Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політологія (Шпора).doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
156.16 Кб
Скачать

Республіканська форма правління має три різновиди:

  1. президентську

  2. парламентську

  3. змішану

Президентська республіка характеризуються значною роллю президента в системі органів державної влади. Президент водночас і глава держави і глава уряду - може обиратися спеціальною колегією вибірників або прямим голосуванням виборців. Президент сам очолює уряд, який несе відповідальність перед ним, а не перед парламентом, тому що президент сам призначає його з членів своєї політичної партії. У президентській республіці немає вотуму довір'я уряду з боку парламенту, президент сам зміщує міністрів, але погоджує з парламентом і призначення, і зміщення членів уряду, міністрів.

Парламентська республіка характеризується формуванням уряду на парламентській основі з пропорційним партійним представництвом за підсумками виборів. Уряд формально відповідальний перед парламентом, що наділений правом контролю за діяльністю уряду та його розпуску. Уряд наділяється виконавчою владою, а нерідко і законодавчою ініціативою, а також правом клопотання перед президентом про розпуск парламенту.

Унітарна держава - це єдина, цілісна держава, що поділяється на адміністративно-територіальні одиниці, що не мають будь-якою політичної самостійності.

Федеративна держава - це союзна держава, що складається з декількох державних утворень, кожне з яких володіє власною компетенцією та має свою систему законодавчих, виконавчих і судових органів. З майже 220 існуючих в світі держав у третині діє федеративний принцип (Австралія, Австрія, Канада, Індія, США, Німеччина, Югославія та ін.).

Вищі органи сучасної держави і поділ державної влади. Держава у звязку з виконанням своїх функцій має складну внутрішню структуру, що включає різноманітні державно-правові інститути, організації та установи, наділені владними і управлінськими повноваженнями і які утворюють в сукупності державний механізм.

У структурі державної влади виділяються:

  1. представницькі органи (парламенти);

  2. виконавчі органи (кабінет міністрів);

  3. судові органи і органи прокурорського нагляду і державного контролю.

Поняття політичної партії, її виникнення, етапи розвитку. Функції політичної партії.Слово "партія" (лат. рагtis - частина) означає частину більшої спільності або цілісності. Воно використовувалося ще в античному світі для позначення політичної організації, причому в негативному значенні.Наукові спроби визначити сутність політичної партії були здійснені у XIX ст. В розумінні сутності партії виокремились три основних підходи:партія - це громадська організація, інститут політичної системи, головним завданням якого є завоювання, утримання й використання державної влади.

Основними функціями політичної партії в сучасному суспільстві є:

  1. політичне представництво соціальних інтересів;

  2. соціальна інтеграція - узгодження соціальних інтересів через взаємодію політичних партій;

  3. розробка ідеології, політичних доктрин і програм;

  4. боротьба за оволодіння державною владою та участь у її здійсненні;

  5. участь у формуванні й діяльності всіх ланок державного апарату;

  6. участь у розробці, формуванні і здійсненні політичного курсу держави;

  7. політична соціалізація - сприяння засвоєнню індивідом певної системи політичних знань, норм і цінностей, залученню його до політичної с истеми;

  8. формування громадської думки;

  9. політичне рекрутування, тобто залучення на бік партії якомога ширших верств населення як її членів, прихильників і виборців;

  10. підготовка та висунення кадрів для апарату держави, партії, громадських організацій.