Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг, менеджмент / Мен. ЛК , ч.2.docx
Скачиваний:
182
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
873.34 Кб
Скачать

Тема 11. Методи менеджменту

1. Сутність та особливості формування методів менеджменту

Результатом виконання будь-яких функ­цій менеджменту є отримані методи менеджменту.

Методи менеджменту — способи і прийоми впливу керуючої сис­теми на керовану на різних рівнях і ланках управління (підприємс­тво, підрозділ, служба тощо).

На практиці методи менеджменту є сукупністю спо­собів і прийомів впливу на колектив працівників та окре­мих виконавців з метою виконання місії організації та досягнення її цілей. Вони спрямовані на об'єкт управління (фірма, відділ, підрозділ тощо), тобто на праців­ників різних видів діяльності для забезпечення гармонії, органічного поєд­нання індивідуальних, колективних та суспільних ін­тересів.

Усі методи менеджменту діалектичне пов'язані з функ­ціями менеджменту, оскільки основним завданням функ­цій менеджменту як видів управлінської діяльності є фор­мування методів менеджменту. Усі методи менеджменту повинні функціо­нувати не як окремі самостійні способи впливу, а як цілісна система, що складається із взаємо­діючих та взаємопов'язаних елементів. Про методи управління написано дуже багато праць, розроб­лено пропозиції щодо їхнього удосконалення, але проблема ефек­тивного застосування їх на практиці залишається актуальною.

Управління у широкому розумінні цього терміну - це без­перервний процес впливу на об'єкт управління (особу, колектив, технологічний процес, підприємство, державу) для досягнення ре­зультатів при найменших витратах часу та ресурсів. Кожен спеціаліст у галузі управління зобов'язаний володіти теорією, практикою та вмінням управляти, вміти чітко визначати цілі своєї діяльності, визначати стратегію і тактику.

Життя ставить перед керівником такі проблеми, як впровадження нових технологій, організація випуску нової конкурентоздатної продукції, якість продукції, вирішення комплексу соціальних питань, пошук нових методів стимулювання праці, розвиток самоуправління і од­ночасно укріплення єдиноначальності та дисципліни, ризик та відповідальність.

У наш час в руках керівника і апарату управління знаходить­ся доля підприємства. Допомагати відстаючим, як це було раніше, ніхто не буде. Тому менеджер має самостійно вирішувати цілий ряд нових виробничих проблем, а саме: визначення стратегічних цілей і задач управління, розробка детальних планів для досягнен­ня цих цілей, координація діяльності підприємства з другими компаніями і фірмами, оптимізація процедури прийняття рішень, пошук найефективніших стилів управління та удосконалення мотивації дій співробітників.

Для ефективної діяльності необхідно застосовувати методи, які найбільше відповідають меті, вибирати їх, розробляти та удосконалювати.

Метод - це сукупність заходів, правил у діяльності а також вирішення конкретних задач, тобто метод - це заходи та способи, які забезпечують досягнення цілей.

Способи досягнення цілей можуть бути різноманітними. Вони залежать від умов діяльності, культури персоналу управлін­ня, психологічного клімату в колективі.

У господарській практиці регулюючий вплив на об'єкти, що управляються, здійснюється за допомогою спеціальних засобів та прийомів:

доведення планових завдань;

економічне та моральне стимулювання;

матеріальна відповідальність;

проведення нарад;

оголошення наказів та розпоряджень;

організаційне регламентування та нормування.

Усі ці засоби та прийоми складають систему методів управ­ління. За допомогою методів управління управляюча система встановлює правила дій та поведінку, які є обов'язковими для під­систем, що управляються. Застосування методів управління вимагає постійного пошуку. Стереотипність їхньої реалізації недопустима. Тривале застосування одного й того ж методу управ­ління, якщо воно з навіть ефективне спочатку, поступово веде до того, що об'єкт, який управляється, адаптується до нього, втрачає потрібну реакцію на управлінський вплив. Тому те управління, яке постійно удосконалюється, і буде ефективним.

Для того щоб зрозуміти місце методів у системі і процесі управління, розглянемо взаємозв'язок методів управління у системі категорій теорії управління (рис. 1).

Соседние файлы в папке Маркетинг, менеджмент