Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
122
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
5.62 Mб
Скачать

Хірургічні ножі. Призначені: для розрізання м'яких тканин. Ножі, як і скальпелі, виготовляють суцільнометалеві і відрізняються своїми розмірами і формами.

Складаються з: лезо і ручку. На ручці можуть бути рифлення або виїмки для кращого тримання у руці.

Хірургічні ножі повинні бути гострими і стійкими. Медична промисловість випускає ножі:

- ампутаційні ( малий і середній), які призначені для розрізання м ' яких тканин при ампутації кінцівок;

-трансплантаційні – для зняття поверхневих шарів шкіри при її пересадці;

-хрящові і резекційні – для розсікання щільних тканин, ампутації фаланг пальців, резекції суглобів.

-мозкові –для розслоювання тканин мозку при паталого

-анатомічному вскритті.

Випробування ріжучих властивостей: проводять шляхом розсікання замши, шкіри, картону чи паперу середньої щільності. При цьому леза не повинні притуплятися, а краї розрізу повинні бути рівними. Перевірка гостроти кінчика гострокінцевих скальпелів і ножів здійснюється на спеціальному приладі, заснованому на вимірюванні зусиль проколу конденсаторного паперу товщиною 1О або 15 мкм, натягнутого на барабан. При цьому ніж повинен проколювати папір без його перегину, розріз повинен бути рівним.

Ножиці медичні застосовують для розрізання м ' яких тканин і матеріалів.

Класифікують: ножиці хірургічні та допоміжні.

Хірургічні ножиці призначені для розрізання різних тканин при операціях, а також ниток, перев ' язувальних та інших матеріалів в операційному полі.

Всі ножиці складаються з 2-х половинок, які з ' єднані між собою замком, що ділить їх на робочу частину (більш коротку) і прикільцеву.

Ножиці бувають: тупокінцеві зігнуті і прямі, анатомічні кишкові, для вскриття судин, з одним гострим кінцем, реберні, реберні гільотинні. Допоміжні ножиці застосовують6 для зрізання нігтів, волосся, розрізання перев'язувального матеріалу тощо.

Ріжучі властивості ножиць перевіряють: розрізанням одного змоченого водою шару цигаркового паперу або марлі, складеної у 1- 5 шарів. При цьому вони повинні добре розрізати, а не мняти папір або марлю. Розріз повинен бути чистим.

Долота медичні – молоткові суцільноковані інструменти, які застосовуються для довбання і розсікання кісток, вскриття кісткових порожнин.

Складаються з: ручки і робочої частини.

Долота бувають: плоскі і жолобкуваті, з квадратною та рифленою ручкою, трапецевидні прямі і зігнуті. Перевірка функціональних властивостей: здійснюється

шляхом перерубання дерев'яного прутика з дуба чи берези вологістю не більше 15% при ударі металевим молотком або зрізанням стружки з дерев'яного бруска на довжині 50-60мм. При цьому лезо долота не повинно притуплятися або викришуватися.

Распатори. Класифікують: прямокутні , видовжені з трикутною лопаткою, овальні, Т-подібні, прямі, зігнуті, реберні та інші.

Це: суцільнометалевий стальний шкребок, який має ручку і робочу частину. Кінці распаторів гострі, а краї притуплені.

Застосовують: для відділення надкістниці від кістки. Виготовляють распатори з: нержавіючої сталі 40Х13. Випробування ріжучої частини проводять: шляхом скоблення дрібної стружки з рогової пластинки або з поверхні свіжої кістки на ділянці в 100 мм. При цьому кромка робочої частини не повинна тупитися або викришуватися.

Ложки медичні. Призначені для: зшкрібування стінок кісткових порожнин, свищів і видалення змертвілої розм ' якшеної кісткової тканини. Виготовляють суцільнокованими з нержавіючої сталі марки 40Х13. Ріжуча кромка ложки повинна бути гострою. Випробування такі ж, як для распаторів. Випускають ложки: однобічні, двобічні великі, середні й малі, круглої й овальної форми.

Соседние файлы в папке л МФТ