Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВЕД метод. рек..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України

Житомирський державний технологічний університет

Факультет економіки та менеджменту Кафедра економічної теорії Професор Солонінко к.С.

Методичні рекомендації

для студентів денної форми навчання

з предмету «Викладання економічних дисциплін в навчальних закладах»

Житомир – 2012

Солонінко К.С.

Викладання економічних дисциплін в навчальних закладах: Методичні рекомендації для студ. екон. спец. – Житомир: ЖДТУ, 2012. – 26 с.

Методичні рекомендації підготовлено на основі типової програми курсу «Викладання економічних дисциплін в навчальних закладах». Вони містять вимоги до вивчення дисципліни; програму та тематичний план курсу; плани семінарських занять, список рекомендованої літератури; питання для складання заліку; загальний список літератури з курсу.

Для студентів економічних спеціальностей за напрямом 6.030504 «Економіка підприємства».

© К.С. Солонінко, 2012

Вступ

Предмет «Викладання економічних дисциплін в навчальному закладі» є вибірковим курсом при підготовці магістрів зі спеціальності «Економіка підприємства». Завдяки цьому курсу випускники повинні провести цикл практичних занять і через самостійне проведення лекцій і семінарських занять навчитись об’єктивно і якісно оцінювати рівень знань студентів. Оволодіти основними дидактичними методами організації і проведення навчальних занять з економічних дисциплін, що передбачені навчальним планом.

Для того, щоб зацікавити студентів у якісному засвоєнні навчального матеріалу, викладач повинен вміло застосовувати сучасні методи навчання і правильно організовувати педагогічний процес за схемою:

«викладач → студент → викладач».

Це дозволяє досягти якісного і свідомого засвоєння студентами системи наукових знань з економічних дисциплін і набути ними практичних навиків.

Мета курсу «Викладання економічних дисциплін в навчальному закладі» – допомагає студентам-економістам розкрити педагогічні здібності на базі вже отриманої фахової підготовки.

Завдання курсу: навчити студентів творчо та обґрунтовано використовувати різні методичні прийоми для засвоєння ними економічних дисциплін, тобто розвинути в собі якості педагога, віднайти власний стиль роботи, розробити власний імідж.

Після вивчення курсу студенти повинні знати:

  • цілі, які ставляться при викладанні кожної з економічних дисциплін;

  • зміст і послідовність викладання економічних дисциплін;

  • основні сучасні методи навчання;

  • засоби навчання і форми організації педагогічного процесу, що необхідні для більш ефективного навчання;

вміти:

  • підготувати і провести заняття з економічних дисциплін з урахуванням рівня знань студентів;

  • організувати умови для самостійної роботи студентів;

  • контролювати і оцінювати знання студентів з економічних дисциплін.

Методичні рекомендації розроблені кандидатом економічних наук, професором Солонінко К.С.

Навчальна програма з курсу

«Викладання економічних дисциплін в

навчальному закладі»

Тема 1. Концепція вищої освіти України

Загальна характеристика вищої освіти. Концепція розвитку економічної освіти як методологічна база освітянської діяльності. Особливості змісту професійно-економічної освіти. Шляхи формування економічних знань. Стан сучасної економічної освіти. Завдання економічної освіти. Структура вищої освіти. Освітньо-кваліфікаційні рівні вищої освіти. Оптимізація структури спеціальностей та спеціалізацій. Оптимізація мережі вищих навчальних закладів. Система стандартів вищої освіти.

Тема 2. Значення методики викладання та система навчання економічним дисциплінам

Види навчання. Форми навчання. Завдання курсу. Предмет курсу. Характеристика навчального процесу. Зв’язок методики викладання економічних дисциплін з іншими науками. Принципи виховного навчання і освіти. Учасники навчально-виховного процесу. Методи навчання. Класифікація методів навчання. Методи, що направлені на первинне оволодіння знаннями. Методи, що направлені на закріплення і удосконалення знань та формування вмінь і навичок.

Тема 3. Лекція як організаційно-методична форма навчання

Лекція як ведуча форма навчального процесу. Визначення поняття «лекція». Функції лекції. Структура лекції. Підбір матеріалу для лекції. Методика підготовки лекції. Етапи підготовки лекції. Особливості і читання лекції по економічним дисциплінам. Конспект викладача. Цінності лекції. Задачі лекції.

Тема 4. Практичні заняття з економічних дисциплін

Види практичних занять. Значення практичних занять. Функції практичних занять. Значення семінарських занять. Форми семінарських занять. Структура практичних занять. Критерії ефективності практичних занять. Функції семінарських занять. Основні функції і допоміжні функції. Методика підготовки, організації і проведення семінарських занять.

Тема 5. Самостійна робота студентів в ході вивчення

економічних дисциплін

Роль самостійної роботи при викладанні економічних дисциплін. Мета, завдання, зміст і форми самостійної роботи студентів та їх класифікація. Планування і організація самостійної роботи. Типи домашніх завдань. Контроль виконання самостійної роботи. Значення самостійної роботи з підручником. Види робіт з підручником.

Тема 6. Практика як форма навчання.

Значення, мета і завдання практики. Навчальна практика. Навчально-виробнича практика. Виробнича практика. Переддипломна практика. Порядок організації практики. Роль керівника практики. Порядок складання та оформлення звіту з практики. Захист практики.

Тема 7. Методи інтерактивного навчання

Сутність і характеристика інтерактивних методів навчання. Ключові поняття впровадження інтерактивного навчання. Признаки інтерактивного навчання та їх характеристика. Шляхи формування гіперактивного студента за методом інтерактивного навчання.

Тема 8. Наочні посібники при викладанні економічних дисциплін

Наочні посібники та їх характеристика. Призначення наочних посібників. Види наочних посібників. Методика застосування і використання наочних посібників. Організаційні наочні посібники. Посібники безпосередньої наочності. Посібники опосередкованої наочності. Технічні засоби навчання.

Тема 9. Навчальні завдання на заняттях економіки підприємства

Визначення понять «завдання» і «задача». Класифікація навчальних завдань. Вимоги до навчальних завдань. Узагальнення інформації та його тип. Методика впровадження навчальних і контрольних завдань.

Тема 10. Ділова гра як метод навчання

Значення активних методів навчання. Види активних методів навчання. Поняття та види ділових ігор. Етапи розробки ділової гри. Проблеми впровадження ділових ігор в навчальний процес. Матеріальне забезпечення ділової гри. Методика проведення ділової гри.

Тема 11. Методика організації і проведення контролю знань

Вимоги до контролю знань. Місце контролю в системі навчання. Види дидактичних принципів контролю знань. Основні види контролю знань. Система «контроль-перевірка-оцінка-результат» та методика її впровадження. Контрольна робота як метод поточного контролю знань. Поточна атестація студентів. Форми приймання заліку. Форми проведення колоквіуму. Поняття «тест». Переваги і недоліки тестування студентів. Поняття та призначення іспиту. Форми проведення іспитів. Особливості письмового іспиту. Методика впровадження тестового іспиту. Методика приймання іспитів. Перевірка екзаменаційних робіт та оголошення результатів.