Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка заочне УП.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
465.92 Кб
Скачать

Тема 4. Загальні підходи до планування і контролю проектів

Складові системи планування проекту. Мета і функції проектного планування. Характеристика робіт з планування проекту. Вимоги до послідовності виконання робіт з планування проекту. Основні етапи та процеси планування проектів. План проекту: сутність, призначення, етапи складання.

Методологічні підходи до планування проектів.Поняття методології планування проектів. Рівні та принципи планування. Традиційний та схематичний підходи, багатостадійне та багаторівневе планування. Методологія «витрати-час-ресурси» (СТR). Інтеграція проекту. Формування інформаційної системи управління проектом (РМIS).

Система контролю дотримання параметрів проекту. Поняття та завдання контролю проектів. Види та процеси контролю. Основні елементи контрольного циклу. Інструментарій контролю проектів. Контроль виконання календарних планів та бюджетів підрозділів.

Проведення аналізу та внесення змін у виконання проекту. Вимірювання і аналіз показників виконання проекту. Інформація, необхідна для звіту щодо виконання проекту. Оцінка ходу виконання проекту на основі методу скоригованого бюджету. Обчислення скоригованого бюджету, коефіцієнтів витрат і часу. Проведення аналізу та внесення змін у виконання проекту. Поняття та роль управління змінами.

Тема 5. Структуризація проекту

Компоненти структуризації проекту. Основні компоненти структури проекту. Вимоги до структури проекту. Декомпозиція проекту. Сфери використання структурних моделей проекту. Структуризація проекту та основні підходи до структуризації. Підсистеми робочої структури (кінцеві результати, субпроекти, робочі модулі, робочі елементи), їх характеристика. Виробнича структура (WBS). Етапи та рівні розробки виробничої структури. Основні ознаки та компоненти робочого пакета. Структуризація витрат.

Методологія структуризації, її характеристика та значення. Задачі структуризації проекту. Етапи розбивки і планування проектів. Основні способи складання структури проекту. Моделі структуризації проектів. Різновиди структури в залежності від виду та напрямку проекту. Розробка матриці відповідальності. Послідовність дій при структуризації. Особливості структуризації проектів для подання на міжнародні торги.

Поєднання структур проекту.Створення двоспрямованої структури проекту. Формування триспрямованої структури проекту на основі поєднання робочої, організаційної і витратної структур. Система кодування проекту і його складових. СТR – словник для середніх та великих проектів.

Коригування проекту і його складових. Поточний аналіз виконання проекту. Внесення необхідних змін у структуру проекту та окремих його елементів.

Тема 6. Сітьове і календарне планування проекту

Планування послідовності робіт.Поняття сітьового планування, його призначення. Сіткова модель та сітковий графік. Основні поняття сіткових графіків (робота, подія, шлях). Різновиди сіткових графіків. Основні принципи побудови та відмінності стрільчастих графіків (АDМ) та графіків передування (РDМ). Система РЕRТ.

Календарне планування робіт.Поняття календарного планування. Сутність, завдання та види календарних планів. Параметри календарних планів. Критична тривалість та критичний шлях. Принципи та способи планування проектів у часі. Методологія календарного планування проектів. Діаграма Ганта (порядок побудови, основні параметри та характеристики) та її переваги в застосуванні. Тривалість робіт. Документація по пакету календарного плану проекту.

Головна мета та завдання розроблення сітьових графіків.Значення сітьового планування при управлінні проектами. Етапи сіткового планування. Види зв’язку у сітьових графіках. Оптимізація сітьового графіку для корочення тривалості робіт проекту. Алгоритм розрахунку сіткової моделі.

Методологія розробки сітьового графіка. Методологія обчислення параметрів сітьового графіка (ранніх і пізніх строків початку і закінчення, визначення критичного шляху, критичних та некритичних робіт, запасу часу щодо некритичних робіт).