Швидка адаптація потенціалу має забезпечуватися на основі комплексу інтелектуальних, технічних, технологічних, організаційних та економічних характеристик, які визначають успішну діяльність підприємства на ринку.

В загальному вигляді процес оцінки конкурентоспроможності потенціалу підприємства складається з наступних етапів[31,c.263-269]:

- визначення мети оцінки конкурентоспроможності (обґрунтування претензій на зовнішні інвестиційні ресурси, виявлення резервів економічного зростання, інші цілі поточного управління);

- вибір групи підприємств-конкурентів з урахуванням можливостей отримання необхідної первинної інформація для цілей оцінки конкурентоспроможності;

- визначення груп ключових показників конкурентоспроможності, які підлягають оцінюванню (групування доцільно здійснювати за складовими потенціалу підприємства, а саме: показники маркетингового потенціалу, виробничого, фінансового, інноваційного, кадрового, організаційної структури управління та ін.);

- розрахунок одиничних, групових, інтегральних показників конкурентоспроможності для кожного підприємства;

- обґрунтування висновку про рівень конкурентоспроможності об'єкта оцінки та розробка заходів, спрямованих на поліпшення або утримання конкурентних позицій.

За напрямком формування інформаційної бази можна виділити критеріальні та експертні методи оцінки.[40, c.372-374]

Критеріальні методи за інформаційну базу беруть абсолютні (натуральні або вартісні) значення ключових показників. За належного інформаційного забезпечення ці методи є найточнішими.

Експертні методи прості у використанні, не потребують збирання повної інформації про конкурентів, оскільки базуються на думці досвідчених фахівців. Проте перевага таких методів є водночас і їхнім недоліком, бо іноді суб'єктивізм експертів може спотворювати результати оцінки.

За способом відображення кінцевих результатів виокремлюють графічні, математичні та логістичні методи оцінки.

Комплексний характер поняття конкурентоспроможності потенціалу обумовлює необхідність обґрунтування системи індикаторів (критеріїв), які можуть розглядатися як ключові показники конкурентоспроможності та охоплюють найбільш важливі аспекти якості та ефективності використання потенціалу підприємства.

Як індикатори звичайно виступають такі показники та характеристики:

- конкурентоспроможність продукції;

- якість, надійність продукції;

- відмітні властивості товарів;

- імідж підприємства;

- відносна частка ринку;

- рівень витрат;

- методи продажів;

- рентабельність реалізації;

- темп зростання виручки від реалізації;

- фінансові коефіцієнти;

- ефективність використання ресурсного потенціалу (фондовіддача, продуктивність праці, енергоємність, ефективність технології, ефективність інформаційних ресурсів, ефективність заходів для підвищення творчої активності персоналу й ін.);

- темпи зростання вартості підприємства;

- ефективність реклами і способів стимулювання збуту;

- компетенція та досвід персоналу

- рівень плинності кадрового складу;

- показники екологічності виробництва;

- ефективність обслуговування і т. ін.

Резервами для підприємства є різниця між більш високими показниками того чи іншого стандарту (індикатора) і реальною величиною показників самого підприємства.

Втратами є різниця між величиною порогового рівня стандарту і величиною цього стандарту для підприємства. [38,c.496]

Перераховані показники можуть бути змінені та доповнені залежно від особливостей оцінюваних підприємств. Крім того, можливе їхнє групування за структурними елементами потенціалу: показники розвитку техніко-технологічного, кадрового, інформаційного, фінансового потенціалу і т. д. Наприклад,

- маркетинговий потенціал можуть характеризувати наступні коефіцієнти: коефіцієнт співвідношення товарних одиниць (розраховується як відношення кількості товарних одиниць в асортименті і-ого підприємства до кількості товарних одиниць в асортименті в середньому по підприємствах, що діють на даному ринковому сегменті); коефіцієнт оборотності запасів (обумовлений як відношення виручки від реалізації до середньої за період вартості матеріальних запасів для кожного підприємства).

- виробничий потенціал з урахуванням специфіки галузевої приналежності об'єктів оцінки описують такі показники: темпи росту виручки від реалізації, розраховані в частках одиниці; рентабельність реалізації, що розраховується як відношення операційного прибутку до суми виручки від реалізації (в частках одиниці).

- фінансовий потенціал можна охарактеризувати за допомогою показників: рентабельності власного капіталу - відношення чистого прибутку до суми власних коштів, у частках одиниці; коефіцієнта автономії - відношення суми власних коштів до величини активів у цілому тощо.

- кадровий потенціал може бути описаний за допомогою показників: продуктивності праці - відношення виручки від реалізації до середньооблікової чисельності працівників; коефіцієнта сталості кадрового складу - відношення кількості працівників, що постійно перебувають у штаті, до середньооблікової чисельності працівників. [36, c.168-169]

Метод балів. Його застосування дозволяє визначити узагальнюючу кількісну оцінку становища підприємства в конкурентній боротьбі за наявності кількох конкурентів.

Застосування даного методу передбачає[29,c.61-62]:

1. Складання матриці оціночних показників для порівняння підприємства з

його конкурентами.

2. Виділення найкращого значення окремого оціночного показника з даної сукупності підприємств та присвоєння йому визначеного бального значення (за самостійно встановленою шкалою оцінювання).

3. Розрахунок балів, отриманих іншими підприємствами за даним оціночним показником шляхом порівняння їх фактичних значень з найкращими в даній сукупності.

4. Встановлення значущості (вкладу) конкретного показника оцінки в загальну оцінку конкурентоспроможності підприємства. Рівень значущості окремих оціночних показників задається експертно з врахуванням уявлення про роль даного показника в формуванні загального висновку про ступінь конкурентоспроможності підприємства.

5. Отримання узагальненої бальної оцінки конкурентоспроможності.

Застосування цього методу дозволяє не тільки визначити основних конкурентів та місце в конкурентній боротьбі підприємства, яке оцінюється (за критерієм максимуму набраних балів), а й оцінити ступінь його наближення до найбільш конкурентоспроможного підприємства.

Обчислимо інтегральний показник конкурентоспроможності державного підприємства «Ємільчинське лісове господарство» за допомогою методу балів.

Для розрахунку ключових оцінних показників використаємо обчислені в таблиці 2.6.основні показники господарської діяльності ДП «Ємільчинське лісове господарство», а також результати опитування групи провідних спеціалістів підприємства щодо їх бачення ступеня впливу окремих складових потенціалу досліджуваного підприємства на його конкурентоспроможність, які наведені в таблиці 3.1.1.

Таблиця 3.1.1