Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
68
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Види кодування. Нині в Україні використовуються три види кодування: внутрішнє, зовнішнє (міжнародне) і штрихове.

Внутрішнє кодування здійснюється за галузевим класифікатором лікарських засобів і виробів медичного призначення (ГК ЛЗ ВМП).

З метою охоплення всієї номенклатури медичної продукції, яка обертається в аптечній мережі, і поліпшення контролю інформації, яка вводиться, як було відзначено вище, за галузевим класифікатором вся продукція розподілена на 98 груп. Кожній групі відведено 1000 номерів, остання сотня яких відведена для імпортних товарів.

УГК ЛЗ ВМП код продукції семизначний: 0 00000 0. Цифри «0» і «1»

упершому знаку вказують на централізоване постачання, а цифри від «2» до «8» — децентралізоване постачання.

Цифри в другому і третьому знаках означають номер групи. Цифри від «0» до «8» у четвертому знаку вказують, що товар вітчизняного виробництва, а цифра «9» — імпортного.

Цифра в п'ятому й шостому знаках — порядковий номер у даній групі.

Цифра в сьомому знаку — захисний код товару, що його видає комп'ютер, тобто це третя цифра після коми, яка отримана з кореня квадратного з перших шести знаків.

Приклад 1. Препарат «Ундевіт», драже № 50.

Код — 0 43016 3

0 — централізоване постачання: 43 - - номер групи (полівітамінні препарати в порошку, таблетках і драже);

0 — вітчизняний; 16 — порядковий номер в даній (43-й) групі;

З — захисний код.

Приклад 2. Препарат «Манініл» 0,0005, таблетки № 120.

Код — 0 49907 3

0 — централізоване постачання; 49 — номер групи (препарати інсуліну й інші протидіабетичні засоби);

9 — імпортний; 07 — порядковий номер в даній (49-й) групі;

З — захисний код.

Зовнішнє

кодування

здійснюється

за

товарною

номенклатурою зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕ Д), що є інструментом державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та сприяє її вдосконаленню та виконанню поточних і перспективних завдань.

ТН ЗЕ Д побудована на базі гармонізованої системи опису і кодування товарів (ГС) та комбінованої номенклатури Європейського економічного співтовариства (КН ЄЕС).

Структура ТН ЗЕ Д включає кодове позначення товару і скорочене позначення двох одиниць виміру.

Довжина кодового позначення товару містить 9 цифрових десяткових знаків.

При практичному використанні ТН ЗЕ Д кодування товарів варто здійснювати тільки дев'ятизначним кодом, який складається з двох частин: чотирицифровий код позиції, в якому перші дві цифри, відділені крапкою, позначають номер групи, а наступні дві — порядкові номери в даній групі; п'ятизначний код товарної підсубпозиції, в якій перші два знаки вказують підпозицію (тобто «вид»), а наступні три знаки — субпозицію (тобто «різновид»).

Приклад: код за ТН ЗЕ Д — 30.04.20 100

З0 — номер групи («Фармацевтичні товари»);

04 — номер позиції (медикаменти, що складаються зі змішаних і незмішаних сполук, які використовуються в терапевтичних і профілактичних цілях, розфасовані й упаковані в спеціальні форми для роздрібного продажу: це препарати, що містять пеніциліни або їх похідні, мають структуру пеніцилінової кислоти, і препарати, що містять стрептоміцини або їх похідні);

20 100 — номер підсубпозиції (препарати, що містять

інші антибіотики), де:

20 — номер підпозиції (антибіотики, що поставляються у формах або упаковках для роздрібного продажу);

100 — номер субпозиції (конкретний препарат, відбитий в алфавітному покажчику на фармацевтичні продукти).

Принципи лінійного штрихового кодування

До елементів маркування належить штрих-код продукції.

Штриховий код - це ідентифікатор товару, призначений для забезпечення автоматизованої

ідентифікації товару та іншої інформації за допомогою спеціальних пристроїв.

Ним маркірується упаковка.

Використання штрихового коду разом з ЕОМ забезпечує захист від підробок та оптимізацію таких процесів:

виробникам - облік кількості виробленої продукції, її сортування і розміщення на складах за видами, найменуваннями, сортами; облік товарних запасів; формування товарних партій при виконанні замовлень;

оптовим посередникам - приймання товарів за кількістю й асортиментом; облік і контроль товарних запасів на складах; відвантаження у роздрібну мережу;

роздрібній ланці - приймання товарів за кількістю й

асортиментом; оптимальне розміщення товарів; спрощення їх відпуску споживачам, облік і контроль товарних запасів в аптеках чи магазинах медтехніки; контроль за збереженням товарів; забезпечення ритмічного поповнення запасів товарів у міру їх реалізації.

Штриховий код лінійний (одновимірний, lісeпsе рlаtех, Wапdітепsіопаl соdе або 1-D соdе чи 1D штрих-код) - це комбінація чорних і білих вертикальних смуг та цифр (ширина і розташування яких регламентовані певними правилами), що представляє той чи інший товар у закодованому вигляді. Код дозволяє швидко і точно зчитати по горизонталі (лінійно, у напрямку, ортогональному штрихам (довжина штриха при цьому інформаційного навантаження не несе), інформацію про товар за допомогою електронного пристрою сканера.

Найпоширеніші лінійні символіки: ЕАN, UРС. Соdе39, Соdе128, Соdаbаг. IntегLеаved 2 оf 5. Лінійні символіки дозволяють кодувати невеликий обсяг інформації (до 20-30 символів - звичайно цифр) за допомогою нескладних штрих-кодів, що читаються недорогими сканерами.

4

820024

7 0 0 0 1 6

Вигляд лінійного штрих-коду

Носієм основної інформації у штрих-коді є співвідношення ширини гем них смуг (штрихів) і ширини пробілів між штрихами. Причому кожна цифра кодується певною кількістю штрихів і пробілів, які мають відповідну ширину й строго певне розташування. Відведене для кожної цифри коду місце називається “ цифровий знак ” і є основною одиницею інформації штрих-коду.

Штрихове кодування регулює низка нормативно- правових актів, серед яких: Постанова КМ України від 29.05.96 № 574 "Про впровадження штрихового кодування товарів" (із змінами), наказ Мінекономєвро-інтеграції України від 20.08.2002 № 255 "Про затвердження Положення

про штрихове кодування товарів" (із змінами), ГСТУ 64-7-2000 "Графічне оформлення лікарських засобів. Загальні вимоги" (із змінами).

Штриховий код ЕАN має фіксовану довжину й високу щільність запису і дозволяє відобразити 13 цифр від 0 до 9.

Кодове позначення може виражатися вісьма (ЕАN- 8) або тринадцятьма (ЕАN-13) цифрами, причому в першому випадку кодується 7 цифр, а в другому - тільки 12 цифр, останній знак є контрольною сумою, що підтверджує правильність зчитування коду.

Знаки штрихового коду ЕАN складаються із двох штрихів і двох проміжків. Крайові знаки (подовжені штрихи - знаки початку й кінця символу) визначають його межі; символ ділиться на дві частини розділовим знаком (подовжені штрихи в центрі символу).

Соседние файлы в папке л МФТ