Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_3-1.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
114.2 Кб
Скачать

4. Медичні засоби для підвищення стійкості людини до несприятливих факторів

Як медичні засоби індивідуального захисту від несприятливої дії підви­щеної температури при проведенні аварійно-рятувальних робіт використову­ються лікарські засоби — термопротектори. Відомі також лікарські засоби, що підвищують пасивну резистентність організму до дії високої температури навколишнього середовища (зниження стресової емоційно-поведінкової реак­ції, обмеження рухової активності і споживання кисню тканинами, посилення тепловіддачі випаровуванням тощо). Проте найефективнішими з них є ті, що могли б забезпечити на достатній час збереження необхідного рівня працездат­ності, запобігання тяжким наслідкам гіпертермії. їх застосовують учасники ліквідації надзвичайної ситуації в умовах підвищеної температури, зокрема при використанні ізолювальних засобів захисту шкіри і органів дихання.

Переважними термопротекторами в умовах обмеження тепловіддачі ви­паровуванням, а також за необхідності виконання значних обсягів фізичної роботи є лікарські засоби з помірною гіпотермічною і кардіостімулюючою дією, що володіють антигіпоксичною активністю. Таким вимогам відповіда­ють бемітил, бромантан і їх комбінація.

Ведеться активний пошук препаратів, що підвищують холодостійкість організму, — фригопротекторів.

Намічені три основні шляхи фармакологічної корекції станів, пов’язаних з переохолодженням:

Перший і найпоширеніший пов’язаний з посиленням те­плопродукції за рахунок калоригенного ефекту катехоламінів.

Другий спря­мований на регуляцію систем енергозабезпечення.

Третій спрямований на зниження енерговитрат і суб’єктивного відчуття холоду за рахунок застосування лікар­ських засобів, що істотно знижують м’язову активність і блокують чутливість організму до переохолодження.

Представником першого шляху регуляції є комбінація сиднокарбу із глутаміновою кислотою, другого — яктон (янтарна сіль тонібралової кислоти) і третього — комбінація діазепаму з натрію оксибутиратом.

Неабиякий інтерес мають препарати з групи актопротекторів і антигіпоксантів, в основі біологічної дії яких — оптимізація системних і клітинних ме­таболічних реакцій, адекватних інтенсивності діючого фактора.

При виконанні фізичної роботи на холоді найсприятливіший вплив на функціональний стан організму справляє сиднокарб (10 мг) у поєднанні з яктоном (400 мг) або бемітилом (250 мг). Ці лікарські засоби покращують тепловий стан «оболонки» організму, усувають порушення мікроциркуляції, відновлю­ють реакцію серцево-судинної системи на фізичне навантаження, стимулюють аеробні процеси. Застосування бромантану (100 мг) стабілізує стан глибинних структур «ядра» тіла І тим самим чинить фригопротекторну дію.

За даними досліджень щодо можливості застосування фармакологічних засобів для профілактики несприятливої дії шуму на організм людини, пре­паратами, що підвищують стійкість людини до дії імпульсного шуму і підтри­мують працездатність, є антигіпоксант «Оліфен», актопротектор «Бемітил» і ноотроп «Кавінтон».

У зв’язку з тим що в зоні аварії виявляються різні за характером дії ток­сичні речовини, дедалі більший інтерес викликають фармакологічні препара­ти, що впливають на загальні механізми токсичності або оптимізують функці­онування природних шляхів детоксикації в організмі. Фармакологічними засобами корекції порушень, спричинених різни­ми токсичними речовинами, можуть бути препарати, що володіють певними властивостями природних механізмів детоксикації; такі препарати підвищу­ють ефективність детоксикації. Нині перспективність досліджень і можли­вість створення препаратів з універсальними захисними властивостями під­тверджена експериментальними даними. Так званими груповими антидотами, ймовірно, можуть бути фармакологічні засоби, що мають широкий спектр дії, антигіпоксичні й антиоксидантні властивості або слугують метаболічними субстратами основних біоенергетичних процесів.

Перспективним є дослідження лікарських засобів, що підвищують стій­кість людини до поєднаної дії різних за природою несприятливих факторів, характерних для надзвичайної ситуації. Хімічні і фізичні фактори можуть зу­мовлювати універсальні патологічні зрушення, такі, як розвиток гіпоксії, по­рушення енергопродукції, активація перекисного окиснення ліпідів клітин­них мембран. Це дає можливість використовувати лікарські засоби з різних класів, але лише ті, що володіють широким спектром фармакологічної актив­ності для підтримання стійкості і працездатності при поєднаній дії токсичних речовин і фізичних факторів.

Нині створені лікарські засоби, що володіють широким спектром дії; це дає змогу застосовувати їх як засоби захисту при аварійних ситуаціях. Бромантан і бромітил можна застосовувати як профілактичні засоби для підви­щення стійкості організму людини до дії різних хімічних речовин, підвищеної і зниженої температури повітря, а також при дії імпульсного шуму. Проблема підвищення захисних властивостей організму шляхом вдосконалення медич­них засобів індивідуального захисту, що застосовуються при надзвичайній ситуації, потребує подальшої розробки. Потрібні ефективніші радіозахисні лікарські засоби, протиотрути і антимікробні препарати, досконаліші форми і способи їх застосування, ширші можливості їх виробництва в країні і вико­ристання з профілактичною метою населенням і рятувальниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]