Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг, менеджмент / Мен. ЛК , ч.2.docx
Скачиваний:
182
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
873.34 Кб
Скачать

Національні особливості спілкування представників різних народів Англійці

Відрізняються поміркованістю в роботі та насолодах, живуть насамперед для себе, люблять порядність, комфорт та прагнуть до розумової діяльності; доброзичливі, спокійні, стримані; суворо підпорядковуються суспільній дисципліні та традиціям.

Терпимі до чужої думки, суворо розподіляють свій час та гроші.

Відрізняються оригінальним, самобутнім та цільним характером. У яку б країну вони не приїхали, в жодному разі не міняють своїх звичок.

Сім'я на першому місці. До дітей вимогливі, велику увагу приділяють їх фізичній підготовці.

Ставляться до іноземців з пихатістю.

Їхнім кумиром є гроші. Головна мета, незалежно від професії, — накопичити капітал. Однак вони нескупі, люблять жити комфортно та на широку ногу.

Будуть з вами привітні, гостинні та відкриті, якщо у вас є рекомендаційний лист.

Ідеал — незалежність, освіченість, почуття власної гідності, ввічливість, здатність пожертвувати часом та грошима заради хорошої справи, вміння керувати та підпорядковуватись, наполегливість в досягненні цілей.

Англійська натура схильна до очікування та до неспішних пошуків компромісу. У них високо розвинене почуття справедливості; завжди ведуть чесну гру, засуджують хитрість та лицемірство.

Вміють терпляче вислуховувати партнера, але мовчання у них — це не ознака згоди. Вважають, що самоконтроль — це одна з найголовніших рис національного характеру.

Під час переговорів з англійськими партнерами ніколи не варто боятись мовчати. Скептично сприймають людину, яка говорить без упину та нав'язує себе іншим.

Бережливість щодо грошей, слів та емоцій. Неприязно ставляться до будь-якого відкритого виявлення почуттів.

Пунктуальність є жорсткою нормою, тому не варто починати переговори з ними без ретельної підготовки та узгодження. Імпровізація тут неприпустима. Обмін рукопотискуванням є прийнятним тільки при першій зустрічі, далі англійці обмежуються усним вітанням.

Традиційно переговори починають з обговорення погоди, спорту, садівництва, домашніх тварин, дозвілля тощо.

Фанатичні прихильники спорту, тому і до ділових стосунків ставляться як до гри, в якій кожен повинен чітко дотримуватись певних правил.

Рішення приймають повільно і не можна їх підганяти. Чесне слово є ототожненням письмово засвідченої домовленості.

До переговорів ставляться прагматично; вони достатньо гнучкі і з готовністю реагують на ініціативу партнерів.

Традиційним для них є вміння уникати гострих кутів та конфронтацій під час переговорів. Позиція будь-якої англійської фірми

на переговорах, як правило, є досить жорсткою.

Переговори ведуть із застосуванням обсягового фактичного, довідкового та статистичного матеріалу. Обмірковують кожну позицію, суворо фіксують кожну деталь, кожен параметр контракту. Обумовлюють не лише все, що пов'язано з контрактом, але й діяльність, спрямовану на розвиток ділових відносин.

Виявляють наполегливість, коли йдеться про укладання угод, що принесуть прибутки в короткотерміновий період, і дуже неохоче розглядають пропозиції, які принесуть віддачу через 5—10 років.

Притаманний консерватизм, який спричиняє недосконале розроблення механізму впровадження ідей та технологій.

Ерудовані, спостережливі, освічені, хороші психологи. Діляться своїми знаннями та досягненнями, досвідом, часто відкривають секрети своєї діяльності.

Аси в галузі проведення переговорів, оскільки здобувають освіту в спеціалізованих комерційних закладах освіти, в яких викладають у формі ділових ігор тактику і стратегію ведення ділових переговорів, типові рішення комерційних задач, соціальну психологію.

Люблять відвідувати із своїми діловими партнерами різноманітні заходи, тенісні

турніри, скачки тощо, де переважно неформально спілкується бізнесова еліта Англії.

Якщо англійський партнер запросив вас на обід, не відмовляйтесь, але пам'ятайте, що ви повинні запросити його. Перед початком обіду слід поцікавитись, скільки часу він має: це буде свідченням того, що ви цінуєте його час.

Для підняття вашого ділового авторитету необхідно надсилати англійським партнерам листівки з привітанням до свят.

В англійських ділових колах розроблений ритуал вручення подарунків і визначений перелік товарів, які розглядаються як подарунки, а не як хабарі. До них відносять: календарі, записники, запальнички, фірмові ручки, а на Різдво — алкогольні напої.

Віддають перевагу тим партнерам, з якими їм вже доводилось контактувати.

У неофіційних бесідах уникають тем про особисте життя, професійні успіхи, релігію.

Якщо англієць запросив вас додому, це знак особливої прихильності. Отримавши

таке запрошення, надішліть господарям у день відвідування квіти, шоколад та вино.

Англійці не люблять за столом локальних розмов — спілкуватися треба з усіма;

не прийнято виголошувати тости та чекатись.

Діловим жінкам рекомендується не одягати прикрас, зробити ідеальний макіяж, в одязі поєднувати чорне з білим чи рожевим.

Говорять переважно неголосно, відстань між співрозмовниками в межах 50 см.

Соседние файлы в папке Маркетинг, менеджмент