Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_3-1.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
114.2 Кб
Скачать

3. Табельні засоби захисту

Для профілактики ураження сильнодіючими отруйними речови­нами та надання першої медичної допомоги у надзвичайних ситуаціях використовуються табельні засоби – індивідуальна аптечка АІ-2 (та її аналоги), індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8, ІПП-10, ІПП-11), пакет перев'язувальний індивідуальний (ППІ) і антидоти само- і вза­ємодопомоги для фосфорорганічних отруйних речовин у шприцах-тюбиках (атропін, афінін, будаксим).

Склад аптечок може змінюватися залежно від наявності антидотів і від призначення (військовослужбовцям — при локальній або великомасштабній війні; рятувальникам — при аваріях у мирний або воєнний час тощо).

Аптечка індивідуальна містить медичні засоби захисту і при­значена для надання допомоги, самодопомоги, взаємодопомоги при пораненнях і опіках (для зняття болю) і попередження або пос­лаблення уражень фосфорорганічними отруйними речовинами, бак­теріальними засобами і радіоактивними речовинами.

Гніздо № 1: шприц-тюбик з 2 % розчином промедолу. Промедол — сильний знеболювальний засіб. Застосовується для профілактики шоку при сильному болю, спричиненому переломами, обширними ранами, розтрощен­ням тканин і опіками. Для застосування шприц-тюбика потрібно:

  1. вийняти його з аптечки;

  2. однією рукою узятися за ребристий край канюлі, іншою — за корпус і повернути його за годинниковою стрілкою до проколу мембрани;

  3. тримаючи шприц-тюбик за канюлю, зняти ковпачок, що захищає голку;

  4. утримуючи шприц-тюбик за ребристий край канюлі і не стискаючи пальцями корпусу, ввести голку в м’які тканини стегна, сідниці або плеча (можна через одяг) до канюлі;

  5. видавити вміст тюбика, стискаючи його корпус;

  6. не розтискаючи пальці, витягти голку.

Шприц-тюбик після введення його вмісту постраждалому необхідно при­кріпити до пов’язки або одягу на видному місці.

Гніздо № 2: круглий пенал червоного кольору з профілактичним антидотом для фосфорорганічних отруйних речовин — тареном (6 таблеток). Одну таблетку вживають за вказівкою. При появі ознак отруєння необхідно вжити ще одну таблетку самостійно. Повторно засіб можна вжити не раніше ніж че­рез 5—6 год.

Гніздо № 3: довгий круглий пенал без забарвлення з протибактерійним засобом № 2. У пеналі міститься 15 таблеток сульфадиметоксину (суль­фаніламідний препарат тривалої дії). Вживають при виникненні шлунково-кишкових розладів після опромінення, при пораненнях і опіках з метою запо­бігання інфікуванню. У 1-й день вживають 7 таблеток, у наступні два дні — по таблетки на день.

Гніздо № 4: два восьмигранні пенали рожевого кольору, що містять ра­діозахисний засіб № 1 — цистамін (по 6 таблеток у кожному). За ЗО—60 хв до входження на забруднену територію вживають 6 таблеток. За потреби повтор­не вживання допускається через 4—5 год.

Гніздо М 5: два чотиригранні пенали без забарвлення з протибактерій- ним засобом № 1 по 5 таблеток у кожному. Як засіб екстреної неспецифічної профілактики інфекційних захворювань використовується хлортетрациклін. Вживають при загрозі бактерійного зараження, а також при обширних ранах і опіках з метою профілактики гнійних ускладнень. Перше вживання — 5 та­блеток, повторно (через 6 год) — ще 5. Можуть бути використані бісептол або септрин, а також будь-які сучасні антибіотики (ампіцилін, кефзол, цефобід, цифран тощо).

Гніздо № 6: чотиригранний пенал білого кольору, що містить радіо­захисний засіб № 2 — калію йодид (10 таблеток по 0,25 г). Дорослі і діти від років і старше вживають по 0,125 г, тобто по 1/2 таблетки 1 раз на день про­тягом 7 днів з моменту випадання радіоактивних осадів (діти до 2 років вжива­ють по 0,04 г на день) після їди, запиваючи киселем, чаєм або водою. Вагітним прийом калію йодиду (по 0,125 г) необхідно поєднувати з одночасним вживан­ням калію надхромовокислого — 0,75 г (3 таблетки по 0,25 г).

За відсутності калію йодиду використовують 5 % настойку йоду, яку до­рослим і підліткам старше 14 років дають по 44 краплі 1 раз на день або по 20-22 краплі 2 рази на день після їди на 1/2 склянки молока або води. Дітям 5-14 років 5 % настойку йоду призначають по 20-22 краплі 1 раз на день або по 10-11 крапель 2 рази на день після їди на 1/2 склянки молока або води. Дітям до 5 років настойку йоду всередину не призначають, а спиртовий розчин йоду застосовують тільки зовнішньо (нашкірно): 10-20 крапель наносять у вигляді сіточки на шкіру стегна або передпліччя. Достатньо швидкий ефект також дає змазування шкіри настойкою йоду в будь-якому місці (площа обро­блюваної поверхні 2X5 см).

Запізнення із вживанням препаратів йоду призводить до зниження його захисної дії. Так, якщо їх вживають через 2-3 год після початку надходжен­ня радіоактивного йоду в організм, ефективність препаратів знижується на 25-ЗО %, а через 5-6 год — на 50 %. У пізніші терміни застосування пре­паратів йоду малоефективне. Своєчасно вжиті препарати йоду запобігають на­копиченню в щитоподібній залозі радіоактивного ізотопу йоду, отже, запобі­гають її ураженню.

Гніздо № 7: круглий пенал блакитного кольору, в якому міститься про- тиблювотний засіб — етаперазин (5 таблеток). Вживають по 1 таблетці відразу після опромінення, а також при появі нудоти, блювання як після опромінен­ня, так і після контузії, при струсі мозку. При нудоті, що триває, — його слід вживати повторно по 1 таблетці через 3—4 год.

Дітям до 8 років при вживанні всіх препаратів з АІ-2 дають на одне вжи­вання по 1/4 таблетки (окрім калію йодиду), від 8 до 15 років — по 1/2 таблет­ки. Виключенням є протибактерійний засіб, який у дітей старших 8 років за­стосовують у повній дозі, до 2 років — не застосовують.

У індивідуальній аптечці не передбачені засоби загальнозаспокійливої дії і засоби, що зменшують відчуття страху. Під час надзвичайної ситуації, як по­казала практика, ці засоби необхідні. Тому можна рекомендувати населенню додатково до вмісту АІ-2 використовувати транквілізатори (еленіум, сибазон, фенозепам).

Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8, ІПП-10, ІПП-11) призначений для часткового спеціального оброблення з метою знешкоджен­ня фосфорорганічних хімічних речовин і отруйних речовин, а також отрут шкірно-наривної дії на відкритих ділянках шкіри, одягу і слизових оболон­ках.

В індивідуальному протихімічному пакеті — ІПП-8 — міститься 1 скля­ний флакон з дегазуючим розчином, 4 марлеві серветки і інструкція, що упа­ковані в целофанову герметичну плів­ку. Дегазуючий розчин такого індиві­дуального протихімічного пакету не дає дезінфекційного ефекту.

При виявленні крапель хімічних і отруйних речовин на шкірі, одязі або слизових оболонках потрібно вжити та­ких заходів:

  • розкрити пакет і рясно змочити тампон рідиною з флакона;

  • протерти тампоном відкриті ді­лянки шкіри і зовнішню поверхню мас­ки протигаза;

  • змочити інший тампон і про­терти ним комір і краї манжетів одягу, прилеглі до відкритих ділянок шкіри;

  • рясно змочити ще один тампон і промокальними рухами просочити одяг у місцях попадання крапель речовин.

При обробці шкіри обличчя слід дотримувати правил поводження із засобом і стежити за тим, щоб дегазуючий розчин пакета не потрапив в очі. Якщо таке сталося, необхідно промити очі водою або 0,25-0,5 % розчином хлораміну.

В індивідуальному протихімічному пакеті ІПП-10 захисно-дегазуючий розчин міститься в металевому балоні. Оброблення цим розчином проводять шляхом наливання в долоню і обтирання нею обличчя, шиї і кистей рук як до дії отруйних речовин (входу в забруднену зону), так і після роботи в осередку. Дегазуючий розчин дає також дезінфекційний ефект.

Обробка шкіри, одягу розчином ІПП проводиться негайно після потра­пляння на них хімічних і отруйних речовин. Оброблення, проведене протягом

  1. хв після дії, може повністю запобігти ураженню.

Індивідуальний протихімічний пакет ІПП-11 є герметичним, містить сер­ветки, змочені тим самим розчином. Його використання дає змогу цілеспрямо­ваніше і економніше витрачати засіб.

За відсутності індивідуального протихімічного пакета часткове спеціаль­не оброблення можна провести 5 % розчином аміаку, 1 % розчином хлораміну, хлорним молоком і іншими засобами.

Пакет перев'язувальний медичний випускається 4 типів:

  • індивідуальний;

  • звичайний;

  • першої допомоги з однією по­душечкою;

  • першої допомоги з двома подушечками.

Розрізняються вони за способом упакування, кількістю поду­шечок і розмірами.

Пакет перев’язувальний індивідуальний (ППІ, ППМ) призначений для накладення первинної асептичної пов’язки на рану, опікову поверхню. Міс­тить стерильний перев’язувальний матеріал, який обгорнений двома оболон­ками: зовнішня — з прогумованої тканини (з надрукованим на ній описом спо­собу розкриття і застосування) і внутрішня — з паперу.

У складці внутрішньої оболонки є безпечна шпилька. Оболонки забезпе­чують стерильність перев’язувального матеріалу, оберігають його від меха­нічних пошкоджень, вогкості і забруднення. Перев’язувальний матеріал — марлевий бинт завширшки 10 см і завдовжки 7 м і дві однакові за величиною ватно-марлеві подушечки розміром 17X32 см. Одна з подушечок пришита до бинта, інша рухома і може вільно пересуватися по довжині бинта.

У разі поранення грудної клітки, коли з рани виділяється піниста, кров’яниста рідина або при вдиху чути всмоктування повітря (відкритий пнев­моторакс), на рану накладається оклюзійна (герметизуюча) пов’язка. Для цьо­го застосовують прогумовану оболонку, яку безпосередньо накладають на рану внутрішньою стороною, покривають подушечками і щільно прибинтовують.

Медичний захист населення і рятувальників у надзвичайній ситуації по­лягає у дослідженні і застосуванні засобів медичного захисту при несприятли­вій дії на організм фізичних факторів, а також при їх поєднанні з хімічними та іншими факторами, що мають місце при виникненні надзвичайної ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]